www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Kadınlar her şeyin en güzeline layık

Kadınlar her şeyin en güzeline layık

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında ?Yaşamın her alanında başarı ile görev alan kadınlarımız her şeyin en güzeline layık? dedi.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 5 Aralık 1934 tarihinde ?Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı? verilişinin 84.yılı nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.

?KADINLAR YARATILMIŞ EN NADİDE VARLIKLARDIR?

Taban mesajında; ?Kadınlarımız, yalnız 5 Aralıkta ya da 8 Martta hatırlanmamalı, kadınlarımızın yılın her gününde tüm haklara sahip olduğu bilinmeli, karşılıksız sevginin, sonsuz hoşgörünün, emeğin ve sabrın ne demek olduğunu çocukluktan yetişkin birey olana kadar kendilerinden öğrendiğimiz kadınlar her şeyin en güzeline layıktır. Kadınlar sadece toplumumuzun yarısını oluşturdukları için değil, her şeyden önce birey ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde birinci derecede etkin oldukları için önemli ve değerlidir. Kadınlar yaratılmış en nadide varlıklardır. Kadınların, bir erkek kadar çalışkan, cesur ve bir o kadar da güçlü oldukları aşikardır? dedi.

İLK KADIN MİLLETVEKİLLERİNDEN İNEGÖLLÜ ŞEKİBE İNSEL

Avrupa, Amerika ve Asya´daki birçok ülkeden önce, 1934 yılında Türk kadının siyasi ve hukuki haklarına kavuştuğunu belirten Taban, ?Ülkemizde kadınlara siyasetin kapısını aralayan Belediye Yasası, 03 Nisan 1930 yılında çıkarılmıştır. Böylece artık kadınlar belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı kazanmıştır. Kadınlara siyasetin kapısı tam anlamıyla 1934´te yapılan Anayasa değişikliği ile açılmıştır. Atatürk´ün önderliğinde kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde 5 Aralık 1934´te kadınlara genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. 08 Şubat 1935´te ise TBMM 5.dönem seçimleri sonucunda ise 17 kadın milletvekili ilk kez Meclis´e girmiştir. Bu hakkın verilmesinin ardından meclise giren ilk kadın milletvekillerinden birisi de İnegöllüdür. 1935 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde İnegöl İsaören´den ?Şekibe İnsel Hanım? Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne giren ilk kadın milletvekillerindendir? açıklamasında bulundu.

VİLDAN YILMAZ GÜREL

Şekibe Hanım´dan sonra İnegöl´ün ikinci kadın milletvekilini çıkarmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Taban, ?Vildan Hanım, 24 Haziran 2018 seçimleri sonucunda 27.dönem Ak parti Bursa Milletvekili olarak, Şekibe İnsel´den sonra meclise giren İnegöllü ikinci kadın milletvekilimiz oldu. Kendisinin, İnegöl´ün hak ettiği hizmetleri alması noktasında elinden gelen tüm çabayı ve uğraşıyı verdiğini görmek bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor? şeklinde konuştu.

?KADINLAR YAŞAMIN HER ALANINDA BAŞARIYLA GÖREV ALMAKTA?

1934 yılından bugüne kadar kadınlar, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş hayatına, siyasetten ekonomi ve spora kadar yaşamın her dalında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam edeceklerdir diyen Taban, ? Bu kapsamda 1935 yılında Muallim Vahide Hanım İnegöl İdman Yurdu Spor Kulübünde başkanlığa seçilmiş ve bu bir ilk olarak tarihte yerini almıştır. Belediyemizin de ilk bayan başkan yardımcısı olan Gülhan Şahin ile teşviki mesai yapmamız ise bizler için bir onurdur. Bunların yanında farklı alanlarda İnegöl´de iz bırakan bayanları da kısaca hatırlayacak olursak; Bisiklet sporunda Türkiye birincilikleri olan Fidan Aşır, Boşnak Kızı Melço ve Rumeli Rüzgârları kitapları ile tanınan edebiyatçı ?yazar Muzaffer Kaleoğlu ve İznik´teki Çini ve Seramik atölyesinde İznik, Kütahya çini ve seramik örnekleri, Bizans seramik objelerin imitasyonları konusunda farklı çalışmalar yapmaya devam eden Çini ve Seramik sanatçısı Nursen Güven ile daha burada ismini sayamadığımız İnegöllü kadınlarımız karşımıza çıkmaktadır? dedi.

Taban son olarak, ?Fedakâr, vefakâr bu ülkeye kanını, canını veren kadınlarımızı, şükranla ve minnetle anarken, bu vesile ile başta ilçemiz ve ülkemiz olmak üzere tüm Kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününü ve Türk kadınlarının Cumhuriyetin ilanıyla beraber birçok Avrupa ülkesinden önce önemli siyasi ve sosyal haklar elde etmesinin 84. yılını kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum? dedi.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29