www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

BURSA´NIN HİZMETLERİ YETERSİZ

BURSA´NIN HİZMETLERİ YETERSİZ

İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, İnegöl´ün kabını aştığını belirterek; ?Keşke vilayet olabilsek de, kendi yağımızda kavrulsak. Bursa´dan gelecek hizmet İnegöl´e yeterli olmayacak? dedi.

İnegöl Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen Ramazan Sohbetlerinin konuğu olan İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, kendisine sorulan soruları yanıtladı.

VİDEONUN DEVAMI GELECEK

Oda tarafından hazırlanan kliple ilgili bilgiler veren İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, ?Bu benim 3. dönemim. İlk seneden sonra bir kooperatif kurduk. Bu kooperatifle beraber bakkalların yenilenmesi, piyasa şartlarına uyması için bir çalışma yaptık. Çalışma sonucunda da bakkallarımız şuanda güzel konuma geldiler. Bu noktadan sonra imajlarını tazelemek adına, görselliği arttırmak adına bir çalışma yapmak istedik. Çalışmamızı 3 ay önce tamamladık ama terör olayları hat safhada olduğu için kaseti yayınlamak istemedik. 3 aydır bekletiyorduk. Ramazan ayı içerisinde de hazır olan videomuzu sunduk. Beğeni aldı. Moral ve motivasyon oldu. Türkiye´nin her yerinden tebrikler geldi. Bugüne kadar Bakkallar Odaları verdikleri sosyal mesajları afiş üzerinden verirlerdi. Kalıcılığı olmazdı. Biz de onun yerine bir klip çekelim istedik. Bakkallarımızı oynattık. Hasan Kandemir beye çok teşekkür ederim, iyi bir çalışma yaptı. Güzel bir sonuç ortaya çıktı. Bakkallar duygularını anlatıp kendilerini ifade ettiler. Yaptıklarını dile getirdiler. 2. bir klip ile ilgili niyetliyiz. Zamanı belli değil ama 2. aşamaya geçeceğiz. İlkini yapmak hep daha zordur. Olur mu dediler. Bakkallara türkü söyler misiniz dediğimizde sesim bozuk çıkacak, ben söylemeyeyim dediler. Ortaya çıkan sonucun ardından 2´ncisi için daha rahat çalışabileceğiz? dedi.

İŞİNİ İYİ YAPAN İYİ KAZANIYOR

Bakkoop´un kuruluşu ve işleyişi ile ilgili bilgiler veren İnkaya, ?Göreve geldiğimizde üyelerimiz için çalışacağımıza söz verdik. Bunun ilk çıkış noktası kooperatif olacaktı. Bunu yaparken bizden tecrübeli herkes ?Yapma´ dedi. İnsanları bir araya getirip ortak hareket etmek çok zordur. Böyle bir kültür olmadığı için sıkıntı yaşanabilir dediler. Epey zorluk çektik, eleştiri aldık, ithamlara maruz kaldık. Adaletimizden vazgeçmedik ve bugüne kadar geldik. Siyasi anlamda söylem olarak destek aldık ama hiçbir maddi destek almadan bugünlere geldik. Allah´ın yardımı oldu. Rabbim yardım etti, yolumuz açıldı ve geldiğimiz noktada sadece kooperatif üyeleri değil esnaflarımız da bu işten memnun. Halk kabullendi, bakkala dönüş başladı. Bu noktada Üniversiteden Orhan hocamız ile bir çalışma içerisindeyiz. İnegöl´de bakkalın durumu ne, nereden nereye kadar geldi gibi konuları akademik anlamda değerlendirmek üzereyiz. Sonucu alacağız. Bu bize neyi sağladı? 10 senelik süreç içerisinde İnegöl´de bakkal piyasasının pazar payının yükselmesini sağladı. Bu oran yükselince herkese bir payda sağladı. Köydeki de beldedeki de merkezdeki de payda sağladı, toplamda kalite yükseldi. Güzel geri dönüşler de var. 1-2 senedir hiçbir bakkaldan ?Süpermarketler kanunu ne oldu´ gibi söylemler duymadım. İşini iyi yapan bakkal, iyi kazanıyor? şeklinde konuştu.

