www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÜMMETİN YETİMLERİ EMİN ELLERDE

ÜMMETİN YETİMLERİ EMİN ELLERDE

Hatay´ın Reyhanlı ilçesinde 100 dönüm arazi üzerinde kurulan dünyanın en büyük yetim çocuk yaşam merkezi, ümmetin savaş mağduru yetim çocuklarına göz kulak olmakta.

İHH İnegöl Şubesi´nin Suriye´ye düzenlediği geziye katılan İnegöl Basını, savaşın ümmete yaşattığı acı ve gözyaşını bir kez daha görme fırsatı buldu. Binlerce insanın hayatını kaybettiği ve yaralandığı, milyonlarca insanın da ülkesini terk ettiği Suriye´de, halen çadır kentlerde 200 bin insan yaşam mücadelesi veriyor. 8 yıldır süren devam eden savaşta yetim kalan çocuklar ise, İHH´nın Reyhanlı´da 100 dönüm arazi üzerine kurduğu yaşam merkezinde bir yandan savaşın kendilerine yaşattığı acıları ve travmaları unutmaya, diğer yandan hayata en güzel şekilde hazırlanmaya çalışıyor. 2 Temmuz 2015 tarihinde Hatay´ın Reyhanlı ilçesinde temeli atılan bu merkezde; 2 Mini Market, 2 Kuaför, 1 Aile Görüşme Merkezi, 1 Cami, 1 İdari Bina, 1 Halı Saha tüm faaliyetler, 9 Park ve Eğlence Alanı, 1 Halı Saha 3 Voleybol ve Basketbol Sahası, 1 Trambolin (4´lü), Bahçe, park ve piknik alanı ile 25.000 m2 zeytinlikve7/24 olarak kamera, kontrol noktası ve güvenlik personeli aracılığıyla sağlanmakta.

 

 

 

Suriye´de 8 yıldır devam eden savaşta 600 bine yakın insan hayatını kaybederken, 2 milyon civarında kişi de yaralandı. Savaş´ta en büyük acıyı ise anne, baba ve yakınlarını kaybeden ve kimsesiz kalan çocuklar yaşıyor.

 

Suriyeli binlerce yetimden bir kısmı ise İHH´nın Reyhanlı´da kurduğu yetim çocuk yaşam merkezinde kalıyor. 990 yetim çocuğun yaşadığı, her biri 350 m2 olan 55 evin yanı sıra üç okul, cami, sağlık ocağı, oyun alanları, kültür merkezi, kapalı spor salonu, rehabilitasyon merkezi, poliklinik binası, sanat atölyeleri, ekim-dikim amaçlı tarlalar, mesire alanı küçük hayvanat bahçesi ve zeytinlik, 100 dönüm arazi üzerinde inşaa edilmiş.

 

Yaşam merkezi hakkında bilgi veren İnegöl İHH Başkanı İlhan Tatlı, ?İHH yetim Çocuk Yaşam merkezi, küçük bir mahallenin örneği olacak şekilde tasarlandı. Savaş ortamından çıkmış, büyük travmalar yaşayan çocukların, bu yeni yaşam alanı onların normal hayata dönmesini sağlıyor. Çocuklar burada sağlıklı, huzurlu bir yaşam sürmenin yanı sıra içe kapanıklığa karşı özgüvenlerini kazanabileceği, hayvan ve ağaç yetiştirerek merhamet duygularını pekiştireceği, duygularını kontrol edip hayal kurabileceği imkânlara kavuştu. Bu merkez, savaş mağduru Suriyeli çocukların; hem bedeni hem de ruhi yönden sağlıklı ve donanımlı bir şekilde yetiştirilmesi. Barınma, eğitim, sağlık, gıda, giyim gibi her türlü ihtiyaçlarının ev ortamında karşılanması.Yaşadıkları travmalardan dolayı oluşan psikolojik sorunların rehabilite edilmesi. Misyonerlik faaliyetleri, örgüt ve mafya oluşumlarına karşı korunması; güvenli ortamlarda yaşamlarını sürdürmesi. Sosyal yönleri, becerileri ve özgüvenlerinin geliştirilmesinin yanı sıra normal yaşama uyumlarının sağlanması amaçlarını hedeflemektedir. 3.7 milyon çocuk Suriye´de ilk çatışmalar başladıktan sonra doğdu. Savaşın ortasına ve yurtlarından uzak gözlerini açtılar. Çocukların kısacık hayatlarında travma, şiddet korku ve göç ettirilme şekil verdi.

