www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

GERİ ADIM YOK

GERİ ADIM YOK

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş kaldırım işgalleri kararından geri adım atmayacaklarını ifade ederek son noktayı koydu.

Belediye başkanlığı makamında açıklamalarda bulunan Başkan Aktaş; Bilindiği üzere, 2 Şubat’tan itibaren geçerli olacak olan kaldırımların işgaline ilişkin kararı Aralık ayı meclis toplantımızda oybirliği ile almıştık. Bu sürece nasıl geldik kısaca bakacak olursak. Gerek Belediye hizmet masalarımıza gelen şikâyet ve talepler, gerek Alo 153 çağrı merkezimize gelen talep ve şikâyetler, zabıta müdürlüğümüzün denetimlerinde aldığımız şikâyetler, gerekse Başbakanlık İletişim Merkezine gelen (BİMER) şikâyetler ve Kent Konseyi Kadınlar Meclisinin konuyu yüksek sesle dile getirmesi neticesinde elde edilen veriler ışığında gelinen bir süreç sonucunda böyle bir karara, sonuca ulaştık. Kamuoyunda şöyle bir algı asla oluşmamalı; Belediye bir karar alıp esnafa emrivaki uyguluyor. “ dedi.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Kararın belediye meclisinde oy birliği ile alındığını ifade eden Aktaş; İlçemizdeki kaldırım işgallerinin önlenmesine ilişkin olarak, 07 Temmuz 2014 tarih ve 181 sayılı Belediye Meclis kararıyla, konu; Çevre Sağlık komisyonuna havale edilmişti. 10 kişilik komisyon bu dönemde birçok çalışma yaparak raporunu, Belediye Meclisinin onayına sundu. Bu çalışmaların içerisinde başka iller de analiz edildi. Bu araştırma sürecinde Kayseri ve Denizli gibi şehirlerin yaptıkları çalışmalar incelendi. Esnaf ve Oda Başkanlarımızın genel görüş ve fikirleri alındı. Tüm bu yapılanlar neticesinde yolyada kaldırım genişliğine bakılmaksızın kaldırım işgallerine son verilmesinin işyeri dışında olan malzemelerin tamamının içeri alınması noktasında, Çevre ve Sağlık Komisyonunca yapılan çalışmalar ve incelemeler sonucu, hakkaniyetli davranılarak, ayrımcılığa fırsat verilmemesi için, yaya yollarının tamamen boşaltılarak, daha önce alınan 40 cm kararının iptal edilerek, hiç bir ürünün ve işgal edecek unsurların kaldırımlara konulmasına müsaade edilmemesi yönünde oy birliği ile karar alındı.” dedi.

ZAMANLA KARAR İHLAL EDİLDİ

40 cm kararının zamanla işgal edildiğini belirten Aktaş;”Raporda; İlçemiz, merkez mahallelerinde faaliyet gösteren esnaflarımızın, yaya yolu işgalleri, daha önce alınan ve yaya yolunu 40 cm işgal hakkı tanıyan Meclis kararına rağmen, zamanla bu durum ihlal edilmiş, yayaların kullanımına engel olacak durumlar meydana gelmiş ve şehir estetiğini bozan görüntüler oluşmaya başlamıştır. Çevre ve Sağlık Komisyonunca yapılan çalışma sonucunda ortaya çıkan raporda, vatandaşlarla yapılan mülakatta vatandaşlarımızın talepleri ve şehir estetiğinin düzenlenmesi için, yaya yolunda bulunan teşhir ya da satış amaçlı ürünlerin, tamamen yaya yolundan kaldırılması, yaya trafiğinin açılarak, yayaların rahat yürümesine uygun hale getirilmesi esas alınmakta.” dedi