YAŞAMA ŞANSIMIZ ÇOK YÜKSEK

Bakkalların ticari sorunlarının bulunduğunu belirten İnkaya, ?Mesaimiz çok fazla. Ağır bir işçilik var. Piyasada alışveriş yaptığınız firmalar dünyanın global firmaları. Onların pazarlama ve satış stratejileriyle uğraşıyorsunuz. Müşteri talepleri hiç bitmiyor. Piyasanın kendi şartlarıyla beraber mesleki sıkıntılar da var. Bu noktada ne olabilir? Emeklilikte önü açılabilir. Bakkalın bir meslek hastalığı var mıdır bilmiyoruz, bununla ilgili bir çalışma yapılabilir. Revizyona girecekler destek alabilirler. Misal buzdolabını, rafını, yazar kasasını yenileyecekse devlet bu noktada destek verebilir. Reel anlamda direk bir destek yok. Çözüm de yok. İnşallah olur. Esnaf şurası var. 4 senedir toparlanıyor. Orada sonuç bildirgeleri çıkıyor. Bu noktada Esnaf Genel Müdürlüğü çalışmalar yapıyor. Üniversite ile beraber çalışıyor. 60-70 senede biriken sorunu 3-5 senede bitirmek çok zor ama bakkallık mesleği çok umut veriyor. Benim öngörüm şu; 10-15 senelik Türkiye portresine baktığınızda perakendede 2 tip işletme olacak. Birincisi köşe mağazaları, diğeri ise bakkallar. Aradakilerin yaşama şansı çok fazla yok. Yerel zincir mağazalar dediğimiz 50-60 mağazalı zincirlerin işletme giderleri yüzde 20´lere vurdu. Her maldan yüzde 20 kâr etmek zorunda. Bakkallar ise yüzde 20 kâr etse çılgınlar gibi para kazanır. Dolayısı ile bizim sektörün ayakta kalma şansı çok daha fazla. Aile tipi işletme dediğimiz için baba, kardeş, ağabey, çocuk var. Çok fazla işçiliğe para harcanmıyor. Kiralarımız yüksek değil. Daha iyi günler gelecek diye düşünüyorum? diye konuştu.

PAZARLAR 2 AYA KURULUR

Yapımı süren MERPA hakkında bilgiler veren İnkaya, ?Bu noktada belediye bizimle 2 ay önce temas kurdu. Başkan Yardımcımız Alper Bey ile toplantı yaptık. Metrekare büyümüyor. Kare hesabına bakıldığında yine aynı alana çıkıyor. Tam ölçüm yapılması ama esnafın yerleşmesi birebir aynı olacak. Köylü pazarına otoparkın altında yer tahsis edildi, oraya kurulacak. Dışarıda biraz esnaf vardı, onlara yer bulunur mu bilmiyoruz. Pazarın etrafı bittikten sonra belki oraya bir yerleşme olur. Şuan eski düzenle yeni düzenin birebir aynı olacağını düşünüyoruz. Metrekare büyümesi göz yanılması olabilir. Ankara istikametine göre genişledi ama arka tarafa doğru azalma oldu. Yer aynı, terzi gibi kestik, böldük. Güzel bir pazar olacak. Eskisinden daha havadar, biraz daha yüksek. Zemin betonu atıldıktan sonra 2 aya esnafımız pazarını kurar diye düşünüyorum. Olmuşun üzerine konuşmak biraz yersiz ama benim fikrim şuydu; öndeki prefabrik kısmı betonarme yapalım, üstü komple otopark olsun dedim. Ama kabul olmadı. Arka tarafta yine köylü pazarı olabilirdi. Şimdi otoparka 2 kat çıkılacak, üstü de kullanılacak ama öteki türlü 11 bin metrekare yukarıda tek parça bir otopark olurdu. Girişi çıkışı daha rahat olurdu. Uygulayıcıların tasarrufu, bu sadece benim görüşümdü. Sonuçta güzel bir pazar. İnşallah esnafımız para kazanır? ifadelerini kullandı.

