www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Mucizevi Bitki Aronya İnegöl´de

Mucizevi Bitki Aronya İnegöl´de

Gazelli köyünde Oğuz Fidancılık sahibi Mehmet Mintaş´ın katkıları ile Tıbbi ve Aromatik bitki olan Aronya´yı tanıtmak ve bilgilendirmek amaçlı tarla günü etkinliği düzenledi.

Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya ?Süper Meyve´ Tarım ve Gıda Kimyası Araştırmaları Dergisinde tüm doğal gıdaların en yüksek ORAC antioksidan derecesine sahip bir meyvedir. Oğuz Fidancılık sahibi Mehmet Mintaş ın doku kültürü ile ürettikleri verimi yüksek çeşitleri Gazelli köyünde Özgür Bayraktar a ait olan toplamda 30 dekarlık alanda gerçekleştirilerek Ziraat Odası Mühendisleri tarafından çiftçilerimize tanıtıldı.
 
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik: ?İnegölümüzde üretilen yüze yakın ürün çeşidimiz bulunuyor.İklim değişikliğinden dolayı üreticilerimiz oldukça sıkıntı yaşıyor.İnegölümüze alternatif ürünler kazandırmak için Ziraat Odası olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.Bundan 12 yıl önce yediveren çileği,6 yıl önce kanolayı, yine Uludağ Üniversitesi ile ortak çalışmamız olan yaban mersinini alternatif ürün olarak İnegölümüze kazandırdık.Şimdi ise Aronyayı kazandırmayı hedefliyoruz.Çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntılardan dolayı masrafı düşük getirisi yüksek olan sağlık açısından da oldukça faydalı bu mucizevi ürünü İnegölümüze tanıtmak ve kazandırmak için çalışmalarımız devam edecek.´diye açıklamada bulundu.

Yapılan araştırmalarda aronyanın bazı hastalıkların riskini azaltma potansiyeli olduğuna işaret edildiğini kaydeden Dr. Boz, ?Sonuçlar, kandaki kolesterol oranının düşürülmesi, kolon kanseri, kalp hastalıkları, kronik enflamasyonlar, gastrit mukoza rahatsızlıkları (peptik ülserler), kardiyovaskuler hastalıklar, göz enflamasyonlari (üveit) ve karaciğer yetmezliklerinde faydalı olabileceği ve yaşlanmayı, Alzheimeri önlemede yardımcı etkileri olduğunu göstermektedir? şeklinde konuştu.

?YAŞLANMA KARŞITI ARONYA BİTKİSİ? 

Dr. Boz söz konusu meyvenin faydaları hakkında şunları kaydetti: ?Aronya doğal bir meyvedir ve insan vücudunun sağlıklı kalması için meyveler arasında bilinen en yüksek Antioksidan, ORAC ve OPC değerlerine sahiptir. OPC´ler güçlü antioksidanlardır. Erken yaşlanmaya olan etkisi bakımından en etkili olanlar maddelerden bir tanesidir. Cildin gençlik ışıltısını korurlar. Araştırmalar OPC´lerin kolajen, elastin ve hiyalüronik aside zarar veren bazı enzimlere etkili bir şekilde engel olduklarını göstermiştir. Aronya, OPC Değeri en yüksek meyvelerdendir. OPC´ler kılcal damarların duvarlarını korurlar ve onların daha etkili çalışmasını sağlarlar. Dolaşım hızlandığında deri hücreleriniz daha iyi beslenir. Toksinlerin ve atıkların derimiz ve epidermisten uzaklaştırılması da hızlanır. OPC´ler kan damarlarını güçlendirerek kan ve oksijen akışını da düzenler. Cildin kötü durumda olması, su kaybına neden olur ve bu da göz kapaklarınız da şişlik anlamına gelir. İçeriğinde bol miktarda OPC bulunan Aronya meyvesi sayesinde bu sorun ortadan kalkar. Aronya ayrıca yaşlanmayı yavaşlatmak için sağladığı antioksidanlar sayesinde vücudu tamamen temizleyerek kilo kontrolüne de yardımcı oluyor.

ARONYA UVB IŞINLARININ ZARARLARINI AZALTIYOR 

Kilo kontrolünde mükemmel sonuçlar veren aronya vücudu temizleyerek bağımlılık yapan maddelerin ve UVB ışınlarının zararlarından da vücudu arındırıyor. Aronya yüksek proantosiyadinin içermektedir. Aronya içerdiği yüksek proantosiyanidin içeriği ile kan dolaşımına faydalıdır. Suda eriyen proantosiyanidinler C vitamini katalizatörü olarak organizmada yirmi kat fazla yardımcı olmaktadır. Diğer bir faydası da kolajen ve elastion liflere bağlanarak 24 saat sonra kat damarı elastikiyetinin iki katına çıkmasıdır. Böylece kan basıncı düşer ve kan damarlarında stabilizasyon sağlanır. Bu biyoaktivite özellikle felçli hastalar ve bu risk grubundaki hastalar için faydalıdır. Proantosiyanidinler aynı zamanda UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Güneş yanığı radyasyonu olarak da bilinen UVB ışığı epidermise nüfuz eder ve cildinizin doğal antioksidan savunma sistemine zarar vererek, serbest radikallere karşı güçsüz kılar.?

 

 



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,89% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2433,75% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36