www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

"Su faturalarıyla haraç kesiyorlar"

Saadet Partisi İnegöl Gençlik Kolları Başkanı Osman Akyüz, su faturalarına yansıtılan farklı vergi ve bedeller ile vatandaşların normalin 2 katı ücret ödediğini öne sürerek, Bu tamamen yasal kılıflara büründürülmüş bir haraç kesme politikasıdır” dedi.

Saadet Partisi İnegöl Gençlik Kolları Başkanı Osman Akyüz ve yönetim kurulu üyeleri, su faturalarına yansıtılan farklı bedelleri protesto etmek amacı ile dün BUSKİ ödeme noktasında bir protesto gerçekleştirdiler. Akyüz, 60 ve 80 TL’lik iki faturayı tamamı 5 ve 10 kuruşlardan oluşan bozukluklarla ödeyerek tepkisini gösterdi.

 

35 TL’LİK FATURA 60 TL GELİYOR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Saadet Partisi İnegöl Gençlik Kolları Başkanı Osman Akyüz, “Mevcut hükümet yaşamın vazgeçilmez bileşenlerinden olan suyun, alınır satılır meta haline getirilmesine, suların satışa çıkarılmasına, su hizmetlerinin özelleştirilmesine ve piyasalaştırılmasına dönük adımları atarken, ticarileştirme projelerini hayata geçirmek için gereken yasal altyapıyı da hazırlamıştır. Bulunduğu yerelde yaşayan halkın, ulaşım, su, enerji gibi yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olması gereken yerel yönetimler, bunları paraya bağlayarak, bu ihtiyaçları kârlı sektörler olarak gören şirketler gibi hareket etmektedir. İnegöl`ümüzün birçok kesimi musluğundan akan suyu içemiyorken, adeta özel işletmelere dönüştürülen yerel yönetimler, bu sorunlarla ilgilenmek yerine tamamen paraya endekslenmiş bir yönetim anlayışıyla hareket etmektedir. Hizmetlerin fiyatlandırılması adı altında, halkın en temel hakkı olan bu su hizmetini de ticarileştirilerek, su faturalarımızda uygulanan yüksek fiyat politikaları yetmezmiş gibi, tek bir hizmeti farklı başlıklarla alt alta sıralayıp Çevre Temizlik Vergisi, Atık Su Bedeli, Bakım Bedeli, Katı Atık Toplama Bedeli adıyla, örneğin 35 liralık su tüketmiş bir vatandaşımızdan, 60 lira talep ediliyor ki bu tamamen yasal kılıflara büründürülmüş bir haraç kesme politikasıdır” dedi.

 

“PARASI OLMAYANA SU BİLE YOK”

‘Son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan, hatta yeni aboneler için zorunlu hale getirilerek dayatılan ön ödemeli su sayaçlarıyla da, mevcut yönetim, halka hizmetten uzak tamamen kâra endeksli hizmet anlayışında, bir adım daha ileri gitmiştir’ diyerek sözlerine devam eden Akyüz, “Yıllar geçmesine rağmen, yeterli yükleme noktalarının olmamasıyla halkımızı uğrattıkları mağduriyet bir kenara dursun, asıl vicdanımızı yaralayan konu ise bu uygulama ile birlikte bir kamu kuruluşu olan belediyeler, halka; adeta ‘parası olmayana su bile yok’ demektedir. Bu utanç verici durum derhal son bulmalıdır. Ülkemiz ve İnegöl`ümüzdeki yoksulluk gerçeği gözler önündeyken, 46 milyon kardeşimiz, nüfusumuzun yüzde 63,3`ü yoksulluk sınırının altında yaşarken, halka su vermek için önce para isteyen belediyecilik anlayışı, hiçbir ahlak ve vicdana sığmamaktadır. Son zamanlarda orada burada gezinip meydanlarda Yeni Türkiye nutukları atanlara da soruyoruz; kamu hizmetine erişimde eşitlik ve adalet anlayışı Yeni Türkiye`nizin neresinde? İnegöl, hak ettiği adil bir belediyecilik anlayışı ile ne zaman tanışacak?” şeklinde konuştu.

