1500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

1500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Mobiliyum adı verilen Mobilya AVM'de, A ve B etapları tamamlandıktan sonra toplam bin 500 kişinin istihdam edileceği açıklandı. AVM'nin ilk etabı Kasım ayının ilk haftası faaliyete girecek.

Güney Marmara’nın en büyük temalı AVM’si olan Mobilya AVM, yeni adıyla Mobiliyum’un Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özbek, önceki akşam İnegöl Yeni Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen ‘Ramazan Sohbetleri’ programına konuk oldu. Mobilya AVM olarak başlayan ve Mobiliyum olarak devam eden projenin detaylarını paylaşan Özbek, İnegöl Mobilyası, sanayi ve ekonomi konularında da önemli açıklamalar yaptı.

 

YENİ İSMİ İLK GAZETECİLERE AÇIKLADI

Haluk Özbek, katıldığı Ramazan Sohbetleri programına özel açıklamalarda da bulundu. Mobilya AVM olarak projelendirilen ve bu güne kadar sürdürülen projenin isminin değiştiğini belirten Özbek, üyelerin dahi bilmediği yeni ismi ilk olarak programa katılan gazetecilerle paylaştı. Haluk Özbek, isim değişikliği ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Mobilya Kent’in ismini de değiştirdik. Değişik ajanslarla yaptığımız görüşme neticesinde isminin değişmesinde karar kıldık. Yeni ismimiz de Mobiliyum olarak belirlendi. İnegöl Mobilya AVM olarak altta açıklaması yer alacak. Bunu tek isimle bir gün belki Türkiye’nin farklı şehirlerinde de yaygınlaştırırsak, tek marka ile reklam alt yapısını da ona göre oturtabiliriz.”

 

MOBİLİYUM ERTUĞRULGAZİ CADDESİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Proje gündeme geldiği günden beri tartışılan Ertuğrulgazi Caddesi konusuna da açıklık getiren Özbek, Mobilya AVM’nin Ertuğrulgazi Caddesine asla zarar vermeyeceğini, aksine katkı sağlayacağını ifade etti. İnegöl’ün iç ve dış rekabeti öğrenmesi gerektiğine vurgu yapan Özbek, “İnegöl fuarcılığında da fuar alanı sadece İnegöllülere aittir, sadece İnegöllü firmalar katılabilir mantığından çıkıp; hayır efendim biz dünyanın bütün ülkeleri ile aynı salonda yarışabilir, kaliteli ürün yapabiliriz demesi lazım. Çünkü burada yarışmadığınız ürününüz, pazarda yarışıyor. İnegöllü hemşerilerimizin eskiyi terk etme ve yeniye adapte olma konusunda sorunu olduğunu düşünüyorum. Benim Ertuğrulgazi Caddesinde 8 yıldır mağazam var ve çok memnun kaldım. Ama ben orada kiracıyım. Üyelerimizin de birçoğu kiracı. İlk defa biz üyelerimizi mülk sahibi yaptık. Olmasa mıydı?” dedi.

 

“ÇOK DEĞİŞİK ORTAKLIK TEKLİFLERİ ALIYORUZ”

İnegöl’de projesi gündeme geldikten sonra Türkiye’de farklı şehirlerin de konuşmaya başladığı ve hatta gündemine aldığı projenin Mobiliyum ismiyle aynı formatta farklı şehirlerde de hayata geçirilerek, İnegöl Mobilyasının da böylece farklı şehirlerde şubeleşmesinin sağlanıp sağlanamayacağı sorusuna yanıt veren Haluk Özbek, şöyle konuştu: “Mobiliyum’un Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve dünyada farklı merkezlerde aynı konsept ile hayata geçirilmesi konusunda çok değişik ortaklık teklifleri alıyoruz. Ama bu marka bizim başlattığımız marka olmasına rağmen, bu markayı bizim ortaklarımız ve meslektaşlarımız hayata geçirdi. Eğer üyelerimiz biz böyle bir yatırımı Türkiye’nin değişik noktalarında yapabilir derse, neden olmasın. Bu olmak zorunda. Bu büyüklükte düşünmek zorundayız. Bugün İnegöl’ümüzün en büyük sorunu da markalaşmak değil mi? Biz bireysel marka olamıyorsak o zaman örgütlenerek markalaşırız. O zaman İnegöl’ümüz pazarını, karlılığını yönetebilen bir yapıya kavuşur.”

