www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Mobilyada 4. Sanayi Devrimi

Mobilyada 4. Sanayi Devrimi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)Dayanıklı Tüketim Malları (DTM) Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu, MÜSİAD İnegöl Şubesi ev sahipliğinde İnegöl´de ?Mobilyada 4. Sanayi Devrimi ana temalı Türkiye İstişare Toplantısını gerçekleştirdi

Cumartesi günü saat 10.00´da Morrian Hotel´de gerçekleştirilen programa ilçe protokolünün yanı sıra çok sayıda işadamı katılım gösterdi. Kur´an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program MÜSİAD filminin izlenmesi ile devam etti.

NİTELİKLİ FUARLAR YAPILAMIYOR

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Halil Malkaç, ?Sizleri Türkiye´nin en önemli mobilya üretim merkezlerinden biri olan İnegöl´ümüzde ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sektörel sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı organizasyonumuzun şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum.Sektörümüzün kıymetli temsilcileri;Türkiye İstişare toplantımız için bizleri onurlandıran değerli panelistlerimiz, bugün sektörel anlamda yaşadığımız sorunları dinlemek için aramızdalar. Amacımız istihdam dostu, dış ticaret fazlası veren mobilya sektör temsilcilerinin gelişimlerine katkı sağlamaktır.Bu güzide topluluğu hazır burada bulmuşken, bazı beklentilerimizi de burada dile getirmek istiyorum.Ülkemizin dünyaya açılmasındaki en etkili sektörlerin başında mobilya gelmektedir. Bugün neredeyse Türk mobilyasının girmediği ülke bulunmamaktadır. Sektörel büyümeler göz önünde bulundurulduğunda, en ciddi artışların başında yine sektörümüz gelmektedir.Bu nedenle mobilya sektörü desteklenmelidir. Ancak mobilya sektörümüzü dünyaya daha iyi tanıtmanın yollarından biride uluslararası fuarladır. 2023 yılı vizyonunu 500 milyar dolarak olarak belirleyen ülkemizde maalesef nitelikli fuarlar yapılamamaktır. Bunun en önemli sebebi İstanbul´da uluslararası fuarlara ev sahipliği yapan 2 fuar merkezinin misyonunu tamamlamış olmasıdır.Beklentimiz; İstanbul´da 3. Havaalanı lokasyonunda Milano, şehrindeki gibi uluslararası nitelikle bir fuar merkezi yapılmasıdır. Hâlihazırdaki fuar merkezlerinden verim alınamamaktadır. Fuar alanlarının hem fiziki açıdan yetersiz olması hem de sağlıklı hizmet alınamaması ülkemizin tanıtımı ve iş dünyasının gelişmesine zarar veren etkenlerden biridir.Bunun yanısıra;ihracat dostu sektörlerin yaşadığı hammadde sorunlarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Gerek devletimiz, gerekse de ilgili kurum ve kuruluşların bu sorunları ivedi bir şekilde masaya yatırması ve çözüm önerilerini ortaya koyması gerekmektedir. İyi niyetlerle belirlenen bölgesel teşvik modelleri maalesef sıkıntılara sebep olmaktadır? Özellikle ciddi kümelenmelerin yaşandığı il ve ilçeler 1. derece teşvik bölgesinde yer aldığından, 6. bölgede üretim yapan bir üreticiye göre yüzde 10-20 civarında maliyetli ürün yapmaktadır. Bu durum haksız rekabete yol açmaktadır. Bölgesel teşviklerin ihtisaslaştırılması önerimizdir. Teşviklerin sektörel bazlı yeniden belirlenmesi, şehirlerin bölgesel zenginliklerinin dikkate alınması gerekmektedir. Özellikle teşvik uygulamasında sektörel bazlı kriterler uygulanmalıdır. Bu konuda gelişmiş ülkelerin ihtisas şehir modellerinin incelenmesi çok yerinde bir karar olacaktır. İhtisaslaşma sayesinde uluslararası rekabetteki payımızın artmasının önü açılacaktır.?

