www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

TÜCCAR ADAMIM

TÜCCAR ADAMIM

İnegöl Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı İnegöl´e yapılması planlanan katlı otopark tarışmalarına sahe oldu.

 

İnegöl Belediyesinin Şubat ayı Meclis Toplantısı Belediye Ek Hizmet Binasında bulunan meclis salonunda gerçekleştirildi. Mecliste 31´i İmar ve Şehircilik Müdürlüğü olmak üzere toplam 45 gündem maddesi masaya yatırıldı. Mecliste 38. gündem maddesi olarak görüşülen eski alyans düğün salonu yerine yapılacak katlı otopark, AK Parti ve MHP gruplarının karşıt fikirleri savunması nedeniyle görüş ayrılığına sebep oldu.

 

FUARLAR İNEGÖL´E KAZANÇ SAĞLAYACAK

Meclisin açılış konuşmasında Belediye Başkanı Alinur Aktaş Ocak ayında İstanbul´da yapılan iki mobilya fuarı hakkında kısa açıklamalarda bulundu. İstanbul´da gerçekleştirilen 2 mobilya fuarına da giderek İnegöllü firmalara ziyaretler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Alinur Aktaş, ?TÜYAP´taki fuara 40 civarında İnegöl firması katıldı. CNR´daki fuara ise 160 civarı İnegöl firması katıldı. Özellikle 2. fuarla alakalı güzel şeyler duyduk. İnşallah İnegöl mobilya sektörüne ciddi yansımaları olacaktır. Katılımcı firmalarımızın duygu ve düşüncelerini aldık. MOSFED Başkanımız Ahmet Güleç Bey ve İMOS Başkanımız Yavuz Uğurdağ Bey de bizlere yardımcı oldular. Aynı zamanda İstanbul´da tarım ile ilgili EMİTT Fuarı da vardı. O da çok güzel fuardı, Oylat Kaplıcaları standımız yer aldı. Orada da aynı şekilde İnegöl´ü tanıttık. Önümüzdeki yıl EMİTT Fuarı´nda tüm İnegöl´ü kapsayacak şekilde stant müracaatımızı yaptık. Yalnızca Oylat Kaplıcalarıyla bırakmayıp tüm ilçeyi kapsayacak güzel ve daha büyük bir İnegöl standı yapacağız. Tanıtım adına daha güzel bir program olacak? dedi.

 

Aktaş´ın konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü maddelerinden oluşan gündemin ilk 11 maddesi okunarak toplu şekilde oy birliği ile İmar Komisyonuna havale edildi.

 

DİYANETE YER TAHSİSİ

Ayrıca Akıncılar Mahallesi´nde bulunan cami lojmanının 1. katının Kuran Kursu olarak hizmet vermesi için 10 yıllığına Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildi.

 

Meclisin 38. maddesinde ise kısa bir süre önce gündeme gelen eski alyans düğün salonunun bulunduğu yerde yapılması planlanan katlı otopark yer aldı. Katlı otoparkın ihale edilmesi için Başkan Aktaş´a yetki verilmesini kapsayan maddenin görüşmeleri sırasında AK Parti ve MHP grupları fikir ayrılığına düştü.

 

PROJEDEKİ OTOPARK 120 ARAÇ KAPASİTELİ

Eski Alyans Düğün Salonu´nun katlı otopark şeklinde projelendirilmesi ve kat karşılığında ihale edilmesi konusunda konuşan Başkan Aktaş, ?Arka tarafla bağlantılı yapmak istiyorduk. Tescilli 5 tane bina var, koruma kurulunu aşamıyoruz. Bu kısmıyla alakalı bir proje gerçekleştirdik. Asma katlı. İlk katta toplam 700 metrekarelik 2 dükkân ve üzerinde de çatı dâhil 4 kat bulunuyor. 120 civarı araç alacak. Kat karşılığında bu projenin hayata geçirilmesini planlıyoruz. İhale edeceğiz, en yüksek teklifi veren ihaleyi alır. Kat karşılığında en çok parayı veren kişi bu ihalenin alıcı tarafı olur. Bununla alakalı bir proje gerçekleştirdik. Çıkacak karar doğrultusunda önümüzdeki ay karar vereceğiz. İlçe insanı olarak katlı otoparkları kullanmayı pek sevmiyoruz ama bu zamanla uygulanacaktır. Toplu yaşama kültürü zamanla gelişecek. Otoparkın girişi arka taraftan olacak? dedi.

 

?ZAAFİYET?

Aktaş´ın konuşmasının ardından söz alan MHP´li meclis üyesi İsmail Karaman, daha önce İnegöl Belediyesi´nden edindiği rakamlara dayanarak bir konuşma yaptı. Otopark yönetmeliğinden dolayı Belediyenin 2 milyon 742 bin TL para aldığını, 1 milyon 658 bin TL´lik de harcama yaptığını hatırlatan Karaman, ?Bunun yanında 1 milyon 200 bin küsur takipli alacağımız var. 1 milyon 114 bin liralık otopark yönetmeliğinden aldığımız para Büyükşehir´e gitmiş. Bu paranın Büyükşehir´e gitmesi planlamayı doğru yapmadığımız adına çok önemli bir zafiyettir?şeklinde konuştu.

