www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

MESLEKİ EĞİTİM MEMLEKET MESELESİ

MESLEKİ EĞİTİM MEMLEKET MESELESİ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusunu ziyaret etti. Bakan Yılmaz, mesleki eğitimin memleket meselesi olduğunu vurgulayarak mesleki eğitimin ortaokuldan başlaması için çalışacaklarını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bursa´da gerçekleştireceği program öncesi İnegöl´e gelerek Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusunu ziyaret etti. Ziyarete Bakan Yılmaz´ın yanı sıra Bursa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Kaymakam Ali Akça, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile eğitim camiası katıldı.

ÖĞRENCİYE İŞ GÜVENLİĞİ UYARISI

Bakan Yılmaz, kampüsteki Tematik lisesi atölyesinde pratik yapan öğrencilerin çalışmalarını inceledi. Yılmaz, iş güvenliği önlemi almayan öğrencinin çalıştığı CNC makinesini durdurmasını istedi.

Bölüm ziyaretlerinin ardından Kampusun çok amaçlı salonuna geçildi.

?EĞİTİLMEMİŞ BİR TOPLUM KENDİNE YOL ÇİZEMEZ?

Çok amaçlı salonda düzenlenen programda konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, ?Bakanımızı burada görmek bizi şereflendirdi. Bakanımızın İnegöl´e 3. gelişi. Himayesi altına aldığı kampüsü incelemek adına bize ziyarette bulunuyor. Kendisine teşekkür ediyorum. İçi öğrencilerle doldurulsun diye mücadele edilen ve başarıya ulaşılan bu kampus, Mehmet Yıldız ağabeyimizin kendi bütçesinden Türkiye´ye bir armağandır. Kendisine ve ailesine müteşekkiriz. Bu okul yapıldıktan sonra okula sahip çıkan sanayici ve işletmecilere ayrı bir teşekkürümüz var. Okulun ihtiyaçlarının giderilmesi açısından mücadele sarf ettiler. Okulumuzu tercih eden çocuklarımıza teşekkür ediyoruz. Geleceğin Türkiye´sini oluşturan gençler buradan yetişecek. Donanımlı, elinde mesleği olan gençler Büyük Türkiye idealine hizmet edecekler. Buradan yetişen çocuklar İnegöl´ün gururu olan mobilya sektörüne hizmet edecekler, şehrin gelişimine katkı sağlayacaklar. Sene sonunda İnegöl Gümrüğünden aldığımız rakam, Türkiye´deki ihracat artışına eş bir artış sergilemiştir. Mobilyayı tercih eden çocuklarımıza sanayicilerimizin bir desteği olacak. Abdullah Ezim Beyin de İnegöl´e bir ilkokul yapacak olmasını takdirle karşılıyoruz. İnegöl eğitimde daha güzel, daha kaliteli, daha donanımlı olacak. Işığı önce aziz milletimizden sonra da Cumhurbaşkanımızdan alıyoruz. Eğitilmemiş bir toplum kendine yol çizemez, geçmişini anlayamaz. Gelecek günler daha güzel olacak? dedi.

HAYIRSEVER DESTEKLERİ EĞİTİMİ GÜÇLENDİRİYOR

Bursa Valisi İzzettin Küçük, ?Sayın Bakanım beni arayarak Hacı Sevim Yıldız Külliyesini dolduracağımızı ve orayı eğitimin merkezi yapacağımızı bana söylemişti. Bunu gerçekleştirdik. Kendilerine teşekkür ediyorum. Mehmet Yıldız Beyefendi bu külliyeyi yaptırdı, kendilerine teşekkür ediyorum. Bursa, Milli Eğitim bakımından ileri bir aşamada. Yapmakta olduğumuz okulları bitirirsek arta kalan 80 okulumuz var. Bu hususta Bursa işvereni, işadamı, sanayicisiyle büyük bir rol alıyor. 91 okul devam ediyor. Abdullah Bey de bu kervana katılıyor. Milli Eğitim alanındaki coşkunun ana sebebi Sayın Bakanımızın tek tek okullarla olan ilgi ve alakasıdır. Bize verdiğiniz güçten dolayı şükranlarımı sunuyorum? şeklinde konuştu.