 

KOBİ´LER TOSİ İLE UMUTLANDI

?Hükümetimizin yeni fabrika alanlarının yapılması ve devlet tarafından kiralanmasına yönelik açıklamaları iş dünyasını heyecanlandırmıştır. Ciddi anlamda kar sorunu yaşayan işletmelerimiz, sermaye sorunu yaşadığından kapasitelerini artıracak yeni fabrika alanlarını inşa edememektedir. Özellikle KOBİ´lerin istihdama ve ihracata katkı yapacak yeni ve nitelikli fabrika alanlarına ihtiyaç vardır. Genel Merkezimizin girişimleriyle geliştirilen TOSİ projesi umutlarımızı arttırmıştır. Beklentimiz faizsiz ve uzun vadeli ödeme seçeneklerinin olduğu yeni fabrika alanların iş dünyasına kazandırılmasıdır. Özellikle İnegöl´ümüzde 2 ila 20 bin metrekare arasında 300´e yakın yeni fabrika alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Gerek sermaye sorunu, gerekse arsa maliyetleri nedeniyle iş dünyamız sağlıksız ortamlarda faaliyet göstermekte, şehrin yaşam kalitesine ve gelişimine büyük zarar vermektedir. Bu bakımdan hükümetimizin ciddi anlamda desteğine ve katkısına ihtiyacımızın olduğunu buradan ilan etmek istiyorum. MÜSİAD´ımız ülkemizin en önemli fikir mutfaklarından biridir. İstişarelerde hayır vardır mantığıyla yapılan bu organizasyonlarımızla sektörlerimizin sorunları dinlenmekte ve ilgili taraflara bizzat iletilmektedir. MÜSİAD Genel Merkezimizin de biraz önce dile getirdiğim sorunların takipçisi olacağına inancımda sonsuzdur.?

 

?HAYALLERİNİN PEŞİNDE KOŞAN BİR ŞEHİRİZ?

?İnegöl´ümüz her geçen gün büyüyor, gelişiyor. Artık kabuğuna sığmayan bir şehir haline geldi. Hâlihazırda devam eden MODEF Fuarlarımız, yine İstanbul´da düzenlenen uluslararası fuarlar ile yurt dışı fuarlarında boy gösteren markalarımız ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor.  İnegöl´ümüz hayallerin konuşulduğu yer olmaktan, hayallerinin peşinde koşan bir şehir artık. Her ne kadar bir ilçe olsa da il olmayı seneler önce hak eden bir yerleşim birimi. Burası inananların şehri, burası hayırda koşanların şehri, burası bıkmadan yorulmadan üretenlerin şehri? İnegöl; üzerine çok araştırma yapılması gereken, örnek ve model bir merkez. Bu sebepledir ki her ne istiyorsak daha çok başarmak için, ülkemizi daha çok kalkındırmak için, ülkemizin üzerinde oynanan oyunları bozmak için, daha fazla üretmek, daha fazla istihdam etmek için, yani ne istiyorsak hepsi taşına, toprağına, havasına, suyuna, bayrağına aşık olduğumuz Türkiye için? Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, başta programımıza sponsor olan tüm kuruluşlarımıza ve kıymetli konuklarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum? dedi.

 

