www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

?Haydi Gençler İş Başına!?

?Haydi Gençler İş Başına!?

Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi ve İŞKUR İnegöl Hizmet Merkezi işbirliğinde, öğrencilere yönelik ?Haydi Gençler İş Başına!? sloganıyla düzenlenen İşbaşı eğitim programı anlatıldı.

Fakültenin çok amaçlı salonunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan İnegöl İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı DOÇ. Dr. Zerrin Fırat, ?Bugün en çok sevdiğim 2 kurum bir arada sizinle birlikte. İŞKUR İnegöl Şubesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı burada sizlere tercihlerden bahsedecekler. Hayat tercihler üzerine kurulu ve bunu doğru yapabilirsek işler rayında gidiyor. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum. Sorularınız varsa çekinmeden sorun ve cevap alın. Sizlere hayatın içerisinden konular anlatacaklar. Biz burada akademik anlatıyoruz ama onlar içinden geliyorlar?? dedi.

 

PROGRAMA KATILABİLİRSİNİZ

İŞKUR İnegöl Hizmet Merkezi İş ve Meslek Danışmanı Songül Karatepe, ?İşveren ile iş arayan arasında köprü görevi yapan İŞKUR olarak üniversite öğrencilerine yönelik olarak; İş ve Meslek danışmanlığı, İşbaşı Eğitim Programı, Mesleki Eğitim Kursu, İşe yerleştirme, hizmetleri sunuyoruz. Kurum faaliyetleri hakkında bilgilendirme, Bireysel ve grup görüşmeleri ile danışmanlık hizmeti, İşgücü piyasasına yönelik bilgilendirme, İş arama becerileri, İşverenle görüşme teknikleri, Özgeçmiş hazırlama, Meslek tanıtımları yapıyoruz. ?Haydi gençler iş başına!´ sloganıyla düzenlediğimiz işbaşı eğitim programlarımız var. İşbaşı eğitim programı (İEP) İŞKUR tarafından uygulanan, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek mesleki deneyim ve tecrübe kazanmanızı sağlayan programdır. Stajın geliştirilmiş versiyonudur. Program kapsamında; mesleki deneyim ve beceri kazanma, istihdam edilebilirliği kolaylaştırma, tecrübe eksikliğinin giderme, program süresince gelir elde etme, zorunlu stajların yapılmasına imkan verme olanakları sunuluyor.  Program kapsamında; İŞKUR´a kayıtlı  ve en az 2 çalışanı olan bir işyerinde, Dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, sanayi ve ticaret odaları, noterler vb. işyerlerinde çalışabilirsiniz. Kendinizin belirlediği işyerlerinde, Üniversite tarafından belirlenen bir işyerinde de programa katılabilirsiniz?dedi.

 

KRİTİLERLER

Programa katılacakların kriterlerini açıklayan Karatepe, ?15 yaşını dolduranlar, son 1 ayda uzun vadeli sigorta primi bulunmayan kuruma kayıtlı öğrenciler, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve ikinci öğretim öğrencileri, açık öğretimin her kademesindeki öğrenciler, Lise öğrencileri katılabilir. İşbaşı eğitim programı en az 3 ay en fazla 6 ay olarak düzenlenir. Günde en az 5 en fazla 8 saat programa katılabilirsiniz, Haftada en fazla 6 gün ve 45 saat uygulanır, Gün ve saatler derslere devam durumunuzu etkilemeyecek şekilde belirlenebilir? şeklinde konuştu.

 

HARÇLIKLAR

Karatepe, İŞKUR, İşbaşı Eğitim Programına katılanlara her gün için; Normal 61,65 TL, Öğrenci 46,23 TL, İşsizlik Ödeneği Alan 30,82 TL cep harçlığının ödendiğini söyleyerek, Program süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerinin karşılandığını belirtti.

STAJINIZI BOŞ GEÇİRMEYİN

İşyeri uyum sürecinden bahseden SANKO Personel Müdürü Sedat Binici ise, ?İSKO, SANKO´nun 6 şubesinden bir tanesidir. Şuanda şubemizde yaklaşık 2 bin 750 kişi çalışıyor. Merkezimiz Gaziantep´te. SANKO Holding, 11 tane farklı sektörde 14 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Tekstil, enerji, gayrimenkul, ambalaj, iş makineleri gibi birçok sektörde çalışmalarını sürdürüyor. Hayatım boyunca yanıma gelen stajyerlerle kendim birebir ilgileniyorum, hiç kimseye bırakmıyorum. Yaşadığım problemleri başkalarının da yaşamalarını istemiyorum. Çocuk stajını bitirip bir yere gittiğinde dolu dolu bir bilgiyle gitsin istiyorum. Stajını boş geçirmesin diye çabalıyorum? dedi.

 

İŞ İLE KİŞİNİN ÖZELLİKLERİNİN UYUŞMASI GEREKİR

Binici konuşmasını şöyle sürdürdü; ?Yeni başlayan çalışanların işin gereklerini, bilgileri edinmeleri, düşünsel ve bedensel beceri kazanmaları, en kısa zamanda kendilerini önemli hissederek kurumda aile hissinin oluşması, çalışanın kurumun bir parçası haline getirilmesi önemlidir. Kendinizi öğrencilik hayatınızda ne kadar geliştirirseniz, iş ile kişinin nitelikleri birbirine ne kadar uyuşursa işe uyum o kadar kolaylaşır. İşe alım kriterleri ile kişinin nitelikleri ne kadar birbirine uzaksa uyum o kadar uzaklaşır. Üniversite bitirmiş bir arkadaşı almamız gereken noktaya lise mezununu aldığımda yine işe uyumu zorlaşır, lise mezunu almam gereken bir makineye üniversite mezununu alsam yine iş zorlaşır. İkisinin örtüşmesi, birbirine yakın olması gerekir. Öğrencilik döneminde kendinizi bu anlamda çok iyi geliştirmeniz, yetiştirmeniz gerekir.?

 

KENDİ GOOGLE´Mİ KENDİM OLUŞTURDUM

?Eskiden Google yoktu, Yargıtay kararlarını bulmak zordu. Resmi gazeteden bizimle ilgili Yargıtay kararlarını inceler, yan yana getirip ciltletir, sayfaları da hangi kanun hangi madde nerede yazıyorsa onu ajandaya geçiririm. Biri bir şey sorduğunda şu cilt şu sayfa gibi bulup önlerine koyuyorum. Kendi Google´mi kendim oluşturdum. Bu bana çok şey kazandırdı. İşteki uyumumu çok kısa zamanda sağladım?.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00