www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÂLİM VE DİN ADAMLARI YETİŞECEK

ÂLİM VE DİN ADAMLARI YETİŞECEK

İnegöl Belediyesi, Aile Hayatını İyileştirme Derneği (AHİD) ve hayırseverlerin destekleriyle inşaatı tamamlanan Suffe Yatılı Erkek Kur´an Kursu, dün düzenlenen açılış töreni ile hizmete girdi.

Dün saat 14.00´da gerçekleştirilen açılışa; Belediye Başkan Vekili Ahmet Kara, İlçe Müftüsü Kazım Güzel, Ribat Eğitim Vakfı Başkanı Abdullah Küçük, MEDAV Başkanı Muhammed Tayyib Elçi, AHİD Başkanı Naci Köseoğlu ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.

İSLAM ÂLİMLERİ YETİŞTİRİLECEK

Programın açılışında konuşan Suffe Yatılı Erkek Kur´an Kursu hocası Abdülhamit Yıldız, ?Kur´an Kursumuz 2 tür öğrenci grubuna hitap ediyor. Birincisi 4-6 yaş çocuk mektebi, diğeri ise ortaokul ve lise çağındaki gençlerimizin Kur´an-ı Kerim temel eğitim ve hafızlık başta olmak üzere Arapça ve temel klasik kaynaklardan İslami ilimler eğitimidir.Gençlerimizin, çocuklarımızın, imanlı, şuurlu, milli ve manevi değerlerine bağlı birer dava adamı, İslam âlimi olmalarını hedeflemekteyiz. İnşallah burada bu hizmeti vermek istiyoruz. Açılışımıza katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum? dedi.

 EN BÜYÜK İHTİYACIMIZ ÂLİM YETİŞTİRMEKTİR

Aile Hayatını İyileştirme Derneği (AHİD) Başkanı Naci Köseoğlu ise, ?Rabbim kıyamete kadar burayı ilim irfan yuvası olarak devam ettirsin. Çocuklarımızın İslam´a hadim olarak, ümmetin yetişmiş birer âlimi olarak en büyük ihtiyacımız olan ilmi hizmetle yetişip ümmet coğrafyasına hizmet edecek gönüllü İslam davetçilerini yetiştirmeye bizleri vesile kılsın, ahrette de amel defterimizi kapatmasın. Kullar teşekkür etmeyen Allah´a da şükretmez. 3 yıl boyunca İnegöl´ümüze saatinde programlarına başlamak düsturuyla bıkmadan, usanmadan İnegöl´ümüze 2005 yılından 2007 yılına kadar Aile Mektebi dersleriyle büyük hizmet veren AHİD derneğimizin tohumlarını saçıp, bugünlere gelmesine vesile olan Abdullah Büyük hocamıza çok teşekkür ediyorum. Arsa tahsisinde belediye ile alakalı tüm işlerimize destek olan Belediye Başkanımız Alinur Aktaş´a ve tüm personeline teşekkür ediyorum. İlmi hizmette çok hızlı bir şekilde tüm resmi işlerimize destek oldular, maddi ve resmi anlamda büyük katkı sağladılar. Kur´an aşığı, Kur´an hizmetkârı İlçe Müftümüz Kazım Güzel hocamıza hem resmi işlerimizde hem de Kur´an Kursumuza sahip çıkmada, işlerimizi hızlandırmada destek olduğu için çok teşekkür ediyorum. MEDAV Başkanı Muhammed Tayyib Elçi hocamıza maddi manevi desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Bu binaya hayrı geçen tüm hayırseverlerin hayırlarını Rabbim kabul etsin. Onlarca hayırseverin bu Kur´an Kursumuzda nasibi, katkısı var. Allah, bizim katımızda unutulsa bile hiçbir şeyi unutmaz, bu sevapları kendilerine nail eylesin. Bugün ümmetin en büyük ihtiyacı olan âlim yetiştirme derdiyle hepimizi dertlendirip hiç olmazsa denizdeki bir damla misali bu ümmetin ayağa kalkması, yeniden İslam´ın ve Kur´an´ın dünyaya hâkim olması için bizi de bir damla misali bu yolda hizmetkâr yapsın. Suffe yatılı Kur´an Kursu İnegöl´e, Türkiye´ye ve İslam ümmetine hayırlı olsun? şeklinde konuştu.

