www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Doğa´da Adab-ı Muaşeret Farkı

 Doğa´da Adab-ı Muaşeret Farkı

Özel İnegöl Doğa Koleji Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Leyla Durmuş, gerçekleştirdikleri Adab-ı muaşeret eğitimleri ile öğrencilerin akademik öğretimin yanında, manevi kültür eğitimine de önem verdiklerini ifade etti.

Adab-ı Muaşeret eğitiminin önemini ifade eden Özel İnegöl Doğa Koleji Anadolu ve Fen Lisesi MüdürüLeyla Durmuş; ?Mevcut eğitim sistemimizde, öğrencinin zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimine göre kazanımlar bazında öğretim programımız mevcut görünse de okullarımızın çoğunda daha çok sınav odaklı ve sonuç odaklı, akademik başarıyı baz alan bir program uygulanmaktadır. Velilerinde beklentilerinin bu yönde olması bu uygulamaları pekiştirmekte, adeta kıyasıya rekabete dönüşmekte, çocuklarımız sanki yarış atı gibi bir tempoya hapsedilmektedir. Bu noktada başarıdan ne anladığımız ve başarıyı nasıl yorumladığımız önemlidir? dedi.

BAŞARI BÜTÜNSELDİR

Doğa Koleji olarak başarının bütünsel olduğuna inandıklarını ifade eden Leyla Durmuş, ?Akademik başarı, işin öğretim kısmına hitap eden bir hedeftir. Ancak eğer bir eğitim kurumuysanız sisteminizi sadece öğretim değil, eğitim ve öğretimin ahenkle harmanlandığı bir modeli dizayn etmek zorundasınız. Teknoloji akıl almaz bir hızla gelişiyor. Endüstri 4.0 çağında teknolojiyi yakalayıp, maddi kültür dediğimiz çağın gerektirdiği teknoloji ve bilgiyi kullanırken manevi kültür dediğimiz etik, ahlaki,toplumsal değerlerimizden de kopmamamız gerekiyor. En basitinden cep telefonlarının hayatımıza girmesiyle, bizim cep telefonu ile haberleşme etik kurallarının altyapısını oluşturmamız gerekiyor. Aksi halde günümüzde sıkıntısını çektiğimiz değer yozlaşması sorunları ile karşılaşıyoruz. İnegöl Doğa Fen ve Anadolu Lisesi olarak bu eğitimleri vermeyi misyon ediyoruz? şeklinde konuştu.

LİSEDE ADAB-I MUAŞERET

Adab-ı muaşeretin geçmişte lise eğitimi içerisinde yer aldığını belirten Durmuş, ?Aslında anaokullarında ve temel eğitimde benzer içeriğe sahip dersler mevcut. Bunu ilk biz yapıyoruz demiyoruz. Hatta lise düzeyinde bile çok eski yıllarda eğitim sistemimiz içerisinde bu dersler vardı. Mesela 1939 basımı, İstanbul Kız Lisesi´nin ?Muaşeret Kaideleri´ adlı 16 sayfalık bir risalesi var. Bu risalede sokakta, ailede, yemekte, cemiyet içinde nasıl davranılması gerektiği madde madde yazıyor. Sonra ne oldu da biz değerlerimizin sistemimiz içerisinde yok olmasına seyirci kalır olduk. İşte bu nokta da İnegöl Doğa Fen ve Anadolu Lisesi olarak kolları sıvadık ve eğitimci sorumluluğumuz ile öğrencilerimizi bu alanda eğiteceğiz. Aileden aldıkları terbiye ile okulda alacakları nezaket ve görgü eğitimini sentezleyip dört başı mamur bireyler kazandırıyoruz. İyi terbiye, zekâ ve eğitim, yerinde tavırlar, görgü ve saygının toplumsal hayatta ve iş yaşamında açamayacağı kapı yoktur. İnegöl Doğa Fen ve Anadolu Lisesi´nden öğrencilerimiz akademik öğretimin yanında, manevi kültür eğitimini de alırlar? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25