www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Ramazan Davulu Geleneği Sürüyor

Ramazan Davulu Geleneği Sürüyor

Osmanlı döneminden günümüze kadar süren Ramazan davulu ile sahura kaldırma geleneği Türkiye´nin her yerinde olduğu gibi İnegöl´de de devam ediyor.

Vatandaşları davul sesi ile sahura kaldıran davulcular, yüzyıllardır süregelen geleneği devam ettiriyorlar. Mahalle muhtarları tarafında belirlenen mani ve şiirleri ezberleyen davulcular, her mahallede farklı manilerle vatandaşları sahura kaldırıyorlar.

Süleymaniye Mahallesi´nde ikamet eden vatandaşları, mahallenin tüm sokak ve caddelerini gezerek davul sesi ve manileriyle sahura kaldıran 55 yaşındaki Sedat Çulu, İnegöl´de 30 yıldan bu yana davulculuk yaptığını söyledi.

MİRASI DEVAM ETTİRİYORUZ

30 yıldır bu işi yaptığını belirten Çulu, ?30 yıldır her zaman ayında bizlere verilen bölgelere çıkarak, sokak sokak, cadde cadde gezerek kültürümüzden bize miras olarak kalan davulculuk geleneğini devam ettiriyoruz. Bu gelenek devam ederken vatandaşlardan da olumlu tepkiler alıyor. Ben 15 yaşından beri her Ramazan elime davulu alır sokak sokak gezer ve bu geleneği sürdürürüm" dedi.

BU İŞİ BİLEN YAPSIN

Çulu, ?Bazen bizlerde duyuyoruz, sizlerde görüyorsunuzdur eline davulu alan sokağa çıkıyor. Hayır, biz buna karşıyız. Mani okumasını bilmeyen, davula vurmasını bilmeyen kişi Ramazan davulcusu olamaz. Bu iş maneviyatı yüksek bir iş ve ayaklar altına alınamaz. Davulu bilen çalarsa kulağa hoş gelir, bilmeyen çalarsa sesi rahatsız eder. O nedenle bu işi bilen kişilerin yapmasını istiyoruz.  Manileri mahalle muhtarları belirliyoruz, her mahalleye uygun manileri söylüyoruz. Mahalle sakinlerinden mani istekleri de alıyoruz. Kimseye olmaz demiyoruz, herkesin isteğini yerine getiriyoruz? diye konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29