www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

DATÜB´Ü HOLDİNGE ÇEVİRDİLER

DATÜB´Ü HOLDİNGE ÇEVİRDİLER

İnegöl Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Mehmet Taş, Dünya Ahıska Türkleri Birliği´nin başındaki isimlerin birliği holdinge çevirdiklerini ve bünyesindeki yöneticilerden, derneklerden habersiz işler yaptıklarını öne sürdü.

İnegöl Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Mehmet Taş, Ukrayna´da yaşanan savaş nedeni ile Ahıska Türklerinin Türkiye gelmesinin kararlaştırılmasının ardından, devletin bu konuda DATÜB´ü aracı kıldığını, DATÜB´ün savaş bölgesinde olmayan Ahıskalıları da Türkiye gelmesi için listeye aldığını ve o insanlarında Türkiye´ye geldiğini ifade etti.

HATALARLA BAŞLAMIŞTI

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Taş, ?DATÜP 2014 yılında yaptığımız genel kurulda zaten hatalarla başladı. O gün Dünya Ahıska Derneklerinden delege istediler. Biz kaç delege verileceğini sorduğumuzda bizlere 5 delege dediler. Bize dediler ki Türkiye´de 50 bin Ahıskalı var, her 10 bin kişiye bir delege düşüyor. Bende buna karşılık Türkiye´de 50 binin üzerinde vatandaşlığı olmayan insanların olduğunu, bunların sorunlarını Kazakistan´daki, Kırgızistan´daki Ahıska Dernekleri mi ilgilenecek dedim. Neden Kazakistan´a 23 tane delege koyuyorsun da Türkiye´ye 5 tane delege koyuyorsun.Tabi biz böyle tepki gösterince Türkiye´deki delege sayısını 8´e çıkardılar. Bu olayların ışığında seçime gidildi. Rusya´daki dernekler ikiye bölünmüş, bu derneklerden de 15´er delege sayısı aldılar.DATÜP Genel Başkanımız zaten Kazakistan´da yaşadığı için oradaki oluşumu kendi bünyesine göre ayarlamış. Bu şekilde kırgınlıklarla kurulumuzu yaptık. Orada bizlere DATÜP kurulurken alelacele tüzük hazırlandığını, günümüz şartlarına göre yeni tüzük hazırlandığını ve onayımıza sunulduğu söylendi. Bizlerde o tüzüğü oyladık, tüzük değişikliği yapıldı. Aradan 1,5 yıl geçti, ben tüzüğün halen daha onaylanmadığını öğrendim. Geçtiğimiz günlerde de Dernekler Masası bu tüzüğü kabul etmemiş. Tüzüğün üzerinde değişiklik yapılarak, Divan Heyeti´nde olan Hayati Yazıcı, Ertan Topçu´ya imzalatılıyor. Ben de Divan Heyeti´ndeyim. Benim imzam olmadan ya benim yerime imza atıyorlar ya da imzam olmadan Ankara´daki Dernekler Masasına veriyorlar, İstanbul´da yine halledemiyorlar. Bunun üzerine ben Hayati beyi aradım, ?Neden böyle bir yanlışlığa imza attın sen´ dedim. O da bana, ?Başkanım bana yeniden tüzük hazırladık demediler. O günkü hazırlanan tüzüğü ıslak imzalı olarak vermemiz gerektiğini söylediler. Bana imza attırdılar´ dedi. Hazırlanan yeni tüzükte çoğu yönetim kurulunun haberi yok. Divan Heyetinin de haberi yok. Sadece imza attırıldı gidildi. DATÜB´ün başına Genel Sekreter Fuat Uçar diye bir vatandaşkoydular, adeta kendisi ve başkanla birlikte holdinge çevirdiler. Dünya Ahıska Türkleri Birliği... Adı birlik fakat ne yazık ki birlik falan kalmadı. Birlik, bizlerle beraber birlik? dedi.