KAMPÜSTEKİ BAŞARIYI KANITLAMAMIZ LAZIM

Son olarak konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ?Bursalıların, İnegöllülerin hepsine teşekkür borcumuz var. Özel okullarda ve özel okullaşmada Türkiye´nin en önde gelen illerinden birisi Bursa´dır. Bu, Bursa´da eğitime kamudan daha fazla önem verildiğini gösteriyor. Mehmet Yıldız bu külliyeyi eğitime kazandırdı, ailesinin desteğini almasa bu mümkün değil. Onu destekleyen ailesine de sonsuz teşekkür ediyoruz. Eğitim, bir milletin kendi memleketine ve insanına yapabileceği en güzel şeydir. Katma değeri en yüksek çalışma eğitim konusundaki çalışmadır. Dolayısıyla eğitim iyi olursa her şey iyi olur, eğitim her şeyin temelidir. Aranan eleman sıkıntısı var. Sıkıntı var ama söylenmiyor. Gelin bu yükü beraber taşıyalım. O halde meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüp gereğini yerine getirmeliyiz. Türkiye´deki oranı yüzde 40´ınm üzerinde. Bursa´daki bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde. Biz bunu yüzde 60´a çıkarmak istiyoruz. Geçen yıl okulda bin öğrenci vardı. Burayı doldurmamız lazımdı. Marifetin gereğini yerine getirmemiş, iltifatı gerçekleştirmemiş olurduk. Merkezdeki okuldan buraya taşıma yapmamız gerekirdi. İlave ücret çıkarsa bunu yerine getiririz dedik. Geçen yıl bin 400 civarındayken bu yıl 3 bin 300 civarı öğrenci var. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu tip kampus okulu sistemi Türkiye´de yabancı bir sistem. Yeni bir sistemi hayata geçirdik. Yönetmeliğini bile daha yayınlamadık. Bu başarılı olursa Türkiye´nin diğer bölgelerine de yaygınlaştırırız. Burada bir spor salonu yapılıp haftanın her günü her saati kullanılırken başka yerdeki 3-4 saat kullanılır. Böyle tasarruflar sağlanabilir. Bu kampüsün başarıya olacağını göstermemiz lazım.?

?BİLGİ ÜRÜNE DÖNÜŞÜRSE TÜRKİYE KALKINIR?

?Son yıllarda meslek eğitimlere büyük önem veriyoruz. Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına aldık. Usta yetiştirme gereği duyduk. Lisede meslek eğitime yönlendiriyoruz. Bazen lisede de bu geç kalmak oluyor. Bazı bölümlerde ortaokula yönlendirebilir miyiz diye uluslararası boyutta çalışıyoruz. Bir keman virtüözü anaokuldan başlar, bir sporcu çok daha önceden başlar. Hem kendi gelişimine engel olmayacak şekilde hem de mesleğini etkilemeyecek şekilde bir yöntem bulmak lazım. Çıraklık eğitimin yanında bitirenlere ustalık belgesi, kredi, hibe vereceğiz. Kendi işyerini açsınlar. Eğitimin amacı insanı üretime yönlendirmektir. Bilgi ürüne dönüşmeli. Bilgi ürüne dönüşürse Türkiye kalkınmış demektir. Tam bağımsızlık nitelikli bilgiyi ürüne dönüştürmekten geçiyor. Bizim insanımız bilgiyi ürüne dönüştürmeli, bu beceriyi kazanmalı. Bu kanunla birlikte tüm meslek lisesi mezunlarına teknisyen unvanı verilmesini sağladık. Mutlaka beceri eğitiminin alınması, öğrencilerin staja tutulması gerekli. Bazı işyerlerinde de bu zorunlu. Bu işletmelerin öğrenciye vermek zorunda oldukları staj ücretini devlet olarak biz ödüyoruz. Bu kapsamda 200 milyon TL ödedik. Devam eden öğrencilerimize okula girdikleri andan mezun oldukları ana kadar iş kazaları ve meslek hastalıklarına yönelik sigortalıyoruz. Tematik lise bir bölgenin durumuna göre açılıyor. Bu yıl 19 tematik lise açtık. Bazılarını inceledim, öğrenciler o okulun öğrencisi olmaktan gurur duyuyor. Bu oluyorsa biz başarıyı sağlamışız demektir. Uçakla ilgili, kuyumculukla ilgili, ayakkabıyla ilgili var, bunları yaygınlaştıracağız. OSB´lerde açılan özel mesleki ve teknik liselere destek veriyoruz. 41 bine yakın öğrenciye bu kapsamda destek veriyoruz. OSB´nin içindeki bu okullar daha çok tecrübe katabiliyor ve okulu bitiren öğrenciler OSB´de işe giriyorlar. Sadece OSB içinde açılan değil dışında açılan okullara da destek vermeye başladık. 4-6 bin TL arasında 41 bin öğrenciye destek veriyoruz. Yönetimde hangi bölüme ihtiyaç varsa sizler karar verin, Ankara´da olanlar değil. Hangi bölümün kapanması, hangi bölümün açılması gerekiyorsa siz karar verin. OSB´lerin içinde açılanların başarılı olduklarını gördük, 2 yıllık meslek yüksekokulların açılmasına da destek verilmesi için YÖK bütçesine kaynak koyma kararı aldık. O kaynakla desteklerde bulunacağız. Taş üstüne taş koyarak 2023´e kadar meslek eğitimini yüzde 60´ın üzerine getireceğiz. Bu memleket meselesi... Bunu yaparsak ülkemize yaptığımız en büyük işi yaparız. Meslek liselerindeki okul aile birliğini, veli-öğrenci desteğini sağladığımızda başarıya ulaşacağız. Türkiye´nin meslek eğitimini özel bir yere getireceğiz.?