TÜRKİYE BİR MOBİLYA ÜLKESİDİR

İnegöl´de olmaktan gurur duyduklarını belirterek konuşmasına başlayan MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Malları (DTM) Sektör Kurulu Başkanı Ercan Ata ise, ?Mobilya tanıtım grubu kurmak istemiştik fakat sektör büyükleri buna engel oldular. Geçmişte yapılsaydı bugün daha iyi yerlere gelmiş olurduk. MÜSİAD´ın 13. sektör kurulu toplantısı bugün İnegöl´de yapılıyor. Paydaşlarımızı çağırıp mobilyayı büyütmek ve dünya mobilya ülkesi olmak için istişarelerde bulunalım istedik. Bir çalıştay gerçekleştirdik, sektörün sorunlarını tartıştık. Burada sürmekte olan bir fuar var, hayırlı ve uğurlu olsun. Türkiye´de bir kültür değişiyor. Mobilyayı üreten insanlar oluşmaya başladı.Mobilya sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biridir. Sektör olarak sadece 15 yıldan fazladır cari açık vermeyen bir dış ticaret hacmine sahip olmanın ötesinde, Ar-Ge ve tasarım odaklı katma değerli üretimimiz, çoğunluğu KOBİ olan 36 bin tesisle Türkiye´nin istihdamının önemli bir yüzdesini sağlamaktadır. 1993 yılında 25 ve üzeri işçi çalıştıran sadece 76 firma var iken bugün yaklaşık bin firmamız 30´un üzerinde işçi çalıştırmakta ve tüm sektörün istihdamı kayıtlı 165bin kişidir. Bu rakama yan sanayi ve ölçülemeyen istihdamı eklediğimizde 500bin kişiyi bulmaktadır.Sektör olarak Türkiye´nin bir mobilya ülkesi olduğundan bahisle yola çıkıyor ve dünyanın her köşesinde ülke tanıtımında önemli rol oynuyoruz. 2017 yılını 2 milyar 700 milyon Amerikan Doları ihracat ile kapatan sektörümüzü bugün burada toplantımızın ana teması ?Mobilya´da Sanayi 4.0 Devrimi´ çerçevesinde değerlendireceğiz.Sektörü Sanayi 4.0 üzerinden değerlendirirken sadece mobilya sektörü olarak değil, sektörümüz ile ilişkide olan makine-sektörü, hammadde ve yan sanayi sektörü, tamamlayıcı malzeme ve aksesuar üretimi gibi alanları ile birlikte değerlendireceğiz. Bugün ayrıca, 2023 yılı ihracat hedefimizi inanarak 10 milyar dolar olarak belirlerken önümüzde bize engel olacak çalışma barışının sağlanması,ucuz finansmana erişim,KDV Kanunu,fuarcılık sektörü,kamu ihaleleri, lojistik,eğitimgibi sorunlarımıza da dikkat çekeceğiz.MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Malları, Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu olarak sektörel politika ve stratejilerin oluşturulması, geleceğe yönelik projeksiyonlara ve pazar araştırmalarına katkıda bulunması açısından faydalı olacağı düşüncesi ile hazırladığımız sektör raporumuzu sizlerle paylaşacağız.Ülkemizin dünya mobilya pazarından daha fazla pay alması için Sanayi 4.0´ın itici güçleri teknoloji ve inovasyonu önemsemesi ve yenilikçi ürünler ile çağdaş pazarlama teknikleri ile daha fazla tüketiciye, fark oluşturan bir kaliteyle ulaşılması gerektiğini işleyeceğiz. Hepsini konuşmak için daha fazla vaktinizi almak istemiyor, toplantımızın sektörümüz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum? şeklinde konuştu.

 

BİRLİK VE BERABERLİKLE GÜÇLÜ OLUYORUZ

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, ?Bugüne kadar bu sektöre emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra yeni bir hikâye yazılması lazım, buna ihtiyaç var. İnşallah hep beraber yazacağız. İstanbul İhracatçılar Birliği, İstanbul Sanayiciler Odası, STK´larımız, hepsi buna destek veremli. İnegöl bir arada beraber oldu ve bu günlere geldi. Biz birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuzda çok güçlü oluyoruz? diye konuştu.

 

DTM Mobilya ve Orman Ürünleri Sektörü Başkan Yardımcısı Davut Altınbaş,DTM olarak hazırladıkları raporu katılımcılara sundu.

 

Ardından ise Türk Eximbank A.Ş. Ankara Bölge Müdürü Funda Baydar, TC Maliye Bakanlığı Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş, DOĞTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Gündür, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt ve MÜSİAD DTM Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı ve Moderatör Ercan Ata tarafından ?Mobilyada 4. Sanayi Devrimi? konulu panel gerçekleştirildi.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9535,98%-1,49
  • DOLAR

    32,44% 0,11
  • EURO

    34,50% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2475,69% -0,29
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00