TOPLUMSAL HUZUR İÇİN BU UYGULAMALAR DEVAM ETMELİ

Zimem defteri ile ilgili konuşan İnkaya, ?Bunlar İslam dininin özünde olan şeyler. Osmanlı Devleti de bunun yeryüzündeki en iyi temsilcilerindendi. Bu bir gelenektir. Sadi Şirazi´nin bir sözü var; ?Allah dostları daha ziyade kimselerin gitmediği yerden alışveriş yaparlardı.´ Bu iş bir bereket, rızk meselesidir. Sadaka taşları, zekât taşları var. Zimem defteri de bunun gibi Osmanlı zenginlerinin yaptıkları bir uygulamadır. Verenin ve alanın belli olmadığı, sadece Allah´ın rızasının olduğu bir uygulamadır. Gidiyorlar, defterin bir kısmını veya bütününü ödüyor. Defteri yakıyorlar, siliyorlar, borç kalkıyor, alan da veren de bilinmiyor. Ben İnegöl´de buna şahit oldum. Veresiye defterini açtırdı, iyi bir para ödedi, selam verdi çıkıp gitti. İnşallah bunlar devam eder. İnsanımız arlıdır, onurludur, halini anlatamaz. Bu insanları bulmak lazım. Bunları kim bilir? Bakkal bilir. Bu sebepten dolayı bakkaldan alışveriş yapmak lazım. Bakkal kimin ne olduğunu biliyordur. Kendisi de zaten bazı veresiyeleri siliyor. O uygulama bakkal tarafından da sürdürülüyor. Bu uygulamanın gündeme gelmesi toplumsal huzur için gereklidir? dedi.

FİYAT FARKI KALMADI

İnsanların neden bakkalları tercih etmeleri gerektiğinin sorulması üzerine konuşan İnkaya, ?Bugüne kadar neden tercih etmiyorlardı? Ekonomik kaygı. Bakkalda kazıklanıyorum, marketten daha ucuza alırım deniyordu. Geldiğimiz noktada İnegöl´de bakkal ve marketler arasında fiyat farkı kalmadı. Zincir mağazaların yüzde 20 işletme gideri var. Her maldan ortalama yüzde 20 para kazanmak zorunda. Bakkalın ise yüzde 17. Bakkalın daha ucuza geldiği anlaşılıyor. Niye bakkalı tercih etmeli? Bir AVM´ye gittiğinizde selam verebiliyor musunuz? Sadece bu yeterli bir neden olabilir. İnsan bir duyguysa bu yeterli bir sebep olabilir. Bugün Atatürk Bulvarı´nda yürürken bile insanlara selam veremiyorsunuz. Orada hangi esnafa girip selam versen selamını alır, hangisine hatır sorsan hatırını sorar. Hayat sadece madde değildir. Bu hususlara bakmak lazım. Bugüne kadar bakkal nedir, market nedir diye tarif sorarlar. Marketler hiçbir zaman veresiye defterinin duygusuna sahip olamayacaklar. Veresiye defteri olan bakkaldır, olmayan markettir. En büyük ayırt edici neden de bu olabilir. Veresiye diyoruz da bugün herhangi bir yere gitseniz, zor durumda kalıp bir bakkaldan 2 ekmek isteseniz verir. Hangi esnafa giderseniz gidin aç kalmazsınız, yolda kalmazsınız, işiniz görülür. Bu sebeplerden dolayı esnaftan, bakkaldan alışveriş yapmak yeterlidir? şeklinde konuştu.

?ARTIK SİYASET DÜŞÜNMÜYORUM?

?Aktif siyasete geri dönmeyi düşünüyor musunuz?? sorusunu yanıtlayan İnkaya, ?Ben hem Meclis Üyeliği hem siyasi parti temsilciliği hem de oda başkanlığı yaptım ama hiçbir zaman birbirine karıştırmadım.Geçen gün sahurda Sayın Vekilimiz ile beraberdik. Oda Başkanlığı ile siyaset farklı bir şey. Vekilimiz geldi, ben o parti mensubu değilim ama oturup konuştuk. Siyasi partileri tüm faaliyetlerimize çağırmaya gayret ediyoruz. Artık siyaseti düşünmüyorum. Herhalde yapacağımız 1-2 şeyin ardından bu da bitecek. Hayatın ne getireceği belli değil. Sayın Vekilimizi gece 12´den sonra ararım. Daha rahat görüşüyorum. Gündüz programları yoğun. 12´den sonra siyasetçiyi arayabiliyorsanız aranızda bir samimiyet vardır. Ve gece 12´den sonra siyasetçi telefonunuza çıkıyorsa o siyasiyle işinizi görürsünüz. O gece tüm oda başkanlarımız oradaydı. Hep beraber toplandık, teşekkür ettik. Ben bir şeyi söyleyeceksem direk söylerim. Sayın Vekilimize çok teşekkür ediyorum. Gece 12´den sonra aramak ve cevap almak çok güzel bir şey. Bu güne kadar kişisel anlamda hiçbir talebim olmadı ama ne talep ettiysem Sayın Vekilimiz odamızın işini çözdü. Bu bizim için mutluluk verici. Olay bundan ibaret, arkasında başka şeyler aramaya gerek yok? diye konuştu.

?KENDİ ÇİZGİMİZDE DEVAM ETMEK İSTİYORUZ?