 

600 bini aşkın çocuk yetim kaldı

Yaşam merkezindeki evler çocukların barınma, gıda, eğitim, paylaşma, sağlık, giyim ve benzeri ihtiyaçlarını aile ortamında karşılayacak şekilde tasarlandı. Evlerin mimari özelliği çocukların kendi ihtiyaçlarını kendilerinin giderebilmesini desteklediği gibi mahrem yaşam alanlarına saygı gösterilmesi olanağı da sağlıyor. Her evin uyku, yemek, çalışma odaları duvar renklerine varıncaya kadar özenle hazırlandı. Çatışmalar, bombalar, silah sesleri ve aile üyelerini kaybetmek çocukların duygu dünyasında derin yaralar açıyor. Büyük travmalar yaşamış çocuklar için hazırlanan özel terapi merkezi, bu yaşam merkezinin en önemli mekanlarından biri. Çocukların burada psikolojik destek görebilmesi, kendini tanıması, özgüven kazanabilmesi, danışabilme cesaretini bulması ve paylaşma ihtiyacını gidererek rahatlaması amaçlanıyor. Merkezdeki eğitim sistemi, çocukların hayatları boyunca kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmeleri için sosyal beceri kazandıracak ve meslek sahibi olmalarını sağlayacak şekilde hazırlandı. Eğitim sistemi aynı zamanda onların karakter eğitimlerine de katkı sağlayacak. Okul vesilesiyle düzenli eğitim alan çocuklar, yaşam merkezinin bünyesindeki sosyal alanlar, spor salonu, cami, ekim-dikim tarlaları, ev, berber ve market gibi yerlerde öğrendiklerini uygulama imkânı bulabilirler. Sağlık hiç şüphesiz çocukların en temel ihtiyaçlarından biri. Yaşam merkezi, çocukların sağlıklı şekilde büyüyebilmeleri için doğal bir ortam içerisinde, toprakla iç içe olacak şekilde inşa edildi. Çocuklar evlerinin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek sebze ve meyveleri bahçede kendileri yetiştirebilecek; toprağa verdikleri emeğin karşılığını beden ve ruh sağlığının iyileşmesi olarak alabilecekler. Merkezin sağlık kliniği ve yemek sistemi vesilesiyle düzenli beslenen çocuklar daha sağlıklı bünyelere sahip olacak.?

 

YAŞAM MERKEZİ EV ORTAMINI ARATMIYOR

Beden ve ruh sağlığına katkıda bulunan en önemli faaliyetlerden biri de spor. Yaşam merkezinin genelindeki sosyal ortamla birlikte spor salonu, futbol, voleybol ve basketbol sahası çocukların enerjilerinin doğru yönde kullanılmasını sağlayacak. Oynadıkları oyunlar çocukların kendi yeteneklerinin farkına varabilmesini sağlayacağı gibi psikolojilerine de olumlu katkı sunacak. Spor konusunda kabiliyeti olan çocuklar bu imkânlar vesilesiyle kendilerini daha da geliştirebilirler. Çocukların ev ortamındaki davranışları dahil olmak üzere okul, sosyal alanlar ve terapi merkezindeki davranış süreçlerinin raporlanması ve gelişimlerinin izlenmesi yaşam merkezinin kuruluş amaçları arasında yer alıyor. Gelişim süreçlerinin değerlendirilmesi sayesinde, çocukların normal hayata uyum sağlama esnasında yaşadığı problemlerin ortaya çıkarılması ve bu problemlere uzmanlar tarafından uygun çözümler bulunması sağlanabilecek. Bu merkez sadece çocukların yaşam alanı değil. Bakıcısından öğretmenine, doktorundan bakkalına, bahçıvanından idarecisine, güvenlik uzmanından psikoloğuna kadar yaklaşık 500 personelin de istihdam edildiği büyük bir yaşam alanı. Çocuklar günün her saati alanında uzman bakıcıların nezaretinde evlerinde yaşarken öğretmenlerinden hayat eğitimi, bahçıvanlardan da toprak ve bitki eğitimi alabilecek; psikologlarına istediği vakitlerde danışabilecek, spor hocasıyla çalışabilecek.?

