www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Çöğür´de bir numarayız

Çöğür´de bir numarayız

İnegöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Ekren, İnegöl´e bağlı Cerrah bölgesinde üreticilerin 20 milyon çöğür (tohumdan yetişmiş ve aşılanmamış anaç fidan) yetiştirdiğini ve 3-3,5 milyon civarında da aşı fidanı üretimi gerçekleştirildiğini sö

İnegöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ekren, ?Ülkemiz bir tarım ülkesi, Coğrafyası ve iklim şartları nedeniyle çok fazla ürün yetiştirebiliyoruz. Bölgesel olarak ta farklı coğrafi koşullar gereği bölgelere göre değişmekle beraber çok farklı alternatifte ürünler yetiştirilebiliyor. Ülkemiz birçok üründe kendine yeter durumdadır. Sadece dönemsel olarak afet ve zararlardan ortaya çıkan ürün kayıplarının telafi edilmesi yönünde ihraç yapılmaktadır? dedi.

İNEGÖL´DE 100 BİN DÖNÜM MEYVE BAHÇESİ MEVCUT

İnegöl tarımı ile ilgilide açıklamalarda bulunan Ekren, ?İnegöl aslında tam bir tarım şehridir. Ama İnegöl´ün aynı zamanda Mobilya şehri olmasından dolayı tarım ikinci planda kalmıştır. Ürün deseni olarak çok fazla ürün deseni mevcut, marka olarak baktığımızda          İnegöl tarımı meyvecilik üzerine birçok bölgede tanınmaktadır. Elması, armudu, şeftalisi, kirazı, çileği, ahududu olmak üzere İnegöl´de 100 bin dönümün üzerinde meyve bahçeleri mevcut. İnegöl meyvecilik olarak bazı ürünlerin yetiştirilmesi bakımından Bursa´da birinci sıradadır(elma, armut, çilek gibi). Sadece meyvecilik olarak değil tarımsal anlamda da üretim potansiyelimiz gayet yüksek, özellikle yağlık ve çerezlik ayçiçeği, patates bunun yanında yaş sebzeler olarak nitelendirdiğimiz birçok sebze gurubu da ilçemizde üretilmektedir´´ diye konuştu 

TÜRKİYE´NİN ÇÖĞÜR İHTİYACINI İNEGÖL KARŞILIYOR

Bu yıl 7´ncisi düzenlenen İNTARF İnegöl Tarım fuarında fidancılık bölümünü ön plana çıkarmak istediklerini söyleyen Ekren açıklamalarına şu şekilde devam etti: ?Bizim bu tarım fuarında ön plana çıkarmak istediğimiz bir fidancılık bölümüz var. Cerrah bölgesi Türkiye´nin çöğür ihtiyacını karşılayan bölgemiz. Ortalama 20 milyon civarında çöğür üretimi yapılmaktadır, 3-3,5 milyon civarında aşı fidanı üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye´nin çöğür ihtiyacının yüzde 80 yüzde 90 cerrah bölgesi karşılamaktadır. Bu nedenle geleneksel hale gelmiş, bu sene yedincisi düzenlenecek olan tarım fuarında meyveciliği ve fidancılığı ön plana çıkarmayı düşündük. Bunda ki gayemizde mademki elimizde böyle bir potansiyel var, biz bunun tanıtımın en güzel şekilde gerçekleştirelim, bölgemiz üreticilerine farklı pazarlar ve müşteriler bulma olasılığını çoğaltalım ve reklamımızı yapalım? şeklinde konuştu.

