www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

MÜSİAD'DAN İNOVASYON PANELİ

MÜSİAD

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi tarafından düzenlenen ‘Mobilya Sektöründe İnovasyon, İhracat ve Büyüme' konulu panelde mobilyanın dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.

MÜSİAD tarafından Cumartesi günü Osmanlı Sarayı'nda ‘Mobilya Sektöründe İnovasyon, İhracat ve Büyüme' konulu panel düzenlendi. Panele ilçe protokolünün yanı sıra çok sayıda işadamı katılım gösterdi.

 CİDDİ PROJELERE İMZA ATTIK

Panel öncesinde bir konuşma yapan MÜSİAD Şube Başkanı Halil Malkaç, MÜSİAD İnegöl Şubesi olarak bugüne kadar sektörün gelişimi noktasında çok ciddi çalışmalar yaptık. Özellikle İnegöl'de Gümrük Müdürlüğü'nün kurulması, İnegöl Mobilya Tanıtım Grubu'nun oluşturulması, geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Türkiye'nin en büyük mobilya AVM'si olan Mobiliyum projesi, mobilya sanayimizin en çok sıkıntısını yaşadığı nitelikli insan gücünü arttırmak amacıyla geliştirdiğimiz ‘Benim Geleceğim Mobilya' projesi sektörün gelişimine yaptığımız en önemli katkılar arasında yer almaktadır” dedi.

 İNEGÖL MOBİLYASI'NIN GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNDUK

Malkaç, MÜSİAD'ımızın İnegöl'de kurulduğu günden bu yana başkanlık yapmış değerli ağabeylerimizin büyük özverileri ile hayata geçirilen bu projeler sayesinde marka değerlerimiz artmış, İnegöl'ümüz mobilya alanında çıtasını ciddi anlamda yükseltmiştir. Bunların dışında gerçekleştirdiğimiz tecrübe paylaşımları konferansları, paneller, sektörel zirveler, kişisel gelişim programları ve yurt dışı gezi programları ile de bilgimize bilgiler kattık, İnegöl mobilyamızı yüzden fazla ülkeye ihracat yapan bir konuma getiren STK'lardan biri olduk” şeklinde konuştu.

 MOBİLYA BÖLÜMÜNE TALEPLER CİDDİ ORANDA ARTTI 

MÜSİAD olarak Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptıkları protokol kapsamında İnegöl Kaymakamlığı ve İnegöl Belediyesi'nin de ciddi destekleriyle geçtiğimiz yıl başlattıkları ‘Benim Geleceğim Mobilya' projesinde ciddi mesafeler kat ettiklerini belirten Malkaç, 2014-15 eğitim öğretim yılında kayıt yaptıran 61 öğrencimizin tamamına burs verdik. Bazı öğrencilerimizi İtalya ve İstanbul Mobilya Fuarlarına götürdük. Çocuklarımızın gelişimi noktasında zaman zaman eğitici programlar yaptık. Geldiğimiz noktada çocuklarımızın gözlerindeki ışıltı, sektöre olan bakış açısının negatiften pozitife dönüşmesi bile bizleri ziyadesi ile mutlu etti. Özellikle projenin startını vermemizle birlikte her daim bize inanan ve büyük destek veren Belediye Başkanımızla birlikte bugün Mobilya Bölümü'nde okumak isteyen öğrenci sayısında ciddi bir artış yaşanacağının müjdesini sizlere vermek istiyorum. Şimdi bizlere ve dolayısıyla sektörün temsilcileri olarak sizlere düşen görev bu projeye sahip çıkmak ve devam ettirmektir. Biz kendimizde bu gücü görüyoruz. Sizlerin de buna ortak olmasını ve ilçe genelinde mobilya bölümünde okuyan tüm öğrencilere sahip çıkmanızı rica ediyoruz. Bu kapsamda bugün salonda oluşturduğumuz destek masasında sizlerin gücü nispetinde bağış ya da taahhütte bulunması umuyoruz” diye konuştu.