 BU İLİM HALKASI KIYAMETE KADAR DEVAM EDECEK

MEDAV Başkanı Muhammed Tayyib Elçi, ?Yüce dinimiz İslam kadar ilme, bilime, talime, tebliği irşada ehemmiyet veren hiçbir din, sistem, ideoloji bulunmamaktadır. Rabbimizin bizlere ilk vahyi ?oku´ olmuştur. Üstelik belli bir dini ilimleri değil tüm ilimleri okumamızı emretmiştir. Yeter ki o okunacak ilim, bilim Allah´tan bağımsız, Allah´ın adından bağımsız, materyalist bir düşünceye bina edilmesin. Allah ile bağlantısı kurulduktan sonra tüm ilimler, bilimler dini ilimlerdir. Fizik, kimya, tıp, kozmoloji, astronomi de aynen tefsir, fıkıh gibi ayetlerin birer tecellisi olarak hepsi dini ilimlerdir. İslam tarihine baktığınızda dini ilimler ve diğer pozitif ilimler diye bir ayrım söz konusu olmamıştır. Yüce dinimiz İslam ilme önem vermiştir. ?Oku´nun ilk ayet olması da bunun alametidir. Efendimiz bunun için Mekke´de Darü´lErkam´da Medine´de Mescid-i Nebevi´nin son bölümü olan Suffe´de ilim tedrisatına ilk muallim olarak tedrisat yapmıştır ve o sahabe-i kiram ilk öğrencileri olmuştur. Ama öyle bir muallim olmuştur ki o cahiliye döneminde ilmin, kalemin nedir bilinmediği, tüm meziyetlerin savaştan, talandan, zalimlerin mazlumları ezmesinden ibaret olduğu bir zamanda Allah Rasulü öyle bir inkılap yapmıştır ki barbar toplumu birkaç sene içerisinde dünyaya adalet götüren, medeniyet dağıtan birer mürşit haline getirmiştir. Suffe´densuffeye bu ilim halkası devam etmektedir. İnşallah kıyamete kadar da devam edecektir? dedi.

 HER ŞEY ESMA´DA GİZLİ

Ribat Eğitim Vakfı Başkanı Abdullah Küçük, ?Şuanda huzurumuzda bulunan sizler Peygamber Efendimizin hadisiyle ulema ve ümera özelliğine hail bir kimliğe sahipsiniz. Ümmetin içerisinde 2 sınıf vardır ki onlar ıslah olursa ümmet ıslah olur. Ulema ve ümeranın içtima etmiş olduğu bu güzide amaçlı toplantımız İnegöl´ümüze, ülkemize, İslam âlemine hayırlar getirsin. Yüce Allah, insanlığın okuması için 3 tane kitap vermiştir. Bu kitabın biri vahdin kitabı olan Kur´an-ı Kerim, ikincisi insan, üçüncüsü ise kâinattır. Bu 3 kanaldaki okumayı becerirsek, başarırsak ve hakkını verirsek medeniyetimizde de insanlığımızda da öncü kuvvet, örnek kuvvet yine bizler olacağız. Bunu gerçekleştirmek için bir ayeti kerimeyi hatırlamak lazım; ?Yüce Allah ilk yarattığı insan olan Hz. Adem´e esmayı öğretiyor. Olayın arka bahçesine girdiğimiz zaman bugün nikotin zehri babadan oğula, anneden kızına geçtiği gibi yüce Allah esma ile Hz. Adem´e bir kodlama yapmış. Kıyamet kopuncaya kadar gelecek. Tüm medeniyetin, tekniklerin, buluşların hepsi Adem Peygamber yüklenmiş olduğu o esmada gizemlidir. Bu gizemli olan dünyadan buluşlar, teknikler ne varsa hepsi Adem Peygamberin benliğine verilmiş olan ve kıyamet kopuncaya kadar bitmeyecek olan bir nimettir. Bunu iyice anlamak lazım. ?Hepiniz Adem´dendir. Adem ise topraktan yaratılmıştır.´ Putin de Adem´in oğlu, Obama da Adem´in oğlu, Sultan Abdülhamit Han da Adem´in oğlu? Amerika´da bir olay tahlil yapılmış, Afrika´da bir keşif yapılmış, Rusya´da çok farklı bir buluş olmuş. Bunun adresi Adem Peygambere yüklenmiş olan esmadan bir bölümdür. Bundan dolayı Müslüman âlemi Amerika böyle yaptı Türkiye ne yapıyor diye aşağılık duygusuna girmesin. Bunu sahiplenmemiz lazım. Resulullah Efendimize çizilen ilahi rota neyse Resulullah Efendimiz ona tabi olarak Peygamberliğini devam ettiriyor. Bu kadar konuşmama, mücadeleme rağmen insanlar niye az geliyor düşüncesi efendimizin iç dünyasına tecelli edince Yüce Allah hemen En´am Suresi´nin 35. ayetini indiriyor; ?Ey Muhammed! Eğer gücün, imkânın varsa al eline kazmayı bir tünel kaz veyahut bir merdiven kur semaya çık. Allah´tan bir ayet getirebilir misin? Sana çizmiş olduğum rotadaki verilecek mücadele ne ise ona tabi olacaksın´ diyor. Ayet nasıl bitiyor? ?Sakın ha cahillerden olma!´ Allah-ü Teâlâ´nın ilim, irfan, iktisadi rotası ne varsa hepsi onun kitabında, onun olurunda olduğu müddetçe hayatı gasp etmekten, işgal yapmaktan kurtarır ve herkesin, her şeyin hakkını vermiş oluruz. Topraktan da hesaba çekileceğiz, kadından, erkekten, kâfirden, münafıktan da hesaba çekileceğiz. Müşrikin şirkini önlemek için, kâfirin küfrünü önlemek için ne yaptın? Münafıktan nifakı gidermek için ne yaptın? Bütün bunlar bizim sorumluluk alanımızda bulunan konulardır? dedi.

