www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İnsanı yaşat ki devlet yaşasın

İnsanı yaşat ki devlet yaşasın

Memur-Sen İnegöl İlçe Başkanı Sinan Aktaş, 4. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerini sunduklarını belirterek; ?Kadrosuz değil, sorunsuz istihdamın hedeflenmesini bekliyoruz? dedi.

Memur-Sen İlçe Başkanı Sinan Aktaş, kamu görevlileri açısından yeni kazanımlara, kamu görevlileri sendikacılığı açısından yeni eşiklerin aşılmasına zemin oluşturacak 4. Dönem Toplu Sözleşme´ye dair tekliflerini yaptığı basın açıklaması ile duyurdu.

EMEĞİN HAKKINI KORUYACAĞIZ

?Türkiye´nin en büyük emek hareketi ve toplu sözleşme masasının yetkilisi Memur-Sen olarak; kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayacak, ?Büyük Türkiye´ söylemiyle uyumlu olacak tekliflerle masada olacağız? diyen Aktaş, toplu sözleşme masasında emeğin hakkını koruyacaklarını belirterek; ?Biz Memur-Sen olarak; toplu sözleşmenin ana unsurunun rakamlar değil kamu hizmeti sunan insanlar olduğu yaklaşımıyla hareket ediyoruz. Bu yönüyle, toplu sözleşme masasına maliyet, külfet ya da bütçe yükü gibi kavramlar üzerinden anlam yüklenmesini reddettik. Toplu sözleşmeyi, hem süreç, hem de sonuç noktasında adalet ve hakkaniyet kavramları üzerinden temellendirdik? dedi.

ADİL İŞLERE DAYALI BİR TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ HEDEFLİYORUZ

Toplu sözleşme sürecinin adil bir düzenin inşa edilmesine vesile olmasını dileyen Aktaş, ?Bu çerçevede, dört işleme ve hesap makinesine ayarlı değil adil işlere, izan ve insaf akidesine dayalı bir toplu sözleşme süreci hedefliyoruz. Kamu işvereninin ve siyasi iradenin, bütçe disiplini, mali imkânlar, cimriliğe odaklı hesaplar üzerinden şekillenmiş bir stratejiyle masaya gelmesini doğru bulmayız? şeklinde konuştu.

TEKLİFLER 2023 VİZYONU NOKTASINDA GÜVEN VERMELİDİR

Memur-Sen olarak güçlü bir Türkiye için çalıştıklarını belirten Aktaş, ?Memur-Sen olarak bizim de paydaşı olduğumuz ?Büyük Türkiye´ iradesinin hükümlerine yansıtıldığı bir toplu sözleşme metni için masada ter akıtacağız. Kamu işverenin de aynı hedef ve hassasiyetle, tekliflerle masaya gelmesi gerekiyor. Siyasi iradenin ve kamu işverenin bize sunacağı teklifler kamu görevlilerini ve bizleri gücendirmemeli, germemeli; aksine, Türkiye´nin 2023 vizyonu noktasında güven vermeli, inandırıcılığı beslemeli? diye konuştu.

DOĞRU VE İNANDIRICI OLMAZ

Kamu işverenine ve siyasi iradenin de kamu görevlilerinin taleplerini dikkate alması gerektiğini ifade eden Aktaş, ?Geçmiş dönem toplu sözleşme ve toplu görüşme süreçlerinde karşılaştığımız, teklif vermekten uzak duran, ısrarla teklif sunmaktan kaçınan kamu işvereni fotoğrafıyla bu dönem karşılaşmak istemiyoruz. Her yıl bütçe hazırlayan siyasi iradenin, kamu görevlilerinin haklarıyla ilgili olarak iki yıllık süre içerisinde teklif hazırlığı yapmaması doğru da inandırıcı da değil? ifadelerini kullandı.

TEKLİFİMİZİ SUNUYORUZ

?Üç yılı kapsayan orta vadeli mali plan ve programlar hazırlayan iradenin, kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını, özlük haklarını konu edinen teklif hazırlamakta yetersiz kaldığını, isteksiz olduğunu düşünmek istemiyoruz? diyen Aktaş ?Memur-Sen olarak, görüşmelerin başlamasından bir hafta önce, tekliflerimizi bugün itibariyle kamu işverenine sunuyoruz. 1 Ağustos´taki ilk oturumda, kamu işvereninin de tekliflerini bize sunmasını bekliyoruz? dedi.

HAKKIMIZI ARIYORUZ

Memur-Sen olarak, toplu sözleşmeye dair genel ve değişmez hedeflerinin net olduğunu vurgulayan Aktaş, kamu görevlilerinin hakkını eksiksiz alması, beklentilerin kazanıma dönüştürülmesi, mevcut sorunlarının çözülmesini beklediklerini dile getirdi. Aktaş, ?İnsan onuruna, insanca yaşamaya uygun mali ve sosyal hakları, imkânları kamu görevlilerinin kazanım hanesine eklemektir. Saygın iş anlayışına uygun çalışma şartlarını, özlük ve sosyal güvenlik haklarını kamu görevlilerine temin etmektir. Bu genel bakış kapsamında 4. Dönem Toplu Sözleşme´de hedefimiz; kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarının, aylıklarının, ücretlerinin, ödeneklerinin hak ettikleri düzeyde ve adil paylaşım perspektifiyle arttırılmasıdır? şeklinde konuştu.

