www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

KAYIT DIŞI EMLAKÇILIK SONA ERDİ

KAYIT DIŞI EMLAKÇILIK SONA ERDİ

İnegöl'de kayıt dışı emlakçılığın sıfır noktasına geldiğini söyleyen İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, kiralık konut sıkıntısının ise halen devam ettiğini söyledi.

İnegöl’ün emlak piyasasını değerlendiren Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, “Kış ayları olmasına rağmen, arsa ve arazi dalında ufak tefek şekilde hareketlenmeler, satışlar mevcut. Şuanda banka kredi faizlerinin yüksek olması nedeni ile daire satışları durgun geçiyor. Kış olmasının da bunda etkisi var. Daireyi alacak insanlar faizlerin düşmesi beklentisi içerisindeler. Çünkü 0,70’lerden 0,80’lerden faizler verildi, insanlar daire sahibi oldular. Hala aynı düşünceler ile faizlerin düşeceği inancıyla insanlar bir beklenti içerisindeler. Dairelerin satışlarının az olmasındaki etkenlerden biri bu. Biri de kış aylarının vermiş olduğu durgunluk var. Dairelerin etkilenmesindeki en büyük sebeplerden biri o. Diğer anlamı ile emlak piyasası arsa ve arazi yönünde vasatın biraz üstünde devam ediyor, piyasaları iyi görüyoruz, canlılığın belli bir müddet daha devam edeceği düşüncesindeyiz. Şuanda bizim görüşümüz bu doğrultuda. İşlerin olacağı, hareketleneceği görüşündeyiz” dedi.

 FUARIN BURSA’YA GİTMESİ İNTİHAR OLUR

İnegöl’ün bir mobilya şehri olduğunu belirten Zekai Akyürek, “İnegöl’ün ekonomisi mobilya ile özdeşleşmiştir. Mobilya iyi olursa İnegöl’ün ekonomisi daha iyi olur. Eğer mobilya kazanırsa İnegöl kazanır. Bu bir gerçek. Bunu kimse değiştiremez. Ama bunun yanında İnegöl’de inşaat sektörünü de emlak sektörünü de azımsamamak gerekir. Çünkü baş başa giden iki kurumdur. Ev yapılacak ki mobilya satılsın. İnegöl bazına baktığımız zaman emlak, dairecilik, mobilya birbirine bağlantılı şeylerdir. Türkiye anlamında ihracat yönüne baktığımız zaman mobilyanın ilçemize getirisi çok büyüktür. Kurumlar olarak sektörel anlamda mobilyanın her konuda desteklenmesinden, mobilyanın önünün açılmasından yanayız. İnegöl olarak mobilyaya her türlü desteğin verilmesini isteriz. Türkiye çapında şuanda güzel bir tanıtım projesi devam ediyor. Buna İnegöl halkı olarak bizim de yardımcı olmamız gerekmektedir. Kendimiz ile ilgili sektör olarak bu konuda üzerimize düşeni yaparız. Mobilya İnegöl’ün can damarıdır. Mobilyacılık, Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayan bir sektördür. İnegöl olarak mobilya sektörü yaptığı yatırımlar ile güzel yolda gidiyor. Örneğin; Bursa yolu üzerinde yapılan AVM, büyük bir ihtimal ile yapılacak fuar alanları İnegöl’de yapılmak kaydı ile bunu özellikle altını çizerek söylüyorum, Bursa’ya gitmesi düşünülüyor, bu İnegöl için büyük bir yara olur, büyük bir intihar olur, mobilya sektörünü bitirmek olur. Biz İnegöl olarak, İnegöllü emlakçılar olarak buna olumlu bakmayız. İnegöl’de gerçekten büyük ve güzel yatırımlar yapılmaktadır. Mobilyacı arkadaşlarımızın önleri açık. Sanayi arsalarına talepleri olmaktadır. Sanayide şuanda ağaç işleri bölgesinde arsa bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Yani sektör olarak mobilyacılara arsa vermekte sıkıntı çekiyoruz. Bursa yolu üzerinde yer kalmadı. Mağaza yapılabilecek şekilde yer kalmadı. Bu nedir? Mobilya sektörünün çok güzel gittiği anlamına gelir. Biz de emlakçılar olarak mobilyacılar ile alt başa gittiğimiz için birbirimizi tamamlayan meslek sınıfında sayılıyoruz. Biz konut yapıyoruz onlar konutun içini dolduruyorlar” şeklinde konuştu.