BU FUAR ÇİFTÇİMİZE KATKI SAĞLAYACAK

Tarım fuarlarının bölgeye kattığı faydalardan da bahseden Ekren, ?Tarım fuarlarının gayelerinden birincisi bölgedeki tarımsal portföyü ortaya koymak, reklamı gerçekleştirmek ikincisi de çiftçilerimize, firmaların üretmiş oldukları piyasaya yeni sürecekleri teknolojileri, teknikleri, yöntemleri tanıtımını gerçekleştirmektir. Bu yönden fuarlar büyük fayda sağlamaktadır. İnşallah bu sene etkin güzel bir fuar gerçekleştirerek hem üreticilerimize çiftçilerimize, hem de İnegöl´ümüzde faaliyet gösteren firmalarımıza destek sağlamaktır. Bu fuarla İnegöl dışından gelen misafirlerimize hem mobilyamızın, hem köftemizin hem de İnegöl turizminin tanıtımını yapmış olacağız? dedi.

DEVLET 40´A YAKIN KALEMDE ÇİFTÇİYE DESTEK VERİYOR

Devletin 40´a yakın kalemde tarım ve hayvancılık üretimi yapan çiftçilerimize destek verdiğini söyleyen Ekren; ?Devletimiz yeni üretim yapmayı planlayan veya mevcut işini büyütmek isteyen çiftçimize ve kuruluşumuza destekleri mevcuttur. AB uyum yasaları gereği kırsaldaki tarımı geliştirilmesi ve kayıt altına alınıp izlenilebilmesi açısından projelerimiz mevcut. Bu fuarda da TKDK Bursa İl Koordinatörlüğü tarafından bir stant kurulacaktır. Ziyaretçilerimiz de bu satandı ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum. Bu kapsamda biz hayvancılık veya üretilen hayvansal ürünlerin işlenmesi, pazarlanması, depolanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi kırsal turizm, arıcılık balıkçılık, mantarcılık, seracılık gibi birçok faaliyetlerde yüzde70 ila yüzde 50 arasında hibe programları uygulanmaktadır. Bu konuda da Bakanlığımız bünyesinde kuruluş olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumları bu organizasyonu yürütmektedirler. Bu bahsettiğimiz projeler büyük kaynaklı ve büyük bütçeli projelerdir. Bu projeler en az 5 bin avrodan başlayıp 1 milyon avroya kadar hatta tarımsal ürünlerin pazarlanması, işlenmesi ile ilgili 3 milyon avroya kadar proje üretilebiliyor. Bunun akabinde yine bizim Bakanlığımızın İl Müdürlükleri aracılığı ile yürütülen kırsalda ekonomik yatırımların desteklenmesi programı var. Bu programda da hayvancılık, seracılık, bitkisel üretim projeleri gibi daha küçük ölçekli projelere destek verilmektedir. Bakanlığımız her yılın sonuna doğru kasım aralık gibi proje teklif çağrısına çıkmaktadır. Yine ekonomik yatırımlar başlığı altında basınçlı sulama sistemlerinin desteklenmesi programımız var. Bu programda çiftçilerimiz sulama sistemleri için yüzde 50 oranında hibe alabiliyorlar. Bu programla ile ilgili bakanlığımızın çağrı dönemi ocak şubat aylarıdır. Devletimizin bir başka desteği de Genç Çiftçi Desteği Programı, İnegöl´de bu program için bu yıl 180 müracaat yapıldı. Genç çiftçi destekleri kapsamında da çiftçilerimize 30 Bin TL´lik bir hibe veriliyor. Bu kapsamda 2016 yılında 33 kişiye, 2017 yılında da 25 kişiye hibe desteği verildi. Bu senede projemiz devam ediyor. Müracaatlar tamamlandı. Bugün itibari ile 28 kişiye proje uyguladık ve 4 projeyi farklı nedenlerden dolayı iptal etmek zorunda kaldık. Yedek listeler elimize geldiğinde bu senede bu hibe den 32 veya 33 kişi daha yaralanacaktır. Bunun dışında hayvan bilgi sitemine veya tarım bilgi sisteminekayıt olan çiftçilerimize devletimiz 40 yakın kalemde destek vermektedir´´ ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9535,98%-1,49
  • DOLAR

    32,44% 0,11
  • EURO

    34,50% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2475,69% -0,29
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00