www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

GÜNDÜZLÜLÜLERİN YOL İSYANI

GÜNDÜZLÜLÜLERİN YOL İSYANI

Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan projede yeni Oylat yolu güzergâhının değişeceğini öğrenen Köylüler tek vücut oldu. Oylat Yolu güzergâhının değiştirilmesi ve verimli arazilerinin istimlâk edilmesine tepki gösteren Gündüzlü Köyü sakinl

Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile Gündüzlü ve Hilmiye köylerinin içinden geçen Oylat yolu, bundan sonra Gündüzlü köyünün içinden değil de köyün alt tarafından açılan yeni yoldan direk Hilmiye köyüne çıkacak.

Toprakları verimli olmayan ve ekonomik anlamda tek gelirleri az miktardaki meyvelerini Oylat yolu üzerinde veya Oylat’ta satmak olan Gündüzlü köyü sakinleri, hem yolun güzergahının değişmesi, hem de yeni yapılacak olan yolun köyün en verimli toprakları olan arazilerden geçmesi nedeni ile istimlak edilmesine tepki gösterdi. Karayolları çalışanları yol için ölçümlerde bulunmak üzere dün köye giderken, köy halkı çalışanlara ölçüm yaptırmadı. Yetkililerin de köye gelmesi ile birlikte yapılan görüşmeler neticesinde çalışmalar bir süre ertelendi.

Yeni Yol Siyasi Karar Mı?

Dün köy kahvesine gelen çalışanlar, yolda ölçüm yapamadıklarını bildirerek kurum yetkililerine bilgi verdi. Bunun üzerine yetkililer de Gündüzlü köyüne gelerek muhtar ve köylüyle istişarelerde bulundular. Konuyla alakalı avukat tutan ve mahkeme sürecine girmeyi planlayan köy halkı, yolda çalışma yaptırmayacaklarını söylediler. Konunun sorumlusu olarak AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Murat Gültekin’i gösteren köy halkı, bu durumun siyasi bir karar olduğunu söylüyor. Ayrıca yeni yapılması planlanan yolda çalışmanın başlamasının köyün sonu olacağını kaydeden köy halkı, heyelan tehlikesi ile de karşı karşıya.

Hukuki Süreç Başlatacaklar

Oylat yolunun ilk yapıldığı dönemlerde Gündüzlü köyü halkının imece usulü ile karşılıksız olarak topraklarını verdiklerini ve yolu da bizzat kendileri yaptıklarını söyleyen köy sakinleri, bu nedenle o tarihlerde Oylat’ta Gündüzlü köylülerine bazı ayrıcalıklar tanındığını kaydettiler. Oylat pazarında yer ücreti vermeden ürünlerini pazarladıklarını ifade eden köylüler, yolun köyün içerisinden geçmemesi ile birlikte bu haklarından da olacaklarını savundular. Avukat tutan köylüler, konuyu mahkemeye taşıma kararı aldı..

Ömrümüz Bürokrasinin Yanlışlarını Düzeltmekle Geçiyor

Köyün ileri gelenlerinden Seydi Oktay, köyde yetkililerle yapılan görüşmeler sırasında AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli’yi de telefon arayarak konu hakkında bilgi aldı. Başkan Temelli’nin telefon konuşmasını köy halkı da dinledi. Temelli, telefonda şu ifadeleri kullandı: “Bu yolun yanlış olduğunu biz de kabul ediyoruz. Bununla alakalı eski Milletvekilimiz Sedat Kızılcıklı da, İl Genel Meclis Üyemiz Murat Gültekin’de çok büyük çaba harcadı ve hala uğraşıyoruz. Ömrümüz bürokrasinin yanlışlarını düzeltmekle geçiyor.”dedi.

