www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Boyaya büyük zam

Boyaya büyük zam

İnegöllü boya firması sahibi Murat Balakuş, boya ve yan ürünlerinde geçtiğimiz yıldan bu yıla kadar yüzde 110´a varan zamlarla karşılaşıldığını dile getirdi.

Boya piyasasıyla ilgili bilgiler veren Boya firması sahibi Murat Balakuş, ?Boya hammaddesi Türkiye´de üretilen bir ürün değil. Bunun hammaddesi yurtdışından geldiği için otomatikman en çok fiyatı artan ürünler bunlar oldu. Tiner ve boya hammaddesi dolar ve avro ile alındığı için geçen seneden bugüne yüzde 110´un üzerinde bir zam geldi. Geçen sene perakendede 140 liraya sattığımız ürün bugün 280 liraya kadar çıktı. Net fiyatlarda yüzde 110 artma oldu. Bu sadece boya olarak değil yan ürünlerinde de zamlar yaşandı. Alçısından kirecine, rulosundan fırçasına kadar bariz bir şekilde belli etti. Buna nazaran bir de izolasyon malzemeleri de arttı. Türkiye´de mevcut olan dış cephe izolasyonlarında da 14-15´e aldığımız metrekare fiyatları bugün 24-25 liraya kadar arttı. Son kat boyasında da yüzde 110´lara varan zamlar oldu. Bunun yanında nakit sıkışıklığı zaten ortada? Hem malzeme toptan ve perakende satışında hem de uygulama noktasında büyük bir fiyat artışı yaşanıyor. Geçen sene 80-90 lira olan usta yevmiyesi 200-250´lerde gezmeye başladı. Dış cephede iskele üzerinde çalışan ustalar için bu daha yüksek oranlara geldi. Geçen seneki ciromuzla bu seneki ciromuz arasında yüzde 50´lere varan bir düşüklük var. Büyük boya firmaları kendi ayaklarına kurşun sıktılar. 12 senedir çıkan silikonlu boya ürünlerini bir sene boyayan 5 sene silip boyamadan oturabiliyor. Bu da perakende sektörüne sirayet etti. Dar ve orta gelirli ev müşterilerimiz silikonlu boyayı bir sefer alıyorlar, 5 sene silerek kullanıyorlar. Sobaların kalkması ve doğalgaza geçilmesi de bizim sektörü geri götüren etkenlerden biri oldu.?

 

?ÜRETEN TOPLUM OLMAMIZ GEREKİYOR?

?Eskiden Kasım-Aralık aylarında bölgeler, toptancılar, tedarikçiler dolaşıp bağlantılarını yaparlardı. Çek, nakit ve senet bağlantılarını alır, yeni sezon için evraklar toplanmaya başlar, Şubat-Mart gibi ürünler raflara koyardı fakat bugün gezen bir tedarikçi göremiyoruz. Bu sene ne kadar bağlantı hedefliyorsunuz diye soran yok. Çünkü onlar da biliyorlar ki hammadde zamlanacak, fiyatlar değişecek. Bugün benimle bağlantı yapsak 3-4 aylık sürede fiyat dengesizliği yaşanacak. Bu yüzden firmalar nakit olarak çalışıyorlar. Aslında nakit olarak alışveriş yapmak da işlerine gelmiyor ama bayilerine yok dememek için satış yapmaya çalışıyorlar. Bugün ?Gel 100 bin liralık mal alacağım´ desen bile memnuniyetsiz şekilde geliyorlar. Eskiden insanlar bağlantılarını bir an evvel yapıp, müşteri portföyünü oluşturup sezon içerisinde bir daha parça mal satmamaya bakıyorlardı. Ama şimdi öyle değil, nakit olarak bile satış yapmaktan çekiniyorlar. Merdiven altı dediğimiz kısım hiçbir şekilde dayanamıyorlar, büyük ve orta kesimdeki kısım da zor dayanıyor. Ben uygulama yapıyorum, o işte bile daha evvelden yaptığım bağlantının malını isterken bin bir nazla alıyorum. Parasını ödemişim, adam bağlantı yapmak zorunda kalmış ama dolar farkı çıkınca bana kafa kafaya mal vermek zorunda kalıyor, kârsız mal satıyor. Bunun önüne geçemeyiz. Türkiye hammadde üretmiyor. Türkiye hammadde üretmediği sürece fiyatlarla ilgili bir karar veremeyiz. Almanya´dan ve Amerika´dan alıyoruz. Büyük firmalar hammadde ortaklığı yapmalarına rağmen şuan hammadde alışında sıkıntı yaşıyorlar. Ülke olarak bunu üretemediğimiz sürece her dalgalanmada, her dolar artışında zam olarak geri dönmeye devam edecek. Tüketen toplum olduğumuz için, üreten toplum olamadığımız için bunları yaşamak zorundayız? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9095,16%0,17
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2324,68% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3915,37% 1,87