 

HALKIMIZ ÇEŞMEDEN SU İÇEMİYOR

Saadet Partisi İnegöl Gençlik Kolları olarak bir kez daha haksızlığa karşı İnegöl halkının hakkını savunarak, halkın en temel ve insani hakkı olan suya erişim haklarının kendilerine para karşılığında satılmasının biran önce sonlandırılmasını talep ettiklerini belirten Akyüz, “Bulunduğu coğrafi konum dolayısıyla doğal kaynak suları ve içme suyu bakımından zengin bir bölge olan İnegöl`ümüzde, birçok mahallemiz içme suyu sıkıntısı yaşamakta, halkımız çeşmesinden akan suyu içememektedir. Çeşmelerimizden akması gereken içme sularımız, ne yazık ki ticari bir ranta dönüştürülmüştür. Kâr şirketlerine peşkeş çekilerek çalınan sularımız, bu şirketler aracılığıyla damacana ve pet şişelerde evlerimize girmektedir. İnegöl`ümüzü kuşatan su fabrikaları ve ormanlarımızı ahtapot gibi saran kaçak su hatları, doğadaki canlı yaşamını, birçok köy ve mahallemizi, tarımsal ve hayvansal üretimi tehlikeye atmaktadır. İçme sularımızı şirketlere kullandırtmakta sakınca görmeyenler, sıra küçük çiftçilere, geçimlik tarım ve hayvancılık yapanlara, emeği ile çalışıp alın teri ile geçinen İnegöl halkına geldiğinde ise, küresel ısınma, su krizi, tasarruf edebiyatları yapmaktadırlar” diye konuştu.

 

HESAP VERECEKLER

Akyüz, “Saadet Partisi İnegöl Gençlik Kolları olarak, doğayı ve insanı hiçe sayarak, suyumuz üzerinde borsa hesapları yapıp paraya bağlayanları, suyumuzu çalan kaçak hatlara zemin hazırlayanları, bu kaçak hatlara göz yumanları ve ağababalarını uyarıyoruz, hangi siyasi kimliğe bürünür, hangi siyasi ilişkiler içerisine girerlerse girsinler, hesap vereceklerdir. Bu yağma ve talana yeterli duyarlılığı gösteremeyip sessiz kalan Bölge Milletvekilimizi, İl Özel İdare ve Belediyelerin gerekli mercilerini göreve çağırıyor Bölge Milletvekilimizin olayın takipçisi olup konuyu biran önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşımasını istiyoruz. Ayrıca, on binlerce insanımızı ve çiftçimizi etkileyen, hayvanlara ve ormanlarımıza zarar veren bu yanlışların biran önce sonlandırılmasını ve bundan sonra da tekrarlanmasını engelleyecek kapsamlı yeni bir yasa tasarısı hazırlıklarını başlatmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

FATURALARI 5 VE 10 KURUŞLARLA ÖDEDİLER

Bu sisteme karşı, hem halkın tepkisini dile getirmek hem de bir duyarlılık ve farkındalık oluşturmak için farklı bir eyleme başvurduklarını aktaran Akyüz, “Su faturalarımızı madeni 5 ve 10 kuruşlarla ödeyeceğiz. Umuyoruz ki ilgili mevki ve makamlar da yapmış oldukları bu yanlışların farkına varır biran önce adil bir yönetim anlayışıyla hareket etmeye başlarlar. Bu harami sisteme karşı gösterdiğimiz tepki, elbette ki son olmayacaktır. Bundan sonra da Saadet Partisi İnegöl Gençlik Kolları olarak, sahip olduğumuz inanç ve ahlak doğrultusunda, hiçbir mevki, makam, siyasi ve şahsi kimlik gözetmeksizin, zulme ve haksızlığa karşı, hiçbir siyasi ve yasal baskıya boyun eğmeyerek, halkımızın haklarını savunmaya devam edeceğimizi belirtmek isteriz” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25