ÇOCUKLAR HAYATA YENİDEN TUTUNUYOR

Yaşam merkezi, insanlığın inşası için çalışan sıra dışı bir proje olmanın yanı sıra ümmetin çocuklarına göz kulak olmayı da amaçladığını kaydeden Tatlı, ?Her türlü tehlikeye maruz kalabilen sahipsiz ve kimsesiz çocukların hayata yeniden tutunmasını, kendisine ve çevresine saygı duymayı, insan sevgisiyle yetişmesini önceliyor. Bu yaşam alanında, ümmet bilinciyle yetişecek olan çocuklar yaşadıkları travmayı atlatıp iyilik ve kardeşliği vazgeçilmezleri haline getirecek; gelecekte insanlığın faydasına olacak büyük işler başarabilecekler.?

DÜNYANIN EN BÜYÜK YAŞAM MERKEZİ

?Savaşın yetim bıraktığı çocuklar için kurulmuş olandünyanın en büyük çocuk yaşam merkezi  ünvanını taşıyor. Savaş mağduru çocukların psikolojik sorunlarının rehabilite edilerek zihnen ve bedenen sağlıklı büyüyebilmeleri sağlayan güvenli bir ortam. Çocukların özgüvenlerini kazanabileceği, hayvan ve ağaç yetiştirerek merhamet duygularını pekiştireceği, duygularını kontrol edip hayal kurabileceği bir yaşam alanı. Çocukların kendi ihtiyaçlarını kendilerinin giderebilmesini destekleyen, mahrem yaşam alanlarına saygı gösterilmesi olanağına sahip evler.  Çocukların hayatları boyunca kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmeleri için sosyal beceri kazanmalarını ve meslek sahibi olmalarını sağlayacak eğitim sistemi. Toprakla iç içe olacak şekilde inşa edilen sağlıklı ve doğal sosyal alanlar. Çocukların kendi yeteneklerinin farkına varabilmesine olanak sağlayacak ve psikolojilerine olumlu katkı sunacak spor merkezleri.Dünyaya savaşın ortasında veya yurtlarından uzakta göz açan çocukların kısacık hayatlarına maalesef şiddet, korku, kaybetme duygusu ve zorla göç ettirilme şekil verdi. Savaş mağduru çocukların zihnen ve bedenen sağlıklı büyüyebilmeleri için güvenli ortamda hayatlarını sürdürmeleri, psikolojik sorunlarının rehabilite edilmesi, gerek akademik gerek karakter gerekse manevi gelişimleri temel ihtiyaçların başında geliyor. RAF&İHH Reyhanlı Eğitim Köyü bu ihtiyaçların giderilmesi amacıyla hayata geçirildi.Burası; Sevgi ve şefkat dolu, gelişime açık, kaliteli ve sağlıklı yaşam standartlarında bir eğitim ortamı oluşturarak insanlığın ve toplumun kalkınmasına öncülük yapacak bireyler yetiştirmek. Korunmaya muhtaç çocukların eğitimi ve rehabilitasyonu için örneklik oluşturan bir model olmak ve bu tür merkezlerin yaygınlaşmasına öncülük etmektir. öncelikli olarak yetim, öksüz ve muhtaç durumdaki çocuklarımız için bir eğitim ve rehabilitasyon merkezidir. Merkezde çocuklarımızın beslenme, giyinme ve barınma ihtiyaçlarının ötesinde onların ruh ve beden sağlığı içerisinde sevgi ve şefkat ortamında gelişmeleri esastır.?

 

Amacımız yetimlerin sahip olduğu, kendisine has ortaya çıkartarak insanlığa hizmet için kullanılmasına vesile olmaktır? diyen Tatlı,  Şüphesiz kendini bilen bu yavrular, ileriki yaşlarda içinde bulunduğu toplumda fikir ve davranışları ile rol model olan örnek ve önder şahsiyetler olacaklardır.?

 

Tatlı, son olarak, İHH yetim Çocuk Yaşam Merkezi (yetim köyü) temelinin, İHH ile Katarlı kuruluş RAF´ın ortak çalışması ile T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile imzalanan protokole gereği 2 Temmuz 2015 tarihinde Hatay´ın Reyhanlı ilçesinde atıldığını belirtti.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29