www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İşyerlerindeki stopaj vergisi kaldırılmalı

İşyerlerindeki stopaj vergisi kaldırılmalı

İnegöl Terziler Odası Başkanı Selim Malçok, ?Esnaf ve sanatkârımızın sırtında adeta bir kambur olan iş yeri kiralarındaki stopaj vergisi kaldırılmalı? dedi.

Ekonomik dalgalanma sebebiyle esnaf ve sanatkârın 2018 yılını durgun geçirdiğini belirten Terziler Odası Başkanı Selim Malçok, ?Özellikle yaz aylarında belirgin olarak hissedilen ekonomik dalgalanma sebebiyle esnaf ve sanatkârımız 2018 yılını durgun geçirdi. Toparlanmak ve harekete geçmek için esnafımız 2019´u bekliyor. Aileleri ve çalışanları birlikte sayıları yaklaşık 10 milyonu bulan esnaf ve sanatkârımızın taleplerine kulak verilmeli. Yeni yılda esnaf ve sanatkâra verilecek destek doğrudan halka ve ekonomiye yansıyacak? dedi.

 

PERAKENDE YASASI İŞLERLİK KAZANMALI

Esnaf ve sanatkârın 2019´dan umutlu olduğunu ve yeni yılda esnafın sesine kulak verilmesini isteyen Başkan Selim Malçok, esnaf ve sanatkârın en büyük sorununun zincir marketler ile AVM´lerin haksız rekabeti olduğunu söyledi. Bu sorunu çözmek için Perakende Yasası´nın işlerlik kazanmasını isteyen Malçok, ?Ülke genelinde yaklaşık olarak 30 bin 864 zincir market ve 448 AVM var.  Bir cadde üzerinde bile 3 tane zincir market yan yana çalışıyor. Bu zincir marketlerde ve AVM´lerde esnaf ve sanatkârımızın yaptığı tüm işler yapılıyor. Bakkalından kasabına, terzisinden kuaförüne kadar tüm meslek kolları bir AVM içerisinde faaliyet gösteriyor. AVM´lerde ve zincir marketlerde her meslekten esnafın işi yapılıyor. Bu haksız rekabetin önüne geçmek için zincir marketlerin ve AVM´lerin çalışma koşullarını düzenleyen Perakende Yasası günümüz şartlarına göre güncellenmeli? diye konuştu.

 

MAHALLLENİN BEKÇİSİ OLAN ESNAFIMIZ KORUNMALI

Uygulamada çeşitli aksaklıkların yaşandığı yasanın esnafı ve sanatkâra hiçbir faydasının olmadığını ve yasanın aksayan yönlerinin yeniden güncellenmesini isteyen Malçok, ?Esnaf ve sanatkârın yok olmaması ve haksız rekabetin ortadan kalkması için zincir marketler ve AVM´lerin açılışı kurala bağlanmalı. AVM´ler açılış kapanış saatlerine uymalı, kendilerine göre özel gün tayin etmemeli. Bundan sonra yapılacak AVM´ler şehir dışına taşınmalı. Esnaf az sermayesi ile sokakların ve caddelerin vazgeçilmezi, bekçisidir. Ekonomimizin, mahallelerimizin vazgeçilmezidir. Terzi, bakkal, kasap, manav, ayakkabıcı, başta olmak üzere yaklaşık 70 meslek mensubu esnafımız artık bu büyük sermayelerle başa çıkamıyor. Esnafın olmadığı caddeler, mahalleler düşünülemez. Bu haksız rekabet ortamında ayakta kalmaya çalışan esnafımız korunmalı? şeklinde konuştu.

 

İŞYERLERİNDEKİ STOPAJ VERGİSİ KALDIRILMALI

Öte yandan iş yerlerindeki stopaj vergisinin esnaf ve sanatkârın sırtında bir kambur olduğunu söyleyen Malçok, ?İşyeri kiralarındaki stopaj uygulaması, bir tahsilat yöntemi olmaktan çıkıp vergi yükünün bir başkasına devredilmesi şekline dönüştü. İş yeri kira gelirinden doğan vergiyi, kira gelirini elde eden mükellef değil, kiracı konumundaki ticaret erbabı ödüyor. Yani mülk sahibinin vergisini de kiracı ödemiş oluyor. Esnaf ve sanatkârımızın sırtında adeta bir kambur olan iş yeri kiralarındaki stopaj vergisi kaldırılmalı. Vergi yükü, esnafımızın değil, kira geliri elde eden mülk sahibinin üzerinde olmalı. Kira stopajının kaldırılması ile esnafımız rahat bir nefes alır? dedi.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01