www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

İnegöl´ün Kurtuluşu Sahneye Taşındı

İnegöl´ün Kurtuluşu Sahneye Taşındı

İnegöl´ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95´inci yılı kutlamaları kapsamında Irmak Akçay´ın sunumu ve Belediye Tiyatro Topluluğunun gösterimi ile ?İnegöl´ün Kurtuluşu? konulu program düzenlendi.

Düşman işgalinden kurtuluşunun 95´inci yılını kutlayan İnegöl´de, İnegöl Belediyesi tarafından Kurtuluş Şenlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikler dün de devam etti. 6 Eylül 1922´de şehrimizin düşman işgalinden kurtaran kahramanların 6 Eylül öncesi yaşadıkları zorluklar, düşmanın tamamen defedildiği 6 Eylül günü ve sonrasında yaşananlar, İnegöl Belediyesi Meclis Üyesi ve Kültür Sanat Komisyonu Üyesi Tarihçi Irmak Akçay´ın sunumu ile İnegöl Belediyesi Tiyatro Topluluğu tarafından sahneye taşındı.

İnegöl´ün Kurtuluşu konulu tiyatral gösteri, 7 Eylül Perşembe akşamı 20.30´da Kent Müzesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Vekili Turgay Yel, Başkan Yardımcıları Alper Taban, Adil Kansu ve Gülhan Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel ve yönetim kurulu üyeleri ile belediye meclis üyeleri, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AKTAŞ ESİR ALINAN BELEDİYE BAŞKANINI CANLANDIRDI

İnegöl Belediyesi Meclis Üyesi ve Kültür Sanat Komisyonu Üyesi Tarihçi Irmak Akçay programda yurdumuzun ve İnegöl´ün düşman işgali altında olduğu dönemleri anlatırken, İnegöl Belediyesi Tiyatro Topluluğu da o günleri canlandırarak zulüm dolu günleri sahneledi. Dönemin kahramanlarının da anıldığı gecede, 1920-1922 yıllarında İnegöl Belediye Başkanlığı görevinde bulunan ve Yunan işgali sırasında Yunanlıların esir aldığı Laz İsmail Efendi´yi ise Belediye Başkanı Alinur Aktaş canlandırdı.

YUNAN KOMUTANA KARŞI GELDİĞİ İÇİN ESİR ALINIP SÜRGÜNE GÖNDERİLDİ

Laz İsmail Efendi´nin esir alındığı günü anlatan Irmak Akçay, ?7 Ocak 1922´de İnegöl´de ileri harekatını sürdüren Yunanlılar, Ahı dağındaki Türk savunmasını kırdılar ve dönemin Belediye Başkanını Yunan komutana karşı geldiği için esir edip sürgüne gönderdiler? dedi.

?AYLARCA İŞKENCE GÖRDÜM?

Bu sunum sonrası Laz İsmail Efendi´yi canlandırmak üzere sahneye çıkan Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, şu sözlerle esir düşen Belediye Başkanı Laz İsmail Efendi´ye sahnede hayat verdi: ?Ben Laz İsmail Efendi. Medrese eğitimi aldım. Bursa´da Ulu Camide ve farklı medreselerde Müderrislik yaptım. 1920´de Mustafa Kemal´in isteği ile İnegöl Belediye Başkanı oldum. Ateşten bir gömlek giydim. 1922´de Yunan işgalinde esir düştüm. Yunanlılar bizi Mudanya´ya kadar yürüttüler. Yunanistan´da aylarca esir kaldım, işkence gördüm. İstiklal Harbinden sonra esirleri değiştirdiler ve Allah´a şükürler olsun vatanıma geri döndüm.?

?BUGÜN BİZ RAHAT EDELİM DİYE BİRİLERİ CANLARINI ÇEKİNMEDEN VERDİ?

Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ın sahne performansı salondakiler tarafından alkışlanırken, Aktaş program sonu bir kez daha sahneye çıktı. Programı hazırlayan Irmak Akçay´a ve programda görev alan İnegöl Belediyesi Tiyatro Topluluğu üyelerine çiçek takdim ederek teşekkür eden Aktaş, burada bir konuşma da yaptı. Aktaş, ?Bu akşam biz tiyatral bir şekilde İnegöl´ün düşman işgalinden kurtuluşunu izledik, dinledik. Bugün kimimiz mobilyacılık yapıyoruz, kimimiz memurluk yapıyoruz, kimimiz ev hanımlığı, kimimiz farklı bir görevde? Nihayetinde bu yaz tatili nerede yapalım, bu sene eve ne alalım, televizyonu ne marka alalım bunun hesaplarını yapıyoruz. Bu çok normal. İnsan yaşamı içerisinde hep hedef koyma, bir şeyler yapma muhakkak suretle vardır. İşte bundan 95 sene önce birileri, biz bugün bu hesapları yapalım, rahat edelim diye canlarını hiç çekinmeden vermişler? dedi.

BUNLARIN KADRİNİ KIYMETİNİ BİLMEK LAZIM

İşin detayları incelendiğinde; ne savaşlar olduğunun, ne mücadeleler verildiğinin görüleceğini kaydeden Aktaş, ?Tarifi imkansız zulümler yapılmış. Allah´a şükürler olsun bugün biz hür bir şekilde dolaşıyoruz. Bunun kadrini kıymetini bilmek lazım. Kafkaslardan, Balkanlardan, Anadolu´nun değişik yörelerinden, Rumeli´den geldik ve burada hep beraber İnegöl olduk. Bunun kadrini kıymetini bilmek lazım. Birliğimize ve beraberliğimize halel getirecek her türlü davranışlardan, konuşmalardan kaçınmak lazım. Ben bu gecenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tekrar kurtuluş günümüzün kutlu olmasını temenni ediyorum? diye konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Kurum Bülteni



  • BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,06% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2298,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3855,46% 0,02