 KUR´AN´I ANLAMA KONUSUNDA SIKINTILARIMIZ VAR

İlçe Müftüsü Kazım Güzel, ?Peygamber Efendimiz, ?Din samimiyettir´ buyurması üzerineAllah için samimiyet, Resulu için samimiyet, kitabı için samimiyet ve Müslümanların idarecileri için samimiyet noktasındaki ifadeleri Müslümanlar olarak samimiyete nereden başlamamız gerektiği, sorumluluklarımızı nereden yeniden muhasebe etmemiz gerektiği konusunu gündeme taşımaktadır. Ve belki problemlerimizin çözümünde en önce ele almamız gereken husus olmaktadır. Allah´a karşı sorumluluklarımızı, onun kitabına ve Resulüne karşı sorumluluklarımızı anlama, anlamlandırma ve yerine getirme adına en güzel ifade eden açılışın içerisinde bulunuyoruz. Kur´an-ı Kerim oku ile başlamış. Kur´an oku diyor. Kur´an-ı Kerim yaradan rabbinin adıyla oku derken de gönderdiği kitabı ve yarattığı kitabı birlikte okuyan bir okuma ve o okumaya dayalı bir hayatı anlama ve anlamlandırma görevi sunuyor.Okuduğunuzu anlama, idrak etme, kendimizi ona göre inşa etme, hayatımızda onu yaşama ve yaşamımızı o okuduğumuza göre programlama, hayatımızın merkezine onu koyma, onu okurken Peygamberin okuduğu gibi okuyup anlamaktır. Bunu yaparken dosdoğru bir anlayışla yapma ve ihlasla, samimiyetle ve istikamet uğrunda bunu gerçekleştirmemiz lazım. Bunu kulluğumuzun bir gereği olarak yapmamız lazım. Hayatımızın tam da davası haline getirmemiz lazım. Okuma noktasında sorunlarımız var. Oku diyen din, hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu diyen kitabın müntesipleri ve Allah´tan ancak âlim kulları korkar diyen Kur´an´ın ortaya koyduğu temel hüküm, ilim kadın erkek her Müslümana farzdır diyen bir Peygamberin ümmeti bugün milyonlarca defa okuduğu Fatiha´yı okurken ve anlarken sorunlar yaşamaktadır. Bunun ortadan kalkması Allah Resulü´nün baktığı pencereden Kur´an ve sünnete bakmakla mümkündür. Kur´an´a göre 2 çeşit hayat var, vahye göre hayat ve vahyin dışındaki cahiliye hayatı. Cahiliyeden kurtulmanın temel gerekçesi vahye göre hayattır. Kur´an´ı hayatımızın merkezine koyup Resulullah rehberliğinde Kur´an´ı yeniden anlama bilincini idrak etmeliyiz? diye konuştu.

