www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

10 parmağında 10 marifet

10 parmağında 10 marifet

Ağaca şekil vererek telli saz ve hediyelik eşyaların üretimini yapan Kültür Bakanlığı bağlama sanatçısı Şahmerdan Gül, bir yandan da yeni nesillere mesleğini öğretmeye çalışıyor.

Makineleşmeyle birlikte el işçiliği gibi birçok meslek yok olmaya başladı. Müziğin vazgeçilmez enstrümanlarından saz yapımı da bunlardan birisi. Türkülere hoş sesiyle eşlik eden bağlamalar çoğu zaman insanı hüzünlendirirken çoğu zamanda eğlendiriyor. Türk kültürünün önemli unsurlarından biri olan bağlamaya hayat veren Kültür Bakanlığı bağlama sanatçısı Şahmerdan Gül İnegöl´de bu işi yapan tek kişi. Halk eğitim bünyesine gelenlere hem bağlama öğreten gül aynı zamanda bağlama dersleri de veriyor. En güzel bağlama dut ağacından yapılırken, fiyatı ise 4 bin TL civarında.  Bağlama alanların mutlaka bir ustasına danışarak alması gerekiyor. Paranın mutluluk getirmediğini söyleyen bağlama sanatçısı Şahmerdan Gül herkesin mutlaka bir hobisinin olması gerektiğini söyledi.
Sağlık sektöründen emekli olan bağlama sanatçısı Şahmerdan Gül yaklaşık 25 yıldır bu işi yaptığını belirterek şunları söyledi;?Bir bağlama ancak 6-7 ay içerisinde çıkar en güzel bağlama ise, dut ağacından yapılır. Bağlamaların fiyatı 500 ile 5 bin TL arasında. Bu işe merakı olanların sayısı maalesef çok az. Yeni nesil fazla merak etmiyor. İnegöl´de bu işi benden başka yapan yok. Ben halk eğitim bünyesinde hem bağlama yapmayı öğretiyorum hem de çalmasını. Kendi çocuklarımıda yetiştirdim. Onlarda halk eğitim merkezinde öğrencilere ders veriyor. Acele sehpa gibi bağlama yaparsanız o bağlama olmaz sadece ona benzer.  Şuanda işler istediğim gibi değil, tabi ekonomik sıkıntılarda yaşanmasından dolayı,  malzemede pahalı vatandaş gelmek istiyor ama alamıyor tabi. Sanatla uğraşmak kolay bir şey değil sabır istiyor, emek istiyor. Bu meslekte karşılık beklemeden, işini bitirmek lazım, sevmek lazım. Yeni nesil fazla ilgili değil çıkan teknoloji bunları çok etkilemiş durumda ben böyle görüyorum maalesef. 500 TL´den aşağı olan bir bağlama bağlama değildir. Kesinlikle bu fiyatın altında alınan bağlamada mutlaka malzemeden çalınmıştır. Bağlama alırken gelip bir ustaya danışılarak alınması lazım bence. Mağazalarda bilmiyor bağlamanın iyi olup olmadığını onlar sadece satmak için alıp getiriyorlar. Ama usta yalan söylemez onlar bu işi bilenlerdir. Son olarak şu söylemek istiyorum, mutlaka ama herkesin bir hobisi olması lazım para kesinlikle mutluluk getirmez.? İfadelerini kullandı.
Haber Merkezi
 


  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25