www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Allah Cezalarını Versin!

Allah Cezalarını Versin!

İnegöl´de hasadı başlayan kirazın tarlada 2,5 liraya satılmasına rağmen pazarda ve marketlerde 10 lirayı geçen fiyatlarda satıldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ?Bu üreticinin sırtından kim misli misli para kazanıyorsa Allah onların da cez

İnegöl´de yapılan kiraz hasadı için tarlaları ziyaret eden Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, çiftçilerle istişarelerde bulundu.

 

ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR

Erkenci kirazın hasat zamanının başladığını ifade eden Sezai Çelik, ?Kiraz gerçekten işçiliği çok olan ürün. Bir İşçinin günde en fazla 60 kilogram topladığını farz edersek, 100 lira yevmiyesi var. Bugün kirazın kilosunun 2 ila 2,5 lira olduğunu düşündüğümüz de çiftçi zarar ediyor. Ürün yetiştirme maliyetini de eklersek çiftçinin cebinden  bile çıkıyor. Bizim eskiden beri dillendirdiğimiz şudur; bu kiraz burada 2,5 liraya satılıyor ama gidin İstanbul´da aynı kirazın 10 liraya alırsınız. Bursa´da bile fiyatlar aynı. Bir türlü bunun önüne geçemiyoruz. Devletin yapması gereken ilk iş budur. Devletimizin bu konuda tedbirler alması gerekiyor. Biz önerilerimizi de ilettik? dedi.

 

?ALLAH CEZALARINI VERSİN?

?Umudumuz bundan sonra hasadı olan Napolyon kirazında. Artık onu da Allah bilir. Bu sene ihracatı olursa inşallah, güzel olur. Bizim bölgemizde geceyle gündüz arasında çok ısı farkı olduğu için kirazlarda çatlamalar olabiliyor. O nedenle kalite düşüyor. Zor bir sanatla uğraşıyoruz. Antalya´dan İstanbul´a gitmeye gerek yok. Çeltikçi´de, Hocaköy´de, Edebey´de marul var. Marul, bahçede 30 kuruş, bir kilometre gitmeden Cumartesi pazarında 1,5 lira. Bu kerameti neresinde bir türlü anlamıyoruz. 30 kuruşa alıyorsan, hiç olmazsa 75 kuruşa sat da tüketici de mübarek Ramazan´da ucuz marul yesin, meyve yesin. Bu üreticinin sırtından kim misli misli para kazanıyorsa Allahonların da cezasını versin. Açık ve net söylüyorum? şeklinde konuştu.

 

ÇİFTÇİLER KASALARI DÖKTÜLER

Kiraz üreticisi Mehmet Cengiz ise, ?İşçi parasını çıkarmıyor üretim. Arabayla gelip gitmeye mazot parasını cebimizden koyuyoruz. Bu işi yapmak istemiyoruz artık. Kiraz tarlada kaldı. Pazarda 8, markette 10 liraya satılıyor. Üretici olarak biz 2 liraya satıyoruz. Bizim için çok zor. Tarlaya döksek zarar etmeyiz? diye konuştu. Cengiz, toplanan kiraz kasalarının bir kısmını tarlaya dökerek tepki gösterdi.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00