?İktidar partisinden gelen bir teklifi kabul eder misiniz?? sorusu üzerine konuşan İnkaya, ?Geçmişte gelmiş de olabilir. Sonuçta bu siyasettir. Bizim gönlümüz var, rahmetli hocamızdan aldığımız gönül var. Kendi çizgimizde devam etmek istiyoruz. Bu bizim yaşam tarzımız. Bize siyaset yapıyor deseler de biz böyle öğrendik. İyinin yanında olmak, kötüleri söylemek, insanların faydasına çalışmak yaşam tarzımız. Kul olarak en önemli görevimiz namaz, sonra içtimai hayat var. Bu dinimizin emridir, insanlara faydalı olabilmek? Birileri buna siyaset diyebilir, bu bizim yaşam tarzımız. Yetiştirdiğimiz çevre hep böyle. Faydalı bir şey varsa hep destek oluruz, kötü bir şey varsa düzeltmeye çalışırız? ifadelerini kullandı.

?BURSA´DAN GELECEK HİZMET İNEGÖL´E YETERLİ OLMAZ?

Bütünşehir yasasıyla geçen 2 yılı değerlendiren İnkaya, ?Büyükşehirin ilk geçiş sürecini yaşıyoruz. Bu noktada İnegöl´ün yeteri kadar hizmet alacağını düşünmüyorum. Bursa´da bir planlama, bütçe var. Bu bütçeden İnegöl´e ayrılacak para, yapılacaklar belli. İnegöl´ü tanımıyorlar, bilmiyorlar, acil durumları neresidir bilinmez, önemli olan yerler neresidir bilinmez. Bir işiniz vardır 3-5 kere yazı yazarsınız cevap gelmez. Önceden Fen İşlerine yazardınız 1-2 güne sonuçlanırdı. Artık muhatap bulamıyorsunuz. Şuana kadar Büyükşehirin etkisini hissetmedik. Belki 10-15 sene sonra o merkezi belediyenin bütçesi iyi olur, büyük yatırımlar olur o zaman hissedebiliriz. Keşke bağlanmasaydık. Keşke vilayet olabilsek de kendi yağımızda kavrulsak. Bursa´dan gelecek hizmet İnegöl´e yeterli olmayacak. İnegöl kabını aşmış. 2-3 tane OSB´miz yüzlerce esnafımız var. Yol boyu fabrikalarla dolmuş. Bursa´nın buraya hizmet etmesi çok zor. Su paraları çok fazla geliyor? dedi.

DENETLENSİN AMA KAPATILMASIN

Belediye Meclisi´nin büfeler ile ilgili aldığı denetim kararını değerlendiren İnkaya, ?Bir denetleme var. Lokantacılar Odası´nın bir talebi var. Büfelerin bir kısmı da bize bağlı. Önceden bir istişare edilmedi. Bu büfelerin hepsi bir ihtiyaçtan dolayı orada devam ediyor ve oradaki insanlar bir şekilde alışveriş yapıyorlar. Bunların denetlenmesi çok güzel bir şey ama kapatılmasına karşıyız. Orada bir ihtiyaç var. Bu ihtiyaca birileri bir şekilde talep vermek zorunda. Rehabilite edilmesi, tek tip yapılması, güzelleştirilmesi, denetlenmesi gibi çalışmalar olabilir ama inşallah kapatılması gibi bir durum gündeme gelmez. Çünkü bunlar bir ihtiyaçtır. Tostla büyüdük, oradaki tost hijyenik olsun ama o tostunu yapıp rızkını kazanmaya devam etsin? şeklinde konuştu. 

ÖNCE GÜVEN

Vatandaşları bakkallardan alışveriş yapmaya davet eden İnkaya, ?Bakkallar da müşterilerden aldığı mesajları uygulasın. Müşteri orada alışveriş yaparken sizin en iyi denetleyicinizdir. İnsanlarımız bakkaldan alışveriş yapsın. Fiyatları kontrol etsin. Yapılan araştırmada çıktı, esnafta fiyat 4 ve 5. sıralarda. Önce güven, temizlik, dizayn, güler yüzlülük, kişisel ilişkiler, müşteri memnuniyeti? Fiyat çok gerilerde. Bunları yaparsak bakkalımız kendi kendine gidecektir. İnegöl´de bakkalların fiyatlarıyla marketlerin fiyatları arasında çok fazla sıkıntı yok. Bu bilinsin. Esnafımız da yeniliğe açık olsun? açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00