www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

OYUNA GELMEYECEĞİZ

OYUNA GELMEYECEĞİZ

İnegöl Abhaz Kültür Derneği Başkanı Erdoğan Akalan, Rusya krizinin ardından Abhazya´dan Türkiye´ye ambargo uygulanması yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, ?Bizlerden şüphe etmek; tarihe, birlik ve beraberliğe ihanet etmekle eşde

 

Türkiye´nin Rusya ile yaşadığı kriz sonrası her geçen gün gerilen ortam, farklı ülkelerin de olaya müdahil olma gayreti ile büyümeye devam ediyor. Hafta içerisinde yine ulusal medyada yer alan haberlerde Rusya´nın Türkiye´ye karşı aldığı ekonomik yaptırımlara Abhazya Cumhuriyeti´nin de katıldığı ileri sürülmüştü.

 

SÖZ KONUSU DEĞİL

Bu haberler Abhaz kökenli vatandaşlarda şaşkınlık uyandırırken, Abhaz dernekleri konuya ilişkin araştırmalarını tamamladı. Çıkan haberlerin Abhazya´da Rus asıllı bir gazeteci tarafından yapıldığı ifade edildi. Abhazya Cumhuriyeti´nin Türkiye´ye karşı bir ambargo uygulamasının ise söz konusu olmadığı belirtildi.

 

?HAYRETLE VE ÜZÜLEREK İZLİYORUZ?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İnegöl Abhaz Kültür Derneği Başkanı Erdoğan Akalan, son günlerde basında yer alan ?Abhazya´dan Türkiye´ye Ambargo? haberlerini ve özellikle sosyal medya üzerinden başlatılan kara kampanyayı hayretle ve üzülerek takip ettiklerini ifade etti. Akalan, bazı gerçeklerin altını çizmekte de fayda olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

 

?TÜRKİYE ABHAZ DİASPORASI İLİŞKİLERİNİ ZEDELETMEYİZ?

Akalan, ?Öncelikle bilinmelidir ki Abhazya Cumhuriyeti ülkesinin ve halkının çıkarlarına aykırı olacak, kendisi için vazgeçilemez tarihsel ve sosyokültürel bir parçası olan Türkiye Abhaz diasporası ile ilişkilerini zedeleyecek hiçbir baskı ve yaptırıma boyun eğmeyecektir. Basında çıkan Abhazya ve Türkiye arasında ilişkileri zedelemeye yönelik yanlı ve abartılı açıklamalar, kuruluşundan günümüze kadar asli unsuru olmaktan ve yurttaşı olmaktan gurur duyduğumuz Türkiye ile tarihsel anavatanımız Abhazya arasında gelişmekte olan ilişkileri etkilemeyecektir? şeklinde konuştu.

 

?GÜÇLÜ ADIMLARLA KRİZ ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI?

Erdoğan Akalan, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki gerilimin bölgemizi ve ülkemizi olumsuz yönde etkilediğini de kaydederek, ?Hiçbir bölge ülkesine yararı olmayan gerilimin bir an önce giderilmesi ve bölge halkları arasında oluşan destansı ve akrabalık ilişkileri de göz önüne alınarak yapıcı bir yola çevrilmesi, tüm ülkelerin ve halkların çıkarına olacaktır. Bu anlamda Türkiye-Rusya, Türkiye-Abhazya ve Abhazya-Rusya arasında eskiden olduğu gibi iyi ilişkiler tesis edilmesi ve kalıcı kılınması hem bölge ülkelerinin çıkarına hem de akrabalık ilişkileri geliştirmiş halklarımız arasında önemli bir stratejik adım olarak değerlendirilmeli. Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki bu krizin akılcı, yapıcı ve bölgede barış tesis edecek güçlü adımlar atılmak suretiyle kısa sürede çözülmesi öncelikli dileğimizdir? diye konuştu.

 

BİZDEN ŞÜPHE TARİHE İHANETTİR

Akalın, ?Türkiye Cumhuriyeti bölgemizde önemli ve stratejik bir öneme sahip dost ve kardeş bir ülke ile komşuluk ilişkilerini geliştirmek ve bölgemizde meydana gelen değişim hareketlerini de dikkate almak suretiyle Abhazya Cumhuriyeti ile karşılıklı direkt ve resmi ilişkiler kurmalı ve geliştirmelidir. Son olarak şunu belirtmek istiyoruz; gelişen kriz ortamında fırsatçılıkla durumundan fayda çıkarmaya çalışan çevreler, Kurtuluş Savaşı´ndan günümüze yakın tarihe bir bakın, Mustafa Kemal´in en yakın silah arkadaşları başta olmak üzere halkımızın neferleri hep en önde olmuşlardır. Bizlerden şüphe etmek; tarihe, birlik ve beraberliğe ihanet etmekle eşdeğerdir. Bizler bu oyuna gelmeyeceğiz? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00