 

“HIZLI DEĞİL, YAVAŞIZ”

Haluk Özbek, program esnasında yine aynı programda İnegöl’ün çok hızlı gittiği ve demlenmeye ihtiyacı olduğu yönünde açıklama yapan İMOS Başkanı Mustafa Akyol’un görüşlerini de değerlendirdi. Ayrıca İTSO Başkanı Metin Anıl’ın mobilya sektörüne ilişkin açıklamalarını da değerlendiren ve bu iki açıklamaya katılmadığını ifade eden Özbek, “Almanya 1950-55 yıllarında 2’nci dünya savaşından çıktı ve hem savaş tazminatı ödedi, hem de yerle bir oldu. Almanya her şeyini kaybetti. Ve Almanya 30 yılda dünyanın süper ülkesi oldu. Bu 20-30 yıl az değil. İnegöl’ümüzün de maalesef eskiden yaptığı bir yatırımla yıllarca övünme, yıllarca onu yüceltme gibi bir hastalığı var. Bu bizim siyasetçilerimizde de var maalesef. Hayır efendim, o yatırımı dünya rekabetine göre tekrar iyileştirmeniz gerekiyor. Dolayısıyla ben İnegöl’ün hızlı değil, aksine yavaş gittiğini düşünüyorum. 100 yıldır İnegöl’de mobilya üretildiğini söylüyorlar. Ama geldiğimiz noktada hamdolsun, Türkiye’de iyi noktada olsak da, dünyada değiliz. Bizim bugün Amerika’nın dış alımı olan 40 milyar doların yüzde 10’una talip olabilir miyiz? Buna talip olmak için İnegöl’ün 5 kat daha büyümesi lazım. Dolayısıyla Almanya nasıl 20-30 yılda dünya starı olduysa, bizim de acele etmemiz lazım. Bu yavaşlığı da üzerimizden atmamız lazım. Biraz daha hızlanması için yatırımcımızı da motive edip cesaretlendirmemiz lazım” diye konuştu.

 

KASIM AYININ İLK HAFTASI AÇILACAK

Haluk Özbek, yeni adıyla Mobiliyum olarak nitelendirilen Mobilya AVM projesinin ne zaman kapılarını açacağı sorusunu da yanıtladı. Kasım ayının ilk haftasında ilk etabın açılacağını duyuran Özbek, “Mobiliyum şuanda tamamen dolu. A etabında 1 yıldır neredeyse hiç giriş çıkış yok. Çok fazla talep var. Yalnızca 2 mağazası olan bir arkadaşımız mağazalarından birini satıyor. Tabi yerler de çok değerlendi. İlk yatırımın 2 buçuk katı kadar banka ekspertiz değerleri var şuanda. İnegöllü arkadaşlarımız değerli bir mülk sahibi oluyorlar. Biz kesinlikle tüm ekip olarak Kasım ayının ilk haftasında AVM’mizi açmak istiyoruz. Şuanda tüm planlar Kasım ayının ilk haftasına göre. Kasım ayında A etabı açılacak, B etabı da bundan 1 yıl sonra. A etabımızda 50 mağazamız var ve 50’de kiralık işyerimiz olmak üzere ilk etapta toplam 100 işyeri olacak” dedi.

 

BİN 500 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Mobiliyum projesinin detayları hakkında da konuşan Haluk Özbek; projenin üyeleri, istihdam sayısı ve diğer özelliklerini ise şöyle sıraladı: “Mobiliyum projesine üye olan arkadaşlar, İnegöl’ün toplam mobilya üretiminin yüzde 50’den fazlasını üretiyorlar, ihracatının yüzde 75’ini yapıyorlar, istihdamının yüzde 50’den fazlasını yapıyorlar. Mobilya AVM’mizin A ve B etabı tamamlandığında, cephesi tam 900 metre olacak. İçerideki tüm mağazalarımıza yarım saatini ayıran bir ziyaretçinin Mobiliyum’u gezebileceği süre 10 gün. Bu büyüklükte Mobiliyum. Dolayısıyla A ve B etabının uzun yıllar İnegöl’ün ihtiyacını karşılayacağını düşünüyoruz. Ayrıca Mobiliyum bugün kendi gelir sistemini de oluşturuyor. Kiralık alanlarını bugün satalım desek, 40-45 milyonluk bir emlak değeri oluştu. 100 işyerimiz kiraya verilecek. Oranın farklı alanlarından elde edilen gelir de yine kiracı veya mülk sahibi olan mobilyacı arkadaşlarımız için harcanacak. Misafirler getirilecek, farklı organizasyonlar yapılacak. Mobiliyum’da