SAVAŞ BÖLGESİNDE OLMAYAN BİRÇOK AHISKALI VAR

Ukrayna meselesinde bir altyapı oluşturduklarını belirtenTaş, ?Cumhurbaşkanımızın destekleri ile Ukrayna´da yaşayan 676 ailenin Türkiye´ye gelmesi konusu Bakanlar Kurulu´nda onaylandı ve yürürlüğe girdi. İlk etapta bazı aileler Aralık 2015´te getirildi. İlk etapta gördüm ki savaş bölgesinde olmayan birçok Ahıskalı var. Ahıskalı olmayan insanlar var. Bunları neden yaptıklarını sorduğumda, ?Biz listeye adam toparlayamadık, mecbur kaldık yakın bölgelerden yazmaya´ dediler. Ben Ukrayna´yı bilmem ama biz dedik ki Türkiye´deki vatandaşların savaş bölgelerinde tanıdıkları varsa isimlerini yazdıralım. Bizlere dediler ki siz hiç bir şeye karışmayın, kayıtlar bizde var, biz hepsini yazacağız. Şimdi insanlara ikinci bir liste hazırlayacaklarını, devletimizle görüştüklerini ve orada kimseyi bırakmayacaklarını ifade ediyorlar. Şimdi de ortalığı bu şekilde durultmaya çalışıyorlar. Biliyorsunuz ailelerErzincan´a yerleştirildi. Ben Erzincan´a gittiğimde aileler şimdi umutla bu konuyu bekliyor. Çünkü kalan yakınları var. Ben orada da söyledim kimse bu konuya umut bağlamasın. Bunu duyan Fuat Uçar, Erzincan´a gidiyor. Orada insanlara bağırıp çağırıyor, neden DATÜB´ü karalamasına izin verdiniz, DATÜB size şunu yaptı, DATÜB size bunu yaptı... Aradım Fuat Uçar´ı dedim ki beni neden aramıyorsun. Tepki koyacaksan bana tepkini koy. O insanlarla toplantı yapan benim, sen neden o insanları rahatsız ediyorsun. Hiç bir cevap yok? şeklinde konuştu.

?NİÇİN SEN BU İNSANLARI KANDIRIYORSUN??

Mehmet Taş, ?20 gündür Bursa´da fakültede yatan 5 aylık bir bebek var. İlk hastaneye gittiğinde böbrekleri de rahatsızdı. Şimdi böbrekleri düzelmiş fakat tedavi sırasında gözlerini kaybetmiş durumda. Uzun süreli tedavi gerekiyor. Cuma günü ziyaretlerine gittiğimizde fakülteye52 bin TL borç birikmişti. Amerika temsilcimiz İslam Bey, orada bir kampanya yapmış, bir miktar para getirdi aileye. Fakülteye götürdük, Sağlık Bakanlığı ile görüştük. Biz bu konularla ilgilenirken, tabi DATÜB´e de yansıyor. DATÜB biz 42 bin TL yatırdık diyor. Aileyi ne arayan var ne de soran. Niçin sen bu insanları kandırıyorsun? Bizim büyüğümüz olarak bu konularla senin ilgilenmen gerekiyor. Bu da yetmezmiş gibi Amerika´da kampanya yapan İslam beye kendi reklamını yapıyor diyorlar. Karalamanın ne anlamı var?? diye konuştu.

KİMSENİN NE DEVLETİMİZİ VE MİLLETİMİZİ KANDIRMAYA HAKKI YOK

Taş, ?15 aydır bir tane bile toplantı yapılmadı. Bir istişare yapılmadı. 3 kişi karar alıp uyguluyor. Şimdi geniş çaplı bir toplantı talep ettim ve bunların hesabını bizlere vermelerini istedim. Ya da tüzük kurultayı yapılması gerekiyor veya yönetim yeniden şekillensin doğru insanlardan oluşsun. Kimsenin ne devletimizi ne de milletimizi kandırmaya hakkı yok? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01