www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Ertelemede Geç Kalındı

Ertelemede Geç Kalındı

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, afetlerden zarar gören çiftçilere yönelik alınan erteleme kararının geç alınmış bir karar olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ?Uzun zamandır beklediğimiz ama çok geç alınmış bir karar olarak gördüğümüz borç ertelemeleriyle ilgili basın açıklaması yapıyoruz. Deprem, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çiğ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları zarar gören ÇKS´ye ve Bakanlığın diğer kayıt sistemlerine kayıt olup üretim faaliyetleri devam eden gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen borç ertelemesine ilişkin 20170935 sayılı Bakanlar Kurulu kararı29 Kasım 2017 tarih ve 30255 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır. Söz konusu kararname ile 01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arasında ekilişleri, ürün ve hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumları il ve ilçe hasar tespit komisyonlarınca tespit edilen ÇKS´ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları 0,3 faiz tahakkuk edilmek suretiyle 1 yıl süreyle ertelenmiştir. Ertelenmeden faydalanmak isteyen kredi vadesi dolmuş 90 günü geçmemiş ve 90 günü geçen üreticilerin hasar tespit komisyon kararı tarihinden itibaren 1 ay içerisinde vadesi henüz gelmemiş ancak 1 yıl içinde dolacak olan üreticilerin vade tarihinden itibaren 1 ay içerisinde borçlu oldukları Ziraat Bankası şubesine veya Tarım Kredi Kooperatifine yazılı olarak duyurmaları gerekmektedir.?

GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR

?Ağustos ayında Bursa Ziraat Odaları başkanlarını da almak suretiyle Çankaya Köşküne giderek Bakanımız Hakan Çavuşoğlu´na Bursa tarımındaki sorunları kapsayan bir dosya vermiştik. Orada da istediğimiz konuların başında borç ertelemesi vardı. Daha sonra Tarım Bakanımız Bursa´ya geldiğinde kendilerine de aynı dosyayı verdik. Aynı konunun ivedilikle olması gerektiğini izah etmiştik. Fakat bu borç ertelemesi geç kaldı. Çiftçilerimizin yüzde 60´ı bir şekilde kırıp dökerek borçlarını ödediler. Çok geç kalınmış bir karar oldu. Ülke genelinde birçok yerde bu sene çiftçilerimiz bu konuda mağdur oldular. Bunların daha önce alınması gerektiğini düşünüyorum? dedi.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,59% 0,25
  • EURO

    34,80% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2405,38% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3999,95% -1,80