EŞİTLER ARASI PAZARLK ZEMİNİ

?Toplu Sözleşmeyi, mevcuttaki mali imkânların, sosyal yardımların, özlük haklarının arttırılması, mevcuttaki çalışma şartlarının iyileştirilmesi, hâlihazırdaki demokratik ve soysal haklarının korunması/geliştirilmesi sınırlılığında görmüyoruz? diyen Aktaş, ?Yeni hakların, yeni mali ve sosyal yardım imkânlarının hayata geçirilmesine, kamu görevlilerine mevcutta olmayan demokratik ve sosyal hakların verilmesine yönelik eşitler arası bir pazarlık ve uzlaşma zemini olarak da görüyoruz? dedi.

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN

Memur-Sen´in 4. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerinin mali haklara ve sosyal yardımlara ilişkin tekliflerin herkesin kabul ettiği, kamu işvereninin de aksini iddia edemeyeceği hususlar olduğunu söyleyen Aktaş, gerçeklerini sıraladı. 4/C, taşeron ve sözleşmeli istihdam türünün kaldırılması gerektiğini söyleyen Aktaş, ?İnsanı yaşat ki devlet yaşasın değerinin vücut bulduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Fakat 4/C, taşeron işçiliği, sözleşmeli istihdam gibi insanca yaşamayı, insanı yaşatmayı zorlaştıran istihdam türlerini halen uyguluyoruz. Kadrosuz değil, sorunsuz istihdamın hedeflenmesini bekliyoruz. Bu kapsamda çalışanları hem memur edelim hem de memnun edelim? diye konuştu.

ENFLASYON FARKI

Enflasyon farkına dikkat çeken Aktaş ?Hedeflenen enflasyon ile gerçekleşen enflasyon ne yazık ki eşit değil. Enflasyon farkı ödenmeyen yıl yok. Maaş artışını enflasyon değil toplu sözleşmenin tarafları belirlesin, kamu görevlileri gerçekten enflasyona ezdirilmesin? ifadelerini kullandı.

BÜYÜMEDE KATKISI OLANLAR BÜYÜMEDEN PAY ALAMADI

Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü fakat bu büyümede katkısı olanların büyümeden pay alamadığını belirten Aktaş, ?Türkiye ekonomisi büyüyor fakat kamu görevlilerinin maaş bordrolarına bu büyüme yansımıyor. Sermayeye, finans kesimine teşvik paketleri, vergi afları çıkarılıyor. Kamu görevlilerine ?mali disiplin´ ve ?bütçe imkânları´ nazları yapılıyor. Artık, kamu görevlileri ferahlamak ve bunun için de refahtan pay almak istiyor? dedi.

?GELİR VERGİSİNDE ADALET İSTİYORUZ?

Gelir vergisinde adaletli davranılması gerektiğini söyleyen Aktaş, ?Sosyal güvenlik açığı denilerek emeklilik yaşı yükseltildi fakat ?maaş yitiği´ olan emeklilerin maaşı olması gereken düzeye yükseltilmedi. Nüfus artış hızı düşüyor deniyor fakat eş-çocuk yardımı tutarları ?teşvik´ hükmünde bir düzeye çıkarılmıyor. Kamu görevlileri, gelir vergisinin ?sadık mükellefi´ ve vergi uygulamasının ?kadim mağduru´ konumundadır. Yılın ikinci yarısındaki maaş zammını, vergiye aktarıyoruz? şeklinde konuştu.

KAMU GÖREVLİLERİNİN BEKLENTİLERİ EN ÖNEMLİ VERİMİZ

Toplu Sözleşme Taleplerini belirlerken izlenen süreci ve istişareleri de anlatan Aktaş, ?Şüphesiz, üyelerimiz başta olmak üzere kamu görevlilerinin beklentileri, önerileri, talepleri en önemli verimiz. İşyeri ve ilçe temsillerinden, şubelere, sendikalarımızın genel merkezlerine bütün birimlerimizin sahadan topladıkları, kamu görevlilerinden aldıkları görüşleri esas aldık? diye konuştu.

MAAŞ TUTARLARI VE ZAM ORANLARI ARTACAK

Tekliflerin genel merkez tarafından kamuoyuna sunulduğunu aktaran Aktaş, ?Toplu sözleşme tekliflerimizin bütünü incelendiğinde görülecektir ki mali ve sosyal haklar ile sosyal yardımlar noktasında birçok farklı konuya toplu sözleşme tekliflerimiz arasında yer verilmiştir. Bu yönüyle, aylıklara ilişki katsayılar üzerinden, ek ödeme ve taban aylığı üzerinden yapılacak artışlara ilave olarak; diğer mali haklar ile sosyal yardımlar ve bu tekliflerimiz arasında yer verdiğimiz yeni mali ve sosyal haklar bir arada değerlendirildiğinde tekliflerin başında yer verdiğimiz maaş tutarları ve zam oranları daha da artacaktır. Bu vesileyle önümüzdeki hafta başlayacak olan 4. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin kamu görevlilerimize, kamu görevlileri sendikacılığına, ülkemize ve bütün milletimize hayırlı olmasını, hayırlar ve kazanımlar getirmesini temenni ediyorum? açıklamalarında bulundu.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00