TÜRKİYE HERKESİN UMUDU KONUMUNDA

?Uludağ´ın tepesinde olanlar Uludağ´ın büyüklüğünü heybetini anlayamazlar. Büyüklüğü anlamak için tepelerden inmek gerekir, düzdeyken bakmak lazım. Biraz ayrılacaksınız, Avrupa´ya Afrika´ya bakın. Dünyanın neresine bakarsanız bakın Türkiye´nin çok büyük gelişim ve atılım sağladığını söylüyor. Bu ülkeler arasında yıldızı gittikçe parlayan tek ülke Türkiye´dir. Bu bizim bakış açımız değil, dışarıdan bakan insanların görüşüdür. Türkiye herkesin umudu? İyi şeyler yaparsanız umudu yarına taşırsınız. Hata yaparsanız umutlar kırılır. 21. yüzyılı Türkiye´nin asrı yapacağız. Türkiye 6 milyar dolar dış yardım yapıyor. Milli gelirine oranla dünyada 1., miktar bakımında Amerika´dan sonra 2. Eskiden Türkiye yardım alan bir ülkeydi.  Şimdi Türkiye hem yardım eden hem borç veren bir ülke. Yardım eden mi yardım alan bir ülkede mi yaşamak istersiniz. Milli gelir bakımından İsviçre, Hollanda´nın gerisindeydik şimdi hepsinin önündeyiz. G20 üyesi olmak dünyada milli geliri en yüksek 20 ülke arasındasınız demektir. Bu başarıyı bilmek lazım. Bu başarıyı nasıl yakaladık? Güzel şeyleri tekrar etmek lazım. Biz petrol, elmas madeni bulmadık. Daha değerli bir şeyimiz var, beşeri sermayemiz var. Türkiye´nin mukayeseli üstünlüğü beşeri sermayesinden geçer. Beşeri sermaye ise eğitimle güçlüdür. Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş bir ülkedir. Bunu da eğitim sistemine borçluyuz. Her alanda daha iyi eğitimler gerçekleştirdik. Memnuniyet oranında Japonya, İspanya, İtalya ve birçok ülkeden çok daha iyiyiz. Hem hizmeti alanı hem de hizmeti vereni daha iyi eğitebilseydik daha iyi yerlere gelirdik. Eğitimin bugün geldiği seviye çok iyi. Daha iyiye götürmemiz lazım. Her şey iyi gidiyor da bu değişiklikler ne? Hedefiniz büyükse yapacaklarınız daha fazladır. Türkiye´yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirmek istiyoruz. Bunu yapabilmek için de daha çok çalışmak lazım. Çalışacağız ama bunda en büyük yük eğitimin üzerine düşüyor. Devlet ve millet el ele verip bunu gerçekleştireceğiz. Eğitime katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum? ifadelerini kullandı.

 Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,06% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2298,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3855,46% 0,02