 FUARLARA AĞIRLIK VERİLMELİ

Malkaç, Gerek hükümet temsilcilerimizi gerekse de bakanlıklarımızın değerli temsilcilerini burada bulmuşken sektörel anlamda bazı isteklerimizi de dile getirerek kürsüyü devretmek istiyorum. Bilindiği üzere mobilya sektörünün olmazsa olmazlarından biri ihracattır. Sektörel anlamda büyümenin diğer bir kolu da ihracatlarımızın artışına neden olan fuarlardır. 2023 yılı vizyonunda 500 milyar dolar ihracat hedefi konan ülkemizde bu rakamların yakalanması noktasında iş dünyasına elbette ki önemli görevler düşmektedir ancak Yeni Türkiye'de sektörlerin tanıtımına katkı sağlayan fuar alanları konusunda ciddi bir sıkıntı yaşanmaktadır. Bizlerin öncelikli beklentilerinin başında İstanbul'a dünyanın en büyük fuar alanlarından birinin yapılmasıdır. MOSFED Başkanımız Sayın Ahmet Güleç'in geçtiğimiz haftalarda Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile gerçekleşen toplantıda gündeme getirdiği ve olumlu cevap aldığı fuar alanı yapımının kısa zamanda yapılmasını umut ediyoruz. Diğer bir konu ise; her yıl CNR EXPO'da düzenlenen İMOB fuarı ile Amerika'da her yılın Ekim ayında düzenlenen High Point Fuarlarının prestijli fuarlar kapsamına alınması için çalışma yapılmasıdır. Bu konuda gerek Milletvekilimizin ve İhracat Genel Müdürlüğümüzün katkılarını bekliyoruz. Bilindiği üzere sektörel anlamda dünyanın en çok takip ettiği fuarların en başında İtalya Milano fuarı gelmektedir. Ancak bizler bu fuarda kendi ürünlerimizi sergileme noktasında ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Özellikle Çin örneğinde olduğu gibi İtalya Milano Fuarı'nda da bir Türk holü açılması noktasında çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda yine Bakanlığımızın desteği gerekmektedir. Çünkü bizler daha çok üretmeli, daha çok ihracat yapmalıyız. Henüz Türk mobilyası dünyada yeterince tanınmıyor. Sektörümüzü Ortadoğu'ya bağımlı bir sektör olmaktan çıkarmamız için dünya devleriyle birlikte ürünlerimizi sergilememiz gerekiyor. İnegöl MÜSİAD olarak diğer bir beklentimiz ise ilçemizin sektörel bazda 5. derecede teşvik kapsamına alınması ve navlun desteğinin verilmesidir. Her geçen yıl kaliteyi artıran, inovasyona önem veren, tasarımda ciddi mesafeler kat eden mobilya sektörünün bunları hak ettiğini düşünüyoruz. Çünkü sektörümüz; istihdam dostu bir sektör, dış ticaret fazlası veren bir sektördür ve en önemlisi destek çıkıldığında dünyanın mobilya merkezi bile olabilecek bir sektördür. Gündeme getirdiğimiz konuların gerçekleşeceği bir dönem geçirmeyi umut ederek, bugün gerçekleştireceğimiz panelimizin önce ilçemize sonrada ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

 GELİŞİM SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 

MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Burak Pehlivan ise, MÜSİAD'ın misyonunun ulusal ve uluslararası düzeyde bağımsız ve bağlantısız hareket eden bir işadamları derneği olarak, önceden belirlenen ilke ve değerleri paylaşan üye sayısını artırmak, üyeler arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve kendi içinde sağladığı bu birlik ve beraberlik ruhuyla ülkemizin maddi ve manevi yönden gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Pehlivan; MÜSİAD çatısı altındaki 16 sektörden biri olan mobilya sektör kurulumuz; özelde tüm dayanıklı tüketim malları ve mobilyacı üyelerimizin gelişimlerini sağlamak, işlerini geliştirmek ve varsa sorunlarına çözüm arayışlarında bulunmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Her yıl sektörümüzle ilgili alanlarda sektör zirveleri yapmaktayız. Bu yıl da dayanıklı tüketim ve mobilya sektörü olarak Türkiye'nin mobilyada öncü bölgelerinden olan İnegöl'de ‘Mobilya Sektöründe İnovasyon, İhracat ve Büyüme' konulu panelimizi birazdan gerçekleştireceğiz. Bu sıcak ev sahipliği için MÜSİAD İnegöl şubemize Değerli Başkanımız Halil Malkaç'a ve emeği geçen herkese, sektör kurulumuz adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

 KATMA DEĞERİ FAZLA OLAN ALANLARA ODAKLANIYORLAR

Mobilya sektörünün Türkiye için işyeri sayısı ve yarattığı istihdam açısından önemli bir sektör olduğuna vurgu yapan Pehlivan, Mobilya sektörü, küreselleşme, teknoloji ve bilgiye kolay ulaşım sonucu yeni bir dönemin içinde bulunmaktadır. Artan işçilik ve enerji maliyetleri, mobilya sektörünün yoğun emek isteyen bir sektör olması ve hammadde kaynaklarının azalması birçok gelişmiş ülkenin üretimden çekilmesine neden olmuştur. Mobilya sektöründe gelişmiş ülkeler üretim alanından uzaklaşırken, rekabet avantajlarının bulunduğu tasarım ve markalaşma gibi katma değeri fazla olan alanlara odaklanmaktadır” şeklinde konuştu.