 İNEGÖL’ÜN KİRALIK SORUNU BİTMİYOR

TOKİ’nin yapılması ile beklentilerinin İnegöl’deki kiralık probleminin ortadan kalkması yönünde olduğunu belirten Akyürek, “TOKİ’de 2 bin-2 bin 500’e yakın daire yapıldı. Birçoğu dolmak üzere. 2. Etap dediğimiz bölüme taşınmalar başladı ama bu İnegöl’deki kiralık problemimizi çözmez. Neden? İnegöl yıllardan beri kiralık problemi yaşıyor. Öğrencilerin gelmesi, son zamanlarda Suriyeli vatandaşların ilçemize gelmesi ile birlikte kiralık sorununda artış yaşanıyor. Bunun sebebi, konut yapılıyor fakat kiraya verilmiyor. Konut çok. Müteahhit yapılıyor veya mal sahipleri yapıyor herkes kapısını kilitleyip satışa hazır bekletiyor. Onun için kiralık problemi İnegöl’de bitmez. 2 bin-2 bin 500 tane konutun TOKİ’de yapılması kiralık problemini yine çözmez. Neden? İnegöl göç alan bir yer. İnegöl sürekli öğrenci açısından göç açısından nüfusu gelişen bir yer. Bugün annesi-babası ile oturan insan evlenince ev ihtiyacı duyuyor. Hali ile kiralık problemimiz devam ediyor. Belki öğrenciler açısından açılacak olan 500-600 kişilik öğrenci yurdu var. Yapımı devam ediyor, bitmek üzere. Öğrenciler açısından o belki biraz ferahlama yapar ama kiralık sorunu yine devam eder” diye konuştu.

 KAYITSIZLIK SIFIR NOKTASINA İNDİRİLDİ

Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de bu işi kaçak yapan insanların var olduğunu aktaran Akyürek, “Ama bizim mücadelemiz yıllardan beri devam ediyor. Bu mücadelemizin sonunda belli bir aşamaya geldik. Kayıt dışı çalışan büro sayımız hemen hemen sıfıra düştü. Yani, İnegöl’de emlak bürosu olarak çalışanlar ya İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlıdır ya da Emlakçılar Derneği’ne kayıtlıdır. Bunun haricinde herhangi bir şekilde vergi dairesinden veya dernek ve odadan kaçak çalışma imkânları yok. Onu büyük ihtimalle sıfır noktasında indirdik. Ama ayakta, ayakçı tabir ettiğimiz, kahve köşelerinde bir bardak çay ile bizim işlerimizi takip eden site kapıcıları, apartman kapıcıları, bakkallar, bu tür kendi üzerine elzem olmayan işleri kendisine görev edinip, kendine rant sağlamaya çalışan insanlar topluluğu her işte olduğu gibi bizde de var. Bizim bunlarla kanun çerçevesi içerisinde mücadelemiz devam ediyor. Gerekli tespitler yapılıp ilgili birimlere bildiriliyor, bu kişiler hakkında gerekli işlemler vergi dairesi yolu ile olsun diğer yollar ile olsun yapılıyor. Onlarda da zaten büyük oranda azalma oldu, eskisi gibi değil. Zaten Emlakçılık Yasa Tasarısı şuanda mecliste. Çıktığı zaman onların zaten yapıp yapmama diye bir problemleri de kalmayacak. Meslek belli bir statü altına alınacak. Mesele kanun ile birlikte çözülmüş olacak. Bu yasa tasarısının büyük ihtimalle bu yasama döneminde geçmesini bekliyoruz” dedi. 



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01