www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Ebelik kutsal meslek

Ebelik kutsal meslek

Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl Devlet Hastanesi Temsilcisi Didem Solmaz, Ebeler Haftası münasebetiyle yaptığı açıklamasında, ebelik görevinin ilk dokunuştan gelen bir kutsallığı bulunduğunu ifade etti.

 Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl Devlet Hastanesi Temsilcisi Didem Solmaz, 21-28 Nisan Ebeler Haftası nedeniyle basın açıklamasında bulundu.

 TÜRKİYE´DE ÖNEMİ YETERİNCE ANLAŞILMAMAKTA

21-28 Nisan Ebeler Haftası nedeniyle yazılı basın açıklamasında bulunan Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl Devlet Hastanesi Temsilcisi Ebe Didem Solmaz, "Ebe deyince akıllara ilk gelen ´doğum anında yardımcı olan sağlık personeli´ tanımı gelmektedir. Doğduğumuzda bize ilk dokunan kişidir ebe. Mesleğinin kutsallığı da bu ilk dokunuştan gelir belki de. Bu yüzden sanattır ebelik. Bebeğin ilk karşılaştığı kişi, annesinden önce ona dokunan, giydiren, bakımını yapan ilk şefkatli eldir. Ebe, aileden biridir. Aile sağlığı merkezlerinde aile planlaması danışmanlığını yürüten, gebelik öncesi ve sonrasında takipleri yapan, en değerli varlıklarımız çocuklarımızın aşı programlarını takip eden en güvendiğimiz kişilerdir. Türkiye´de ebelik mesleğinin önemi yeterince anlaşılmamaktadır. 1909 senesine kadar anneden kıza geçen, görgü ve deneyime dayanan bir meslek olarak görülmüştür. O dönemde eğitim gerektiren bir uzmanlık alanı olarak görülmeyen ebelik hala gereken öneme sahip değildir. Oysaki 1. basamak sağlık hizmeti ebenin en önemli görevlerinden biridir. Ülkemizde anne ve bebek ölüm oranları azalmakta olsa da, genel doğum hızı gittikçe artmaktadır. Bundan dolayı ebe gereksinimi oldukça fazladır. Özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu illerinde aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebelerin nüfus oranına göre dağılımı batıdaki illere oranla daha azdır. Anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasındaki büyük rolün ebelerde olduğunu düşünürsek, ebe istihdamının daha fazla yapılması gerekmektedir? dedi.

GÜÇLÜ TOPLUM GÜÇLÜ KADINLA OLUŞUR

Ebelerin çalışma saatlerinin uzunluğu ile meslek içerisinde yaşadıkları sorunlara değinen Solmaz, "Ayrıca ebelerin çalışma saatlerinin uzunluğu, aldıkları eğitimin ve tecrübenin aksine hemşire,sekreter gibi kendi alanları dışında çalıştırılması, atanırken yardımcı sağlık personeli olarak atanması, otonomi verilmemesi,maaşlarının icra ettikleri mesleğe ve yıpranmaya göre yetersiz olması ve en önemlisi ve tüm sağlıkçıların ortak problemi olan sağlıkta şiddet gibi birçok sorunları vardır. Ebenin çalışma alanlarında ebe odaklı bir sistem kurulması motivasyonu artıracağı gibi meslekten ayrılmaların da önüne geçecektir. Ebe odaklı bir sağlık sistemi kadını,aileyi ve toplumu güçlendirir. Güçlü kadın ve güçlü toplum ihtiyacımız olan temel unsurlardan biridir. Tüm eksikliklere rağmen mesleğini sonsuz özveri ve sabırla icra eden, mesleğinin kutsallığının bilincinde olan tüm meslektaşlarımın ebeler haftasını kutluyorum? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00