www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Ihlamur Ateş Pahası

Ihlamur Ateş Pahası

Kış aylarında fazlaca tüketilen bitkilerin başında gelen ıhlamurun kilosu 200 lirayı buldu.

 Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi ıhlamur, fiyatıyla rekora koşuyor. Kış aylarında en çok tüketilen bitki çaylarının başında gelen ıhlamurun fiyatı 200 lirayı bularak 260 lira olan çeyrek altın fiyatına yaklaştı. Kış aylarının vazgeçilmez bitkisi olarak bilinen ıhlamurun kilogramı 200 lira iken, aktarlarda 50 gramlık poşetlerde hazırlanan ıhlamur 10 liraya satılıyor. Kış mevsiminde sıkça tüketilen ıhlamurun soğuk algınlığı dışında gribal enfeksiyon da dahil birçok faydası olduğu da biliniyor. Fiyatının yüksek olmasının nedeni olarak mahsulün az olması ve toplanma maliyetinin fazla olması gösteriliyor. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olan ıhlamurun fiyatı yükselince vatandaş, evlerine ıhlamuru kilo yerine gramla almayı tercih ediyor.

Kış aylarında vatandaşlara ıhlamur, kış çayı ve Osmanlı çayı içmelerini öneren İnegöl Şifa Evi sahiplerinde İsmail Yıldırım, ?Çiçek ıhlamurun fiyatı şuan 200 civarında. Çiçeğin pahalı olmasının sebebi rağbet görmesi, bir de artık eskisi gibi toplanmaması. Üretim az ve toplanırken dalları kırılıyor, ağaca zarar veriyor. O da kaliteyi düşürüyor. Ihlamurun gribal enfeksiyonlara karşı bire bir. Grip aşısı vurulmalarına gerek yok. Ihlamuru bol bol kullansalar hiçbir rahatsızlıkları olmaz? dedi.

Ihlamur haricinde vatandaşlara kendi yaptıkları kış ve Osmanlı çayını da önerdiklerini ifade eden Yıldırım, ?İçinde kök zencefil, kök zendeçal, kabuk tarçın, karanfil, meyan kökü ve kuşburnu olan kış çayımız var. Ayrıca portakal kabuğu, elma kurusu, tarçın ve Mekke gülü gibi meyve kurularının bulunduğu Osmanlı çayımız var. Bu karışımların ikisi de soğuk algınlığına ve vücudu soğuklara karşı dirençli kılar? şeklinde konuştu. Yıldırım, ayrıca kışa hazırlık için vatandaşlara sürekli olarak keçi boynuzu tüketmelerini önerdi.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00