www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İnegöl´de kooperatifler ihracat yapıyor

İnegöl´de kooperatifler ihracat yapıyor

Üreticilerin, aracıları aradan çıkararak, ürünlerini daha iyi koşullarla pazarlamak için kurdukları ortaklık ile oluşan kooperatifler İnegöl´de yoğun bir şekilde çalışmasını sürdürürken, İnegöl´de kooperatifler yılda yaklaşık 10 milyon dolar ihracat yapar

1863 yılında Osmanlı Devleti döneminde ilk kez devlet eliyle kurulan ?Memleket Sandıkları? ile kooperatifçiliğin başladığı kabul ediliyor.

Ancak esaslı kooperatifçilikteki gelişme ilk olarak hukuki düzenlemeler ile Cumhuriyet Döneminde temeli atılmıştır.

İnegöl´de ise kurulan ilk kooperatif, eski Ticaret Bakanı ve Bursa Milletvekili Ahmet Türkel´in başkanlığında 1953´te kurulan İnegöl Esnaf ve Sanatkârları Kefalet Kooperatifi olmuştur.

Ahmet Türkel Başkanlığında kurulan ilk kooperatifin yönetim kurulu ise Ali Osman Sönmez, Salih Ungan, Aziz Aydın, İsmail Saraç, Ali Mutlu, Ali Özyeşil ve Ali Galip Hoban isimlerinden oluştu.

1953 yılından 2018 yılına kadar İnegöl´de yaklaşık 11 kooperatif kurularak çeşitli alanlarda hem ilçeye, hem Türkiye´ye hizmet etmiştir.

Bu kooperatiflerden en bilenini ise Avrupa´ya yaptığı ihracat ve Türkiye´nin dört bir yanına salça gönderen Kulaca Tarımsal Kalkınma kooperatifi olmuştur.

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Hollanda´ya yaptığı ihracat ile yılda 1 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek hem ilçe, hem ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

İnegöl´de çiftçiler tarafından 2011 yılında kurulan ve yine ülke genelinde adından söz ettiren bir diğer kooperatif ise Cerrah Çöğürcüler Kooperatifi. Bu kooperatif ise yine 2011 yılında çiftçiler tarafından kurulmuş, Türkiye´nin ortalama %70 çöğür ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra, yılda ortalama 10 milyon dolar fidan ihracatı gerçekleştiriyor.

İnegöl´de özellikle 1958 yılında eski Ticaret Bakanı Ahmet Türkel ile atılan kooperatifçilik adımı bugün 11 kooperatif ile ilçede hizmet verirken, bu kooperatifler tarafından yıllık ortalama 10 milyon dolar ihracat yapılıyor.

 

İç piyasaya da ürünler veren bu kooperatifler ile birlikte, İnegöl Mobilyasının yanı sıra üretilen tarımsal ürünler ile de anılıyor.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25