www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Ahşap Oyuncak Sektörü Ele Alındı

Ahşap Oyuncak Sektörü Ele Alındı

Hacı Sevim Yıldız Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret eden İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, ahşap oyuncak Ar-Ge çalışmalarını inceledi.

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican yaptığı açıklamada; "Kasım ayı içerisinde Ulusal ve Ulusarası gelişmelere açık olan alanlardan biri olan ahşap oyuncak sektörünün artan nitelikli iş gücünü karşılamak okul-sektör işbirliğini geliştirmek ve karşılıklı görüş alışverişi amacıyla yapılan toplantıya Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk başkanlığında Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Numanoğlu, daire başkanları, uzmanlarla Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ile Okul Müdürü Şenol Yoğurtçu´da katılmıştı. Yapılan bu toplantıda ahşap oyuncak sektörü ele alınmıştı. Türkiye´de ihtiyaç duyulan ve büyük oranda ithal edilen ahşap oyuncakların tasarımı ve üretimiyle ilgili sektör temsilcileri ile istişare toplantısı gerçekleştirilmişti"

REKABET SÖZ KONUSU

"Toplantıda, dünyada önemli bir pazar oluşturan ahşap oyuncak üretiminde ülkeler arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu olduğu dile getirilirken, Türkiye´nin son 5 yılda yaptığı oyuncak ithalatının bedelinin 3 milyar doları aştığı, bu rakam göz önüne alındığında hem MEB´in üretime eğitimle destek vermesi hem de yerli üretim yapan sektörle iş birliği geliştirmesinin bu alanda Türkiye´nin rekabet gücünü artıracağına vurgu yapıldı. Bu konuda Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, ahşap oyuncaklarla ilgili yürütülen projeyi çok önemsediklerini belirterek yeni başlatılan pilot proje için illerde altyapısı güçlü okulları seçtiklerini bildirdi. Ankara´da Altındağ Siteler Mesleki Eğitim Merkezinden sonra İstanbul´da Bayrampaşa İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa İnegöl´de iki yıl önce açılan Hacı Sevim Yıldız Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Balıkesir´de de Dursunbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini proje okul olarak belirlendi"

BİRBİRİMİZİ DESTEKLEYECEĞİZ

"Sayın Bakanımızın ifadesiyle; ´Bu süreci sektör temsilcileri ile birlikte yürütmek ve bu alanda yerli üretime destek olmak istiyoruz. Böylece ortak projeler geliştirebileceğiz, birbirimizi destekleyebileceğiz. Ayrıca sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü ortaöğretim seviyesinde yetiştirebileceğiz. Böylece hem kendi pazarımızı yerli üretimle destekleyebileceğiz hem de dünyada bu pazarda ülke olarak daha güçlü yer alabileceğiz´ Ayrıca yurtdışından ülkemize ithal edilen oyuncakların çok sağlıklı olmadığı ve kanserojen madde içerdiği de aşikardır. Özellikle Çin´den gelen ahşap oyuncak ithalatının önünü kesmek hedeflenmektedir. Türkiye de ahşap oyuncak üreten ve ihraç eden bir çok firma olmasına rağmen Çin ile rekabet etmek güç görünmektedir. Ancak ahşap oyuncak üretimi okullarımızda gerçekleştirilir ise hem daha sağlıklı , hijyenik hem de rekabete açık olabilcektir. Üretimin okullarda gerçekleşmesiyle özellikle resmi okullarımızın bu ürünleri almaları kolaylaşacaktır, ihaleye gerek kalmadan doğrudan okullardan döner sermaye işletmelerinden ücret karşılığı alım yapılabilecektir. Bu iş için Devlet Malzeme Ofisi biçilmiş kaftandır"

UYGULAMALARI İNCELEDİK

"İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tematik Lisemizle beraber bizler de bu açıklamalardan cesaret alarak benzer uygulamaları inceledik;Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)büyük oranda ithal edilen ahşap oyuncakların mesleki eğitim kurumlarında tasarımı ve üretimi ile ilgili önemli bir adım attı. Mobilya ve dekorasyon alanında üretim yapan mesleki ve teknik eğitim kurumlarında artık ahşap oyuncak üretimi yapılabilecek. Pilot uygulama için Ankara Altındağ Siteler Mesleki Eğitim Merkezi seçildi. Siteler Mesleki Eğitim Merkezi, 2017 de Türkiye de döner sermaye kapsamında üretim yapan 774 mesleki ve teknik eğitim okulu arasında en fazla üretim yapan 2. Okul olmuştu. Bu başarıyı İnegöl´de neden tekrar etmeyelim hatta daha iyisini neden yapmayalım dedik"

ÇOCUKLARIN EKRAN BAĞIMLILIĞINI AZALTACAĞIZ

"Pilot projesi ile Türkiye de ahşap oyuncak tasarım ve üretim farkındalığını arttırmayı, ahşap oyuncak uygulamalarını teşvik etmeyi amaçladıklarını dile getiren Bakan Yardımcısı Özer, ´Çocuk gelişimini destekleyecek yeni inovatif yaklaşımlar geliştirmek istiyoruz. Böylece, ahşap oyuncak tasarım ve üretimini geliştirme de ve zenginleştirme de amaçlarımız arasında. Çocuklarda ekran bağımlılığını azaltacak ve yaratıcılığı geliştirecek uygulamaları destekliyoruz. Bu çerçevede, ahşap tasarımı ve üretimi yapan üniversitelerimizle de işbirliği yapacağız. Pilot projeyi mesleki ve teknik eğitim veren okullarımızdaki diğer üretim merkezlerine de yaygınlaştıracağız´ bilgisini paylaşmıştı. Oyuncak tasarımı çalışmalarına şimdiden başladıklarını ve yapılacak Ulusal Ölçekli Yarışma yarışmaya şimdiden hazırlandıklarını söyleyen Bilican: Ahşap oyuncak tasarım ve üretimini yaygınlaştırdıktan sonra Bakanlık olarak ulusal ölçekli ahşap oyuncak tasarım yarışması düzenlenerek ,yeni açılımlara yol açacak ve yeni projelerin ortaya çıkmasını da teşvik edilecektir.dedi. Bu konuda tüm enerjimizi değerli Okul Müdürümüz ve kadrosuyla öğrencilerimizle, sektör temsilcilerimizle harcayacağız. Hem İnegöl ekonomisine katkı sunacağız hem de İnegöl´ümüzün ve Bursa´mızın adını yücelteceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

HABER: CİHAN EZLEN



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22