www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Yavi Şehitleri Unutulmadı

Yavi Şehitleri Unutulmadı

25 EKİM 1993 de Erzurum Çat ilçesi Yavi Beldesi Şehitleri dün gece Bursa Küçük Balıklı da Akasya düğün salonunda düzenlenen bir törenle 33 Şehitlerimiz anıldı.

Programa; Erzurum Dernekleri Federasyonu  Başkanı Ömer Ömeroğlu, Erzurum Yavi Derneği Başkanı Latif Pekcan, Türkiye Harp melülleri Dernek Başkanı Metin  Şenol  ve  diğer derneklerin temsilcileri ile iki yüz kadar davetli  katıldı.

Program Şehitlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başladı. Ardından Şehitler için Kuranı kerim tilaveti okundu.

Programda konuşan Erzurum Yavi, Kültür Derneği Yönetim kurulu Başkanı Latif Pekcan,25 Ekim 1993 tarihinde Yavi terör baskınının 25. yıl dönümü münasebetiyle burada bulunmaktayız. Tüm katılımcılara teşekkür ederim. Yavi;  Erzurum, Erzincan ve Bingöl üçgeninde merkezi bir yerdir. Bundan dolayı Kiği´ya ve Tercan´a bağlı olduğu dönemlerde nahiye idi. Çat´a bağlı olduğu dönemlerde işe 1987 ye kadar Köy idi. 1989 ile 2014´e kadar ise Belediye idi. 2014 yılında çıkan Büyükşehir yasasıyla Mahalle olmuştur. Yavi, Çat ilçemize 17 km, Erzurum´a ise 70 km mesafededir. Halkımız geçimini tarım ve hayvancılıkla yapmaktadır dedi.

Pekcan; değerli davetliler; terör örgütü PKK neden Yavi´yi seçti? 1993 yılında meydana gelen olaylardan bazılarını hatırlarsak; 24 ocak ta Uğur mumcu öldürüldü. 24 Mayıs´ta Malatya Elazığ yolunda 33 kişi

15 haziranda Büngöl köylerinde 13  kişi, 02 temmuz da Sivas madımakta 35 kişi, 05 temmuz da Erzincan Başbağlar´da 33 kişi, 14 temmuzda Van Bahçesarayda 24 kişi, 04 Ağustos ta Bitlis Mutki de 15 kişi

29 Ağustos´ta  Elazığ Kovancılar´da 14 kişi, 30 Eylül de Batman Kozluk ta 7 vatandaşımızı

04 Ekimde Mardin Midya ta 26, aynı gün Siirt Şirvan´da 36 kişi, 05 Ekim´de Hakkari, Siirt ve Batman´0da toplam 35 kişi, 21 ekimde Batman Derinkas de 24 kişi, 25 Ekim de Erzurum Yavi de 32 kişi, 26 ekimde Erzurum Çiçekli´de 6 kişi, 29 Aralık´ta Dicle de 23 kişi aynı gün klavuz karakolu baskınında 12 askerimiz şehit edilmiştir. Ülkemizi karıştıran bu terör olayları; Yavi´nin merkezi ve stratejik bakımdan önemli bir bölgede olduğu ve bu yüzden de bölgemizi karıştırma adına seçildiği, ancak ve ancak basiretli Yavi halkı bu oyuna gelmeyerek terörün oyununu bozmuştur. 25 Ekim 1993 de Yavi terör baskını yapmış ve onca cana kıyılmış, bu da yetmemiş gibi, o vekâlet savaşçıları o gün belde içersinde halkımızı provoke etmeye başladılar.Bu değişikliği fark eden halkımız asla ve asla prim vermedi. O gün bizler, o gün görev icabı halkımıza sağduyu çağrıları yaparak bu terörün oyununu bozmuş olduk., Erzurum´umuzun sivil  toplum örgütleri, siyasi partiler, üniversite ve tüm halkımız caddelere dökülüp teröre Tel´in mitingini önce şehrimizden, başlayıp kurulan tuzaklar kendi başlarına, dönmüş. Birçok ilimizde benzer tel´in mitingleri yapılmış. Tüm Türkiye Cumhuriyeti´nde her zaman olduğu gibi kaybeden terör olmuştur diyerek sözlerine son verdi.?

Erzurum Dernekler Federasyonu Başkanı Ömer Ömeroğlu ise konuşmasında şunları söyledi; ?Erzurum Yavi´de 25 sene önce yapılan bu katliamın acılarını halen içimizde yaşıyoruz. O gün yaşanan olayların bir daha ülkemizde yaşamamızı diliyoruz. Ülkemizde yaşanan terör belasından en kısa zamanda kurtulmasını ve ülkemize huzurun gelmesini diliyorum. Allah´tan hepimize şehitlik mertebesini nasip etmesini diyorum?dedş.

Türkiye Harp Mamülleri Dernek başkanı Metin Şenol dayaptığı duygu dolu konuşmasında; birlik ve beraberlikten bahsetti. Şenol; 26 Aralık 1993 Şırnak´ta terörle mücadele esnasında 8 parmağımı ve bir gözümü kaybettim 22 günlük bitkisel hayat mücadelesinden kurtularak sağlığıma kavuştum.

Bugün çevrenizde şehitlerimizin ardında bıraktıkları ailelerine yardımcı olmamızı hatırlattı. Asker kıyafeti giyerek halkımızın canına kast eden teröristler,geride anneler ve çocuklar bırakmıştır. Onların emanetlerine çok iyi bakmalıyız? diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından Erzurum Yavi de teröristlerce katledilen 33 şehitlerimizi anlatan Sinevizyon gösterisi yapıldı. Gösteri sonrasında mikrofona gelen yazar ve şair Ahmet Bektaş, Abdurrahman Karakoç´un Ben Anadolu adlı şiirini seslendirdi.İnegöl Yeşil Bağlar Kültür derneği başkanı Hayrettin Bulut´ta kendi yazdığı Nene Hatun´un kağnısına Yalvarış adlı şiirini okudu.

Bu bize hak´tan bir emir

Toprak ana kan kızıl gök kubbe demir

değmesin mabede gafille rezil.

Ne olur dön TEKER

Beni böyle bir başıma

Buralarda ALLAH AŞKINA koyma teker

 

Program, davetlilere yapılan helva ikramının ardından sona erdi  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



  • BIST 100

    8845,48%0,43
  • DOLAR

    32,27% 0,31
  • EURO

    35,10% 0,69
  • GRAM ALTIN

    2274,37% 0,94
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51