www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Kalıcı çözümler istiyoruz

Kalıcı çözümler istiyoruz

Eğitim Bir Sen İnegöl Şube Başkanı Sinan Aktaş, birçok sorunları bulunduğunu ve bu sorunlara kalıcı çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

İş güvencesine dokunmanın kaosa davetiye çıkaracağını belirterek konuşmasına başlayanEğitim Bir Sen İnegöl Şubesi Başkanı Sinan Aktaş, ?Sadece kamu görevlilerinin değil, milletin de hukukunu gözeten bir bakışla bunu söylüyoruz. Birçok sorunumuz var ve bunlara kalıcı çözüm bulunmasını istiyoruz. Performans değerlendirme taslağının bir an evvel geri çekilmesini, şiddete karşı seferberlik başlatılmasını, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini, mülakatla atama yönteminden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Sadakat ve güven ilişkisi, iş güvencesi temelinde yeniden şekillendirilmelidir. Ek gösterge adaletsizliği, kadro ve derece sistemi, ücret-emek ilişkisi insan onuru odağında, emeğin hakkını vermek amacıyla gözden geçirilmelidir. İş güvencesinin kaldırılması ya da esnetilmesi formatlı bir değişiklik yapılması bizim kabul edeceğimiz bir şey değildir. Bu konuda kararımız da kararlılığımız da bellidir. İş güvencesini kırmızıçizgimiz olarak görüyoruz. Bunun tartışılmaya açılmasını doğru ve sağlıklı bulmuyoruz? dedi.

 

ÇALIŞAN HUZURU SAĞLANMAZSA İŞ HUZURU DA SAĞLANAMAZ

İş güvencesini, milletin ve devletin bekası noktasındaki garantör değerlerden biri olarak gördüklerini kaydeden Aktaş, kamu hizmetinin niteliğinin kamu görevlilerinin çalışma şartlarından bağımsız düşünülemeyeceğini, çalışanların motivasyonunu bozan açıklamaların, düzenlemelerin hizmetin niteliğini de olumsuz etkilediğini dile getirdi. Çalışanın iç huzuru sağlanmadan iş huzurunun sağlanamayacağına dikkat çeken Aktaş, kamuda yaşanan sorunların bir an evvel çözüme kavuşturulması, bunun için de bürokratik sisteme neşter vurulması, kamu yönetiminin liyakat ve kariyer merkezli yapılandırılması gerektiğini vurguladı.

 

ÖNERİMİZ DİKKATE ALINIRSA SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞUR

Sendika olarak sorunlara çözüm odaklı yaklaştıklarını belirten Aktaş, ?Kamu yönetiminde aksayan yönleri biliyoruz. Kamu yöneticilerinin yeterlilikleri, yöneticilerin kişisel, mesleki gelişimi ve yönetici seçme süreçleri ile ilgili sorunlar var. Bu sorunların çözümüne yönelik bir çalışma yaptık ve ?Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi´ isimli bir rapor yayımladık. Kamu kurumlarına yönetici seçme sistemine ilişkin önerilerimizin dikkate alınması durumundabirçok sorun çözüme kavuşturulmuş olacaktır. Sorunların çözümü nitelikli bir eğitimden geçiyor. Yapılması gereken, eğitime daha çok yatırım yapmak, eğitim çalışanlarının sorunlarını ivedilikle çözüme kavuşturmak, öğretmenlerin hayat standartlarını yükseltmektir. Sorunlarla boğuşan, şiddete maruz kalan, yeni sorunlara yol açan uygulamalarla tedirgin edilen eğitimcilerden başarı beklenemez? şeklinde konuştu.

 

ŞİDDET, EĞİTİMİ TEHDİT EDER BOYUTA ULAŞTI

Her geçen gün artış gösteren ve daha çok eğitimcileri hedef alan çirkin olayların yanlış eğitim düzeninin sonuçları olduğunu ifade eden Aktaş, ?İstisna olması bile arzu edilmeyen olayların öğrenci, öğretmen, veli, yönetici arasında mobingden öldürmeye varan çeşitlilikte meydana gelmesi, konunun çok boyutlu irdelenmesini zorunlu kılmaktadır. Şiddet, sadece eğitim kurumlarını ve camiasını değil, bütün toplumu etkiliyor. Eğitimle ortadan kaldırılacak şiddetin, eğitimi tehdit eder boyuta ulaşması, bunun geleceğimizi tehlikeye sokacak boyuta doğru tırmanıyor olması, acil ve köklü çözüm bulmayı zaruri hâle getirmektedir? diye konuştu.

 

ÖĞRETMENLER İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Performans değerlendirme uygulamasıyla öğretmenin itibarsızlaştırılmasının yolunun açıldığını, her türlü şiddete, tacize, baskıya açık hâle getirildiğini vurgulayan Aktaş, ?Öğretmeni güçlendirecek, donatacak, koruyacak tedbirler almak yerine onu hedef alan saldırılar karşısında sessizliğe gömülmenin akılla, mantıkla izah edilecek bir yanı yoktur. Bu mesele hepimizi, bütün toplumu ve geleceğimizi ilgilendirmektedir. Daha fazla zaman kaybedilmeden harekete geçilmeli; güvenli yarınlar için, geleceğimiz olan gençleri yetiştiren eğitimcileri şiddetten korumak için gereken önlemler bir an önce alınmalıdır. Performans değerlendirme taslağı da ivedilikle geri çekilmelidir? dedi.

 

KADROLU ATAMA İSTİYORUZ

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının daha önceki yıllarda denendiğinin ama istenilen faydanın sağlanamadığının görüldüğünü söyleyen Aktaş, ?Daha önce tecrübe edilmiş bir uygulamayı yeniden hayata geçirmek yerine geçmişten ders almak gerekir. Eğitime ilişkin reformların kalıcı hâle gelmesi sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin bulunmasına bağlıdır. Bu nedenle, sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmeli, farklı istihdam modelleri kaldırılarak, atamalar kadrolu yapılmalıdır? ifadelerini kullandı.

 

HAKKANİYET, EHLİYET VE LİKAYAT

Mülakatla atama yöntemine de son verilmesi çağrısında bulunan Aktaş, ?Atamaların mülakatla yapılması, adayların kazanma ya da kaybetme nedeninin objektif bir şekilde izah edilememesi, birçok yazılı sınavdan geçmiş öğretmen adaylarının farklı komisyonlarca bir kaç dakikalık mülakatla elenmesi hakkaniyete aykırıdır ve maşeri vicdanı yaralamaktadır. Ayrıca, bugüne kadar yapılan uygulama, atanan öğretmen sayısının iki katı tutarında Bakanlığa küskün ve toplumdan dışlanma tehlikesi yaşayan bir mağdur kitlesi oluşturmuştur. Vicdanları yaralayan mülakatla atama yöntemine son verilmeli, hakkaniyet, ehliyet ve liyakat ölçülerine göre bir istihdam şekli düşünmelidir? dedi.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00