 

OTOPARK YAPIMINA HIZ VERMEMİZ LAZIM

Aktaş´ın araya girerek Büyükşehir´e para gitmediğini ifade etmesi üzerine İsmail Karaman, ?O zaman şiddetle otopark yapımına hız vermemiz gerekiyor. Bununla ilgili çalışmamız lazım. Eski üniversite alanında ticarethane, otel ve 4. katın çıkılmadığı şeklinde söylemler duyuyoruz. Teras kafe oluşumuyla ilgili de duyumlar aldık, inşallah öyle bir şey yoktur. Otoparkları araçlarımızı güvenli şekilde park etmek için yapıyoruz ama işyerleri koyarsak trafiği yoğunlaştırırız. Otoparkları araçları park etmek için yapalım. İş yerleri yapmayalım, yalnızca otopark yapılsın? diye konuştu.

 

?SADECE OTOPARK YAPAMAM?

İsmail Karaman´ın konuşmasının ardından yeniden söz alan Aktaş, ?Ben sadece otopark olarak yapamam, tüccar adamım. Belediyeyi düşünmek zorundayım. Hazır yol yordam var. Belediye yatırımlarının hesabını kitabını düşünmek zorunda. Memlekette bir çok müteahhit firma var. Gücü yeten gelir, ihaleye girer. Doğrudan teminle ya da 2-3 kişiden alınacak teklifle yönlendirilecek bir ihale değil. İsteyen herkes girer. Bina ortada, şekil şemalı ortada. Gidecek malzeme belli. Dükkânlar kaç para eder belli. Genel bir değerlendirme yaparak bunu sunduk. Afyon´da otoparklarla alakalı bazı rakamlar verildi. Biz şuana kadar Büyükşehir Belediyesine otopark ile ilgili 480 bin TL para gönderdik. Büyükşehir Belediyesi de bunları bizim sınırlarımız içerisinde otopark ile ilgili kullanmak zorundadır? şeklinde konuştu.

 

İŞYERLERİ ARAÇ YÜKÜNÜ ARTTIRACAK

Bu konuşma üzerine söz alan MHP´li Hakan Ergül ise, ?İnegöl´de otopark kullanma alışkanlığı yok. Arabayı kenara çekip işimizi halledelim diye bir alışkanlığımız var. Belediye belki bir otoparkı masrafsız yaptıracak ama bu sosyal bir proje. İnegöl´ün bir otopark ihtiyacı var. Aşağı 30 tane fazla araç için otopark yaptığımızda ve oraya gelecek araçlar da gelmediğinde bu 2 katına çıkacak. Otopark zaten oradaki işyerlerine yetmiyor. O bölgenin sıkıntısını çözmez? dedi.

 

BELEDİYE KAVŞAĞINI RAHATLATACAK ÖNERİ

Ergül, projeyle ilgili bir fikrini daha paylaştı. Yapılması planlanan otoparkın önünden Atatürk Bulvarına bir çıkış yapılması durumunda Belediye kavşağının yükünün de hafifleyeceğini belirten Ergül, ?Kavşağa girmeden araçları o yoldan Atatürk Bulvarı ile buluşturabilirsek kavşağı rahatlatmış oluruz. Özellikle yaz günleri bölgede uzun kuyruklar oluşuyor? ifadelerini kullandı.

 

AKTAŞ ARAÇ SAHİPLERİNİ ELEŞTİRDİ

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, MHP grubunun görüşlerini sunmasının ardından şuan o alanın tek katlı açık otopark şeklinde kullanıldığını hatırlattı. Buradan gelecek paranın da Belediyenin başka hizmetlerinde kullanılacağını kaydeden Aktaş, ?Orası banka olursa bankaya ait bir otopark olmayacak, ücretli otopark olacak. Eğer bankadaki bir arkadaşımız otoparkı kullanacaksa parayla kullanır. 150-200 milyarlık araçlara biniyorlar, 3-5 liralık park ücretinden kaçıyorlar. Buradan Belediyeye bir menfaat çıkaracağız. Bu yıl sadece 24 tane mahalle otoparkı yapıldı. Bunları kullanmayla alakalı da yaptırımları hayata geçirmemiz lazım. İnsanlara öğretmek lazım. İhale edilmesi düşünülen şekli ve ihale edilme şekliyle alakalı konuyu detaylı şekilde yapmış olduk. İlanı yapılacaktır. İsteyen arkadaşımız yapsın ve İnegöl için bir kazanç olsun? diye konuştu.

 

Katlı otoparkla ilgili ihale için Aktaş´a yetki verilmesi maddesi MHP grubunun kat karşılığı yapılmasına karşı gelerek ret oyu kullanması sonucu oy çokluğu ile kabul edildi.

 

MECLİS ÜYELERİNİN HUZUR HAKLARI

Meclis toplantısında Belediye Meclis Üyelerine verilecek olan huzur hakları da 4 yıl süre için meclise sunuldu. Madde, üyeler tarafından oy birliği ile kabul edildi. Başkan Aktaş, verilecek olan ücretlerin 90-95 TL civarında olduğunu belirtti.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25