 

VAKIF VE CEMAATLERE İHTİYACIMIZ VAR

Emeği geçen herkese teşekkür ederek söz alan Belediye Başkan Vekili Ahmet Kara, ?Belediyemiz bu konularda elinden geleni yapmaya gayret ediyor. Arsa tahsisini yaptık, inşaat halindeyken başkanımızla beraber gelmiştik. Kendi inşaatı gibi tek tek, kalem kalem ilgilendi. Daha sonra ayrıca maddi yardımları bulundu, Allah razı olsun. İnegöl´de bilhassa eski binalar korunuyor. Belediyemiz onları ya satın alıyor ya da uzun müddet kiralama yoluna giderek restore ediyor. Restore ettikten sonra mahalle konakları yapıyor, vakıflara, hayır kurumlarına, derneklere, halkımıza hizmet için tahsis ediyor. Kültür Vakfı´na ilk verdiğimiz Ahmet Türkel Belediye Aşevi diye geçen bölgede vakıf temsilcileri 365 gün her sabah halkımıza fakir-zengin ayrımı yapmadan çorba ikram ediyorlar. Ramazanda her akşam yüzlerce kişiye iftar veriyorlar Yine aynı şekilde Süleymaniye Mahallesi´ndeki restore edilen bir bina İlim Yayma Cemiyetine tahsis edildi. Allah razı olsun onlar da hayırlı hizmetlerde bulunuyorlar. Yine bir binamızı İHMED´e tahsis ettik, onların da güzel hizmetleri var, mahalle çocuklarına orada Kur´an-ı Kerim öğretiyorlar. Kasım Efendi Camii´nin yanında Rehberder´e bir tahsisimiz oldu, gece gündüz çalışıyorlar ve halkımıza Osmanlıca eski yazıyı öğretiyorlar. Belediye Başkanımızın bu konulardaki gayretini biliyorum. Ama maalesef son zamanlarda vakıflara, derneklere, cemaatlere, cemiyetlere karşı halkın FETÖ çetesinden dolayı soğuk duruşu oldu. Yanlış emsal olmaz ki. Asırlardır bu topraklarda cemaatler, cemiyetler, vakıflar, dernekler var. Bu toplumun mayası olmuşlar. Allah´a kul, Peygambere ümmet, vatanına milletine bağlı, bayrağına bağlı, şehitlik ruhuna sahip, kardeş hukukuna dikkat eden insanları yetiştirmişler asırlarca? Allah hepsinden razı olsun. Onların suçu hatası ne? FETÖ kadar FETÖ´ye tabi olanların da hatası var. Sorgulamamışlar. Başını aç denmiş açmışlar? Yahu Allah emrediyor. İçki iç demişler içmiş? Nasıl içersin Allah´ın haram kıldığı bir şeyi? Sorgulamamışlar. Sahabe-i kiram Peygamber Efendimizi neredeyse sorgulamış. Bedir Savaşı´na Sahabe-i kiram geliyor, Mekke bir tarafta Medine bir tarafta Kuveyş ordusu gelip yerleşmiş, İslam ordusu Bedir kuyularının en başındakine yerleşiyor. Savaş taktiklerini HubabİbniMünzirgeliyor ?Ya Resulallah. Vahiy mi, sizin görüşünüz mü?´ Vahiy dese Allah´ın emri başım gözüm üstüne. ?Hayır, benim görüşüm´ diyor. Peygamber Efendimizin 2 yönü var hem Peygamber, hem insan. Vahiy değil deyince, ?Ya Resulallah, en üstteki düşmanı en yakın yerdeki kuyuların başında tutup diğer kuyuları da kapatmamız lazım, düşman susuz kalsın, mecali kalmasın biz burada savaşalım´ diyor ve Resulullah Efendimiz orduyu toplayıp onun dediği yere getiriyor. İlk istişareyi Hz. Hatice annemizle yapıyor. Ama istişareyi, itirazı vazgeçtik Allah´ın emirlerine bile karşı gelen emirlere itaat ediyorlar? Dernekler, vakıflar, cemaatler, cemiyetler lazım, Allah hepsinden razı olsun. Zararı olsa asırlardır bu topraklara zararı olurdu, asırlardır bu topraklardalar, Allah hepsinden razı olsun. Rabbim burada hayırlı insanların yetişmesine vesile olsun? ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılarak Kur´an Kursu hizmete açıldı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29