KARAR HER YERDE UYGULANACAK

Trafiğe kapalı alanlarda böyle bir kararın uygulanmaması gerektiği yöndeki söylemlerin olduğunu ifade eden Aktaş “Birde son zamanlarda kamuoyunda gündeme gelen trafiğe kapalı alanlarda dışarı ürün çıkarmaya yasak gelmesin tarzında söylemler var. Adı üstünde kaldırım işgali, yani yaya yolunun işgali, dolayısıyla hiç kimse aracıyla giderken kaldırım işgalinden etkilenmez. Trafiğe kapalı olsa da yaya yolunun işgali yayayı rahatsız eder. Onun için trafiğe açık alanlarda uygulansın trafiğe kapalı alanlarda uygulanmasın tarzı söylemlerin kaldırımların yayalara açılması konusunda bir çözüm getirmeyeceği kanaatindeyiz. Peki trafiğe açık alanlarda faaliyet gösteren esnaflarımız bizim suçumuz cadde üzerinde esnaflık yapmamız mıdır şeklinde bir söylemle gelse konuyu nasıl ele alacağız. Hatta bu tür söylemlerin ardında bir iki bölgede faaliyet gösteren esnaf arkadaşımız o zaman bizim caddeyi de trafiğe kapatın şeklinde söylemde bulundular. Belediye olarak şehrimizle ilgili kararları hep sivil toplum örgütlerimizle, ilgili esnaf arkadaşlarımız ve taraflarla konuşarak karar almaya özen gösterdik.Bu karar sürecinde herkesin toplantılara katıldığını ve alınan kararın oy birliği ile alındığını ben bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” Dedi.

KİMSENİN İŞİNE KET VURMAK İSTEMİYORUZ

Kimsenin işine ket vurmak gibi bir kararlarının olmadığını belirten Aktaş;İnegöl Belediyesi olarak kimseye ceza vermek, kimsenin canını yakmak, kimsenin işine ket vurmak gibi bir niyetimizin söz konusu olamayacağı gibi aksine şehrin ticari hayatının canlanması adına ciddi aktiviteler, çalışmalar yapmaktayız.Kimse böyle işgal edilmiş cadde ve sokaklarda yürümeyi, bu sıkıntıyı çekmeyi arzu etmez. Değerli İnegöllüler; hep birlikte yaşadığımız ve çok sevdiğimiz İnegöl, çok gelişti, güzelleşti. Temiz pırıl pırıl gece aydınlatmalarıyla, tretuvarlarıyla dolu dolu cadde ve sokaklarıyla, esnaflarıyla, ticarethaneleriyle güzel bir şehirde yaşıyoruz.Maalesef bu elimizdeki değerleri kendi yaptığımız yanlışlarla, hatalarla çirkinleştiriyoruz. Şehrimizin güzelliklerini böyle kötü bir görüntüyle gölgelemeyelim.Bu şehir hepimizin şehri.Kurallara uyduğumuz ve şehir kültürüne uyum sağladığımız sürece, herkes hak ve hukukuna riayet ettiği müddetçe bu şehirde hiçbir sıkıntı olmadan yaşarız.  Belki bazı esnaf arkadaşlarımız bu durumdan rahatsız olmuş olabilirler ama unutmayın ki yüzde onluk bir memnuniyetsizlik var ise, yüzde doksanlık bir bölümünde bu karar alındığı andan itibaren duydukları memnuniyeti bizlere her fırsatta dile getirmekteler. Takdir edersiniz ki Belediye olarak,  bu kanayan yarayı görmezden gelemezdik. Ben bu şehrin Belediye Başkanıyım. Herkesin sesine kulak vermem gerekir.” Dedi.

BAYANLAR ÖZELLİKLE RAHATSIZ

Kaldırım işgallerinde özellikle bayanların rahatsız olduğu söyleyen Aktaş;”’Sokakların Kahvehaneye’ çevrilmesi, kaldırımların ürünlerle donatılması, kaldırımlara araç, motosiklet ve bisiklet park edilmesi, esnaflarımızın genellikle reklam amaçlı kullandığı bayrak, dubalar ve benzeri materyallerden kaynaklanan kaldırım işgallerinden dolayı özellikle hanımlar başta olmak üzere halkımızın büyük bir kesimi ciddi manada rahatsız. Sonuçta bu memlekette esnaflar hepimizin esnafı, hepimiz esnaflarımızdan alışveriş yapıyoruz. Hepimiz bu şehirde kazanıyor, bu şehirde harcıyoruz. Bizim amacımız bu şikâyeti, hoş olmayan görüntüleri ortadan kaldırmak ve kaldırım işgallerinin önüne geçmek. Bu konuyla ilgili kesin kararlıyız. Esnaf Odalarımıza bağlı tüm esnafımızdan kaldırım işgali sorununu çözme noktasında destek bekliyoruz. “ dedi

SİGARA YASAĞI DA UYGULANAMAZ DENDİ

Sigara yasağının ilk çıktığında uygulanamayacağını tarzında söylemlerin olduğunu ama kararın uygulandığını ifade eden Aktaş ; “Bunu biz şuna benzetebiliriz. Önceden biliyorsunuz kapalı ortamlarda sigara içme yasağı yoktu. Bu alanlarda herkes sigara içebilmekteydi. Başlangıçta küçük bir azınlık bu karara tepki gösterse de, ne zaman kapalı mekânlarda sigara içme yasağı uygulamaya konuldu,vatandaşlarımız bu kez önceki uygulamanın ne kadar yanlış olduğunu fark etti.  Bu uygulamadan şu anda herkes oldukça memnun. Emin olun aynı durum bu uygulama içinde geçerli. Bir süre sonra gıpta ederek ne günlermiş diyeceğimiz bir uygulama olacaktır. Çünkü inanın bu uygulama ile herkes nefes alacak. Kaldırımlarımız, caddelerimiz genişleyecek. Ne kadar geniş kaldırımımız varmış diyeceğiz.  Bazen kazanmak için önce kaybetmek gerekir ki bunun kaybedeni de yok. İnanın tüm İnegöl bu işten karlı çıkacak, herkes rahat edecek. Haksız rekabetin önüne geçilmiş olacak. Tüm bu çalışmaları yaparken gayemiz kimseyi mağdur etmek değil. Ancak kaldırımlarda yaşanan bu görüntü, hem vatandaşlarımızın mağduriyetine hem de görüntü kirliliğine neden olmakta.” İfadelerini kullandı.

KALDIRIMLAR YAYALARA AİT

Kaldırımların sadece yayalara ait olduğunu belirten Aktaş; “Kaldırımları dükkânın bir parçası gibi gören bu anlayış yanlış.Çünkü bu kaldırımlar sadece ve sadece vatandaşa, yayaya ait. Artık bu anlayıştan vazgeçmemiz gerekmekte. 2 Şubat’tan itibaren geçerli olacak olan bu uygulamada tüm esnafımızdan anlayış ve empati beklediğimizi bir kez daha hatırlatarak, bizlere anlayış gösteren ve destekleyen esnaflarımıza da şimdiden teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”dedi.

İTİRAF EDİYORUM BAŞARAMADIK

Basın mensuplarının sorularına cevap veren Aktaş 11  yıldır bu kararı uygulamayı başaramadıklarını ifade ederek ; “Her dönemde bir çalışmalar yaptı. Ama başaramadığımız konulardan bir tanesi idi.İtiraf ediyorum, çok denedik 40 santim dedik, araç trafiğine kapalı yerler dedik, farklı yerler dedik. Fotoğraflara bakamısınız ya bu manzaralar benim yüreğimi kanatıyor, kız çocuğuna bakarmısınız birileri evinde olmayan rahatlıkla kaldırımları kullanıyor böyle bir rezillik olabilirmi? Önceden de böyle kararlar aldık ama uygulayamadık.” Dedi.

205 TL CEZASI VAR

Kaldırım işgali yapan esnafın ürünlerinin toplanacağını ifade eden Aktaş “Günlerce dışarda kalan cips paketlerinin sağlık açısından ne kadar iyi olduğunun takdirini sizlere bırakıyoruz. Kaldırım işgali yapanlara yaptırım, anında müdahale olacak, ürünleri toplayacağız. Maddi cezada var mal toplamada var. Normalde zabıt cezamız 205 TL ama yer işgali ücretide var. Bize metre kare ücretini verelim teklifi var ama ben vatandaşın yolunu nasıl kiralarım. Ben pazartesi gününden itibaren çok farklı bir caddeleri göreceğimize inanıyorum. Hiç kimseye bir ayrıcalık göstermemiz söz konusu değildir.” dedi



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25