www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İhracat ikiye katladı

İhracat ikiye katladı

İnegöl Gümrük Müdürü Turan Taşçı, 2016 yılını toplam 203 milyon 8 bin 282 dolar dış ticaret hacmi ile kapattıklarını açıkladı.

İnegöl Gümrük Müdürlüğü, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü münasebeti ile dün önce Gümrük Müdürlüğü personelleri ile bir yemek programı düzenlerken ardından ise protokol ziyaretleri gerçekleştirdi.

BU YILIN TEMASI; ?ETKİNSINIR YÖNETİMİ İÇİN VERİ ANALİZİ?

Orhan İnegöl Köftecisi´nde düzenlenen yemeğin ardından konuşan İnegöl Gümrük Müdürü Turan Taşçı, ?Dünya Gümrük Günü´nün seyrine bakacak olursak; uluslararası ticaretin kolaylaştırılması, geliştirilmesi ve engellerin kaldırılmasında, önemli görevler üstlenen Dünya Gümrük İşbirliği Konseyi 1953 yılında ülkemizin de içinde bulunduğu 17 ülke tarafından resmen imzalanarak çalışmalarına başlamış ve 1 Ekim 1994 tarihinde Dünya Gümrük Örgütü olarak adını değiştiren Gümrük İşbirliği Konseyinin, ilk toplantısını gerçekleştirdiği 64 yıl önceki 26 Ocak 1953 tarihinden esinlenerek her yıl 26 Ocak gününü ?Dünya Gümrük Günü´ olarak ilan etmiştir. Dünya Gümrük Örgütü tarafından bu yılın teması ?Etkin Sınır Yönetimi için Veri Analizi´ olarak belirlenmiştir. Sınır yönetiminin etkinliğini artırmada en önemli kurum olarak görev yapan gümrük idareleri için veri analizi büyük önem arz etmektedir.  Veri, doğru analiz metotları ile yorumlandığında stratejik kararların doğru biçimde alınmasına, risklerin daha iyi yönetilmesine ve inovasyon yapılmasına imkân sağlamaktadır. Bugün çok sayıda eşya ve yolcu gümrüklerden geçmekte ve bunlara ilişkin olarak sürekli veriler toplanmaktadır. Bu verilerin analizi ise denetimin kalitesini ve değerini artırmakta, eşya ve yolcu denetimlerini güçlendirmekte, kaçakçılıkla mücadele kapasitemizi artırmaktadır. Gümrükler, uluslararası ticaretin gelişmesinde ve ticaretin kolaylaştırılmasında kilit konumda yer almaktadır. Dünyadaki bütün gümrük idareleri özünde aynı fonksiyonu yerine getirmekle birlikte; konulmuş kurallara uygunluk bakımından mal hareketlerini kontrol ederler. Mal hareketlerini kontrol etmek eskilerde büyük ölçüde ekonomik yani vergi toplama gerekçesi olurken, günümüzde bu gerekçenin yerini insan, çevre ve toplum sağlığı ile ülke güvenliği gibi önceliklerin aldığını görmekteyiz.?

EN ÜST BİLGİYE SAHİPLER

?İster ekonomik gerekçelerle, ister insan, çevre ve toplum sağlığı veya ülke güvenliği gibi gerekçelerle olsun, mal hareketlerinin kontrol edilmesine ihtiyaç duyulduğu sürece, mutlaka gümrük idareleri ile gümrük müşavirleri sistemde yer alacak ve bu süreçteki fonksiyonlarını icra edeceklerdir. Yeni gelişmeler, özellikle teknoloji alanında olanlar bir şekilde eşya ile kendini göstermektedirler. Eşya da sonuç itibariyle ülkeler arasında dolaşmakta ve girip çıktığı ülkelerde gümrük beyanına konu olarak gümrükçülerin önüne gelmektedir. Bu bakımdan evrensel bir iş de yapmaları nedeniyle eşya konusunda bilgileri en üst düzeyde olan meslek mensuplarının, gümrük çalışanları ve Gümrük Müşavirleri olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır. Bu nedenle gelişmelere en kolay ayak uyduran kesim de kısaca gümrükçüler olmaktadır.?

NİCEL VE NİTEL ANLAMDA ÖNEMLİ GELİŞMELER KAYDEDİLDİ

?İnegöl Gümrük İdaresi olarak 2016 yılını 134 milyon 109 bin 209 dolar ihracat, 68 milyon 899 bin 73 dolar ithalat olmak üzere 203 milyon 8 bin 282 dolar dış ticaret hacmi ile kapatmış bulunmaktayız. Sevindirici olan ihracat rakamlarımız ithalatın yaklaşık 2 katı seviyede bulunmasıdır. Geçmişe oranla gümrük idareleri nitelik ve nicelik bakımından çok önemli gelişmeler kaydetmiştir. Gümrük idarelerinin şeffaf ve topluma hesap verebilir olması bakımından ülkemiz gümrüklerinde çok önemli ve ciddi çalışmaların yapıldığı da kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu vesileyle, sizlerin ve tüm gümrük camiamızın Dünya Gümrük Gününü kutluyor, saygılar sunuyorum? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01