www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ASIL SOYKIRIM TÜRKLERE YAPILDI

ASIL SOYKIRIM TÜRKLERE YAPILDI

100. yılında Ermeni İftiraları ve Gerçekler" adlı konferansta konuşan Araştırmacı yazar Ali Eşref Uzundere, asıl soykırımın Ermeniler tarafından Türklere yönelik yapıldığını ifade etti.

 

İnegöl Erzurumlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından gerçekleştirilen 100. yılında Ermeni İftiraları ve Gerçekler” adlı konferansa katılan Araştırmacı yazar Ali Eşref Uzundere program esnasında önemli bilgiler verdi. Sani Konukoğlu Konferans Salonu`nda düzenlenen konferansa, Belediye Başkan Vekili Turgay Yel, CHP İlçe Başkanı Engin Başar, İnegöl Erzurumlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fatih Öztürk, dernek yöneticileri ve az sayıda vatandaş katıldı.

HALİMİZ İÇLER ACISI

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İnegöl Erzurumlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fatih Öztürk, Bugün 100. yılında Emeni iftiraları ve gerçekleri adı altında hocamız konferans verecek. İnşallah istifade ederiz. Yalnız, gönül arzu ederdi ki, bu salon dolu olsun. Kendi derneğimizden hemşerilerimize mesaj çektik. Diğer bölge illerin derneklerinden mesaj çektik. Gazetelerimize ilan verdik. Ne yazık ki bizim halimiz bu. İçler acısı. Bu önemli konu nedeni ile herkesin burada olmasını isterdik. Maalesef olmadı. Herhalde Türk milleti olarak saat sıkıntımız var. İnşallah bunları da zamanla aşarız” dedi.

 

İLLERİMİZ LAF OLSUN DİYE GAZİ, ŞANLI, KAHRAMAN OLMADI

Ermeni zulmünden dolayı yerini, yurdunu terk eden bir ailenin 3. kuşağı olduğunu belirten Belediye Başkan Vekili Turgay Yel, Benim dedelerim Azerbaycan`da Ermeni zulmünden kaçmış, Kars`a gelmişler. Dedem ve büyük amcam Azerbaycan doğumlu, babam Türkiye`de doğmuş. Bir tek ailemiz değil, binlerce aile Ermeni zulmünü görmüş. Rabbim bir daha göstermesin. Bunun yanında Ermeni`den ziyade, İngiliz'i, Fransız'ı, İtalyan'ı...  Anadolu`da işgale uğrayan yerlerde, Anadolu insanı mücadele vermiştir. Antep iş olsun diye Gaziantep olmadı. Urfa iş olsun diye Şanlıurfa olmadı. Maraş iş olsun diye Kahramanmaraş olmamıştır. Neden kahraman olmuştur? Orada Sütçü İmam`ın önderliğinde mücadele etmiştir ve Kahramanmaraş olmayı hak etmiştir” şeklinde konuştu.

KAZILARDA TÜRK KEMİKLERİ VE KUR'AN PARÇALARINA RASTLADIK

1982 yılında muhabir iken Erzurum Atatürk Üniversitesi`nin düzenlediği Ermeni terör örgütü Asala`nın yaptığı eylemlere yönelik basın açıklamasına gittiğini belirterek konuşmasına başlayan Ali Eşref Uzundere, O açıklama sonrası bu olayları araştırmaya karar verdim. Aslen Iğdırlı olduğum için daha çok merak ettiğim konuyu araştırmak için hafta sonları Erzurum-Iğdır arasında gidip geldim. Bu zulmü yaşayanlar ile konuşarak birebir bilgi aldım. Daha sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi`ne somut delilleri sundum. Arşivler ile benim delillerim karşılaştırıldığında olayların doğruluğu ortaya çıktı. Daha sonra 4 yıllık ön çalışma ve rapor hazırlığı dönemi sonucu oluşturulan ekiple birlikte 1986 yılında Iğdır`ın Oba Köyü`nde ilk kazıyı yaptık. 100 metrekarelik bir evde yapılan kazıda 98 kişinin iskelet kemiklerine ve çeşitli bulgulara rastladık. Bu kazı ayrıca Ermeniler ile ilgili ilk toplu mezar kazısı niteliğini taşımaktadır. Bu köydeki tanıklardan Sakine Aksu, Hüseyin ve Mehmet Köprü`nün ifadelerine göre, Tandırdamı katliamının yapıldığı yerde de kazı çalışması yaptık ve yine aynı manzaralar ile karşılaştık. Daha sonra 1 Temmuz 1986`da Erzurum Alaca Köyü`ndeki kazıda 278, Yeşilyayla`da yapılan kazıda ise 100`e yakın Türk ve Müslüman iskelet kemiklerine ve Kuran`ı Kerim parçalarına rastladık” ifadelerini kullandı.

KAZILAR SONUNDA GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Gerçeklerin ortaya çıkmasıyla birlikte çalışmalarına hız kazandırdığını belirten Uzundere, 20 Haziran 1991 yılında Kars`ın Subatan Köyü'nde yapılan kazıda çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu 570 kişinin iskelet kemikleri ortaya çıktı. 80 metrekarelik alanda yapılan toplu mezardaki kazıda, üst üste kemik yığını ve kemiklerdeki balta ve hançer izleri ile karşılaştık. Van'ın Zeve ve Mahfuran Deresi Bölgesi'ndeki katliamlarla ilgili bilgi ve tanık ifadeleri, tecavüz, işkence ve katliam izlerini gözler önüne serdi. Iğdır`ın Hakmehmet Köyü`nde yapılan araştırma ve kazılarda Ermenilerin su kuyularını kullandıkları gözlendi. Yapılan 12 metrekarelik kuyu kazısında çıkan ürkütücü manzara tüm dünya kamuoyuna yapılan haberler ile duyuruldu. Daha sonra Iğdır`ın Tavuskan, Kars`ın Galo, Erzurum`un Tımar köylerinde yapılan kazılarda Ermenilerin Türklere karşı soykırım uyguladıkları görüldü. Tüm bu kazılara Avrupa`dan ve Ermenistan`dan bilim adamı ve araştırmacıları davet etmemize rağmen hiçbiri katılmadı. Çünkü onlar da gerçeği biliyor. Bu konuda geçmiş dönemde bazı araştırmacıların yaşanan olaylar karşısında yaptıkları yorumları da belgeler halinde ele geçirdik. Bu konuda yine Fatih Sultan Mehmet`in İstanbul`un fethinin ikinci yıl dönümünde Ayasofya`da yaptığı konuşmada ‘Bugünden itibaren ne hayatınız ne de hürriyetiniz için gazabı şahanemden korkmayın' diyerek, Hıristiyanlara her türlü serbestliği sağlamıştır” açıklamalarında bulundu.

 

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25