  ÇOK DAHA FAZLASINI YAPABİLİRİZ”

Tüm üretimin, firma sayısı, üretim miktarları, satış fiyatları, ihracat rakamları gibi hususların ve inşaat sektörünün büyüklüğü ile sektördeki yüksek kayıt dışılığın da dikkate alınmasıyla 7,5 milyar dolar olduğu belirten Pehlivan, Dünya mobilya sektöründe üretim anlamında Çin'in başı çekmekte olduğunu, dünyada üretilen tüm mobilyanın 4'te birini tek başına ürettiğini görmekteyiz. Çin'in ardından ABD yüzde 15, İtalya yüzde 8, Almanya yüzde 7,1'lik orana sahiptir. Türkiye ise yüzde 1'le 21. sırada yer almaktadır. Dünyada 100-120 milyar dolarlık uluslararası ticaret hacminden ülkemize düşen pay yüzde 1,2'lik bir orandadır ancak potansiyel olarak bu eğilimin üzerine çıkma eğiliminde olan bir ülke olduğumuz gerçeği mevcuttur. Dünya verilerine üretim, ihracat ve ülke sıralamalarına baktığımızda daha gidecek çok yolumuzun olduğunu, yaptığımız ciroların ve üretimin çok daha fazlasının yapılabileceğimizi, dünyada ve ülkemizde pazarın gelişeceğini gözlemlemekteyiz” diye konuştu.

 5 SENELİK İHTİYACI 1 SENEDE TALEP EDEBİLİRLER

Ülkenin 2023'teki 500 milyarlık ihracat hedefinde mobilya sektörüne verilen hedef üretimin toplamda 25 milyar dolar, ihracatın ise 10 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirten Pehlivan, İthalat ve ihracatı birlikte değerlendirdiğimizde mobilya sektöründe Türkiye'nin batılı ülkelerle yaptığı dış ticaretin ivme kaybettiği, bununla birlikte Çin, Arap ülkeleri ve komşu ülkelerle dış ticaretini geliştirdiği gözlemlenmektedir. Bölgemizdeki ve hedef pazarımız olan ülkelerdeki iç karışıklıkların bitmesi halinde bu ülkelerde yaşayan toplumların Türk mallarına olan ilgisinden belki 5 senelik mobilya ihtiyaçlarının belki 1 senede talep edilebileceğini öngörmekteyiz. Bu karışıklıklara rağmen de ihracatımız toplamda gerilememekte her sene istikrarlı oranda yüzde 10-20'ler seviyesinde artmaktadır” ifadelerini kullandı.

 Pehlivan Sakarya'nın otomotiv ihtisas bölgesi ilan edildiğini; İnegöl'ün mobilya ihtisas bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı. 

SEÇİMDEN İSTİKRAR ÇIKMAZSA ALLAH MUHAFAZA

Seçim sürecinde olunduğunu belirterek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bunu çok samimi olarak söylüyorum; inşallah buradan istikrar çıkar. Çıkmazsa Allah muhafaza. Coğrafyamıza bakar mısınız? Güneyden, kuzeyden, doğudan, batıdan her tarafa bir bakar mısınız? Üç taraf denizlerle, dört taraf düşmanlarla çevrili resmen ve bu coğrafyada dimdik ayakta duran bir Türkiye var. Dolayısıyla bu sürecin kazasız belasız atlatılması gerekiyor. Kesinlikle arkasının ben çok güzel olduğunu, güzel olacağını el birliği ile inşallah, artık eskiden olduğu gibi rakip gözüyle bakmadan refik gözüyle bakarak... Ben burada farklı şehirlerden ağabeylerimizi görüyorum, artık birçok şehirde mobilya ile alakalı çalışmalar var. Yani Türkiye olarak 2 milyon dolarlara daha yeni geçmişiz. Dolayısıyla birbirimize kenetlenerek, bilgi ve tecrübelerimizi paylaşarak inşallah daha güzel günleri göreceğiz. Toplantının verimli ve faydalı olmasını temenni ediyorum. MÜSİAD yine MÜSİAD`lığını yaptı. MÜSİAD gerçekten çok kaliteli çalışmalara imza atıyor” dedi.

 ALLAH YOLUNUZU AÇIK ETSİN

Kaymakam Ali Akça ise, İşin doğrusu ben buraya sadece ve sadece sizlere merhaba demeye geldim. Bir dileğimi ve bir arzumu sizlere iletmek istiyorum; Allah yolunuzu açık etsin” şeklinde konuştu.

 İNOVASYON, İHRACAT VE BÜYÜME İÇİN GEREKENLER AKTARILDI

Konuşmaların ardından başlayan panelde ise MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Burak Pehlivan moderatörlüğünde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Kızartıcı,  Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç, MOBİ Yönetim kurulu Başkanı Raşit Karaaslan ve Tasarım ve İnovasyon Danışmanı Sertaş Ersayın ‘Mobilya Sektöründe İnovasyon, İhracat ve Büyüme'nin sağlanması için yapılması gerekenleri aktardı.

 MOBİLYA TANITIM GRUBU TEKLİFİ

Panelde Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç'in Türkiye'nin bir mobilya ülkesi olduğu algısının dünyaya kabul edilmesi adına Türkiye çapında Mobilya Tanıtım Grubu kurulması teklifi dikkat çekti. Güleç, böyle bir grupla ihracatta ciddi bir artışın da sağlanacağını iddia etti.

 Soru-cevap, hediye ve plaket takdimi sonrası yemek ikramı ile program son buldu.

 HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25