www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Çiftçilere ÇKS Uyarısı

 Çiftçilere ÇKS Uyarısı

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmayan çiftçilerin çiftçiden sayılmadığını ve hayvancılıkla alakalı işlemlerde veya başka bir konuda yardım alamadığını söyledi.

Dün Ziraat Odası´nda basın mensupları bir araya gelen Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik çiftçilere yönelik önemli duyurularda bulundu.

Kayıt Yaptırmayan Çiftçiler Çiftçi Sayılmıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sezai Çelik, ?2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları başladı. Çiftçilerimizi bu konuda bilgilendirmek istedik. Tarım Bakanlığı´nın sistemi açmasıyla birlikte çiftçi kayıtlarını yapmaya başladık.  30 Haziran 2020´e kadar kayıtlar devam edecek. Çiftçilerimiz, sisteme kayıt yaptırdıkları zaman bir sürü şeyden faydalanıyor. Biz de bunun için hızlı bir şekilde bilgilendirme yapalım dedik.  Bilindiği gibi Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmayan çiftçiler çiftçi sayılmıyor. Bankada, hayvancılıkla alakalı işlemlerde veya başka bir konuda yardım alamıyor. Biz özellikle çiftçilerimizin adına bu kayıt işini önemsiyoruz. Ayrıca her zaman söylediğimiz bir konu var, üretim planlamasından bahsediyoruz. Ülke genelinde olan bir sorun bu. Üretim planlamasının yapılamamasının en büyük etkenlerinden biri Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmamak.  Çiftçiler kayıt yaptırmayınca Tarım Bakanlığı´nın verilerine girmiyor ve kayıt dışı oluyor. Dolayısıyla yine bunun zararını biz görüyoruz. Önümüzdeki yıl ne kadar ürün lazım, ne kadar ürün lazım değil bunu planlayamıyoruz. Bu fiyatlarda da dengesizlik yaratıyor? ifadelerini kullandı.

Çiftçilerimiz Borçtan Kurtulamıyor

Çiftçi borçlarının ertelenmesi konusuna da değinen Çelik , ?Diğer bir konumuz ise her sene ertelenen çiftçi borçları. Çiftçilerin Ziraat Bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları var. Türkiye´deki bütün odalarımızda olduğu gibi Bursa odalarımızın da bu borçları erteleme talepleri var.  İki- üç aydır bununla alakalı çalışmalarımız var ve genel merkezimiz de takip ediyor. Çiftçi borçları geriden gelen bir süreç olduğu için çiftçilerimiz borçtan kurtulamıyor. Bunun için bizim talebimiz, mevcut olan borçların bölünerek faizsiz olarak ertelenmesidir. Çiftçi o zaman borcunun altından kalkıp hayatını sürdürebilir? şeklinde açıklamalarda bulundu.

 



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29