www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ESNAFLA ALAY EDİYORLAR

ESNAFLA ALAY EDİYORLAR

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, bir bankaya ait reklamda vurgulanan çek kırdırma olayının zor durumda olan esnaflarla alay etmek olduğunu ve gerekli tepkinin RTÜK´e verilmesi gerektiğini ifade etti.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, dün makamında gündeme dair kendisine sorulanları yanıtladı.

ÇEKLERİN ÖDEMESİ YÜZDE 60 ARTTI

Karşılıksız çeklerdeki son durumlarla ilgili konuşan İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ?Türkiye genelinde resmi rakamlara bakıldığında ödenmeyen çeklerin oranlarının düştüğünü görüyoruz. Son yapılan değişiklikler, ihtiyaç halinde hapis kararı da çıkabiliyor. Karekodlu çek uygulamasının geçmişe dönük verilerine daha kolay ulaşabiliyor ve bu çekleri alabilmek daha zahmetli. Bankalar da bu işi daha sık incelemeye aldılar. Bundan dolayı çeklerde 1-2 yıl öncesine göre düşüşler var. Çeklerin ödemesi geçmişe göre yüzde 60 arttı. İnşallah bu yüzde 100 oranına ulaşır. Artık bankaların da taşın altına ellerini sokmalarının zamanı geldi. Çek ve yaprak üzerindeki teminatlarını da artırmaları gerekiyor. Şuan ödenmeyen bir çekin banka teminatı 1430 lira civarında. Bunların 5 bin TL´lere kadar çıkması gerekir ki bankalar müşterilerini daha sık elekten geçirip çek koçanları versinler. Türkiye genelinde ticaret odaları ve esnaf teşkilatının da bu yönde talebi olması gerekiyor. Bankalar ne kadar risk alırsa o kadar müşteriye denk geliriz? dedi.

FUAR KONTENJANI DOLUYOR

Almanya fuar gezisiyle ilgili konuşan Ayhan, ?Oda olarak 4 sene aradan sonra Köln fuarına gezi planlaması yaptık. İnşallah programımız başarıyla gerçekleştirilir. Şuan 30 kişiye yakın müracaat aldık. 45 kişiyle sınırlı tutacağız. Gelmek isteyen mobilyacı üyelerimiz varsa odamızı arayarak sekreteryadan bilgi alabilirler? şeklinde konuştu.

ESNAFLA ALAY EDEN BİR REKLAM

Son zamanlarda reklamlarda bir bankanın ?Çekinin resmini çek, bankaya gönder, vadeli çekin kaç para olduğunu öğren´ diye bir reklam var. Gülerek, esnafla alay ederek, sıkıntılı zamanda olan esnafa çok faydalı bir iş yapıyormuş gibi gösterilerek yapılan bu reklamı kınıyorum. Bu reklama karşıyım. Kişisel olarak da RTÜK´e şikâyette bulundum. Duyarlı esnaflarımızın da bu konuda RTÜK´ü arayarak bu reklamdan şikâyetçi olmalarını istiyorum. Bu reklamın 3´üncüsü çekildi. Tamamen esnafın alın terine, parasına göz dikilmiş bir reklam olarak algılıyorum ve alaycı tavırları kabul etmiyorum. Bunun gerekli merciler tarafından iyi takip edilip yayından kaldırılmasını istiyorum. Aynı zamanda faktöring reklamlarının da televizyonlarda olmamasını özellikle istiyorum. Bizler tefecilere para kazandırmak için alın teri dökmüyoruz. İhtiyacımız olduğunda nerelerden kredi alındığını çok iyi bilen insanlarız. Lütfen bu konuda bizim hassasiyetimizi anlayışla karşılayın, bu tarz reklamları yayınlardan kaldırın. İnegöl´deki ve Türkiye´deki esnaf ve sanatkârlardan da bu konuda destek bekliyorum. RTÜK´ü bombardımana tutsunlar, şikâyetlerini belirtsinler. Yalnız benim çabanla bu işin olmayacağını biliyor, bu konuda destek bekliyorum? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00