800 Metre Fark İçin Köylü Sıkıntıya Düştü

Yetkililerin köyden ayrılmasının ardından yeni yapılacak yol mevkiinde açıklamalarda bulunan Gündüzlü köyü muhtarı Selim Çakmak; şu anda köyün içerisinden geçen yol ile yapılması planlanan yol arasında 600-700 metre kadar mesafe farkı olduğunu belirterek; “Ama biz 3 yıl önce köyümüzün içerisinde geçecek diyerek 8-10 tane vatandaşımız yol genişletme çalışması kapsamında hiçbir ücret talep etmeden Karayollarına yol genişletme ile alakalı müsaade edildi. Şu anda yine bir yol genişletme çalışmasından bahsediliyor, deniyor ki yolu köyün dışından alacağız. 800 yıllık köyümüzün ulaşımda bir sorunu yok, ayrıca köyün içerisinde büyük bir bölüm genişletildi, sadece 150 metrelik bir alan var. Böyle bir uygulama olursa orayı da veririz seve seve. Köy halkı olarak biz kendi yerlerimizi veririz, fakat köyün içerisinde geçmesi şartıyla. Köyün içerisinden geçecek diye biz zamanında mücadele verdik. Biz devletimizden; köyün dertlerini dinlemesini istiyoruz. Dargınlık istemiyoruz. Ama köyümüzün içinden istiyoruz yolumuzu” dedi.

Köyün En Verimli Arazisi Yol Yapılacak

Yapılması planlanan yolun köyün alt tarafından geçeceğini ve yolun kısalacağını belirten Çakmak, “Yol bu şekilde düzelse tamam diyeceğiz, ama bundan sonrası da bayır. Ayrıca bizim köyümüzde sulama arazimiz yok. Sadece yolun yapılacağı yerde 700 metrelik bir alan var. Burada sudan faydalanmak istiyoruz ve bir de heyelan olayı var orada. Köyümüzdeki çok evde o taraflarda çökme durumu var. Köyümüzün altında en ufak bir çalışmada bu köy göçer” diye konuştu.

Bu Sese Kulak Verilsin

Köy sakinlerinden Seyit Oktay da bütün siyasi otoriteye, devletin bütün yetkililerine seslendiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Sesimize kulak versinler. Geçmişi Osmanlı’nın kuruluşu ile başlayan Gündüzlü köyünün sesine kulak versinler. Köyümüz sürekli dışlanır hale geldi. Ormanlardaki hakkımız ellerimizden alındı. İkinci sınıfa düştük. Bu bölgeyi yıllarca koruyan köy bu köydür. Elimizde sadece bir yolumuz var o da elimizden alınmak isteniyor. Yani dışlanmak isteniyor. Köyüm gelişmiş olsa o zaman zaten kendileri diyecek ki bu yol buradan geçmesin, biz rahatsız oluyoruz. Ancak köyümüzün bu yola ihtiyacını var. Ekonomik olarak, gelişmişlik olarak ihtiyacı var. Bizim köylümüz bahçeden kirazını, dutunu topluyor. Hemen yola çıkıyor, o günkü harçlığını çıkartmak için Oylat’a gidiyor. İnegöl’de pazarda Gündüzlü köyünden bir tane satıcı yoktur. Benim köylüm satacağı sebze ve meyvesini Oylat’ta satar. Geçmişte de bu hak verilmiştir. Benim köylüm bu yolların ilk yapılmasında imece usulü çalışmıştır. 1 lira almadan Oylat yolunu açmışlardır. Bu yolları yapan Karayolları değil benim köylümdür. Bunun karşılığında bu bölgenin bekçiliğini yapmıştır Osmanlı zamanında. 800-900 yıl devlete hizmet eden bu köyün elinde sadece yolu kalmıştır. Bu yolu da ellerinden almak doğru da ahlaki de değildir. Teknik olarak bakılabilir ama ekonomik olarak doğru değildir. Ekonomik gelişmişliği sağlasınlar o zaman biz bu yolu bedavaya açarız. Biz bunu da yaptık. 6-7 yıl önce Hikmet Şahin döneminde yollarımızı kendimiz açtık. Bahçelerimizden fedakârlık ettik. Ağaçlarımız istimlâk karşılığı değil bedelsi kesildi. O zaman sineye çektik. Artık duyarlı olunmasını istiyoruz. Bu sese kulak verilsin.”

İki Köyün Arası Açıldı

Yol ile alakalı yaşanan sorun, Gündüzlü ve Hilmiye köylerinin arasının açılmasına da neden oldu. Yol tartışmaları nedeni ile yaşanan bu soğukluk hat safhaya ulaşırken, yetkililerin konuya bir çözüm bulması bekleniyor.



  • BIST 100

    9095,16%0,17
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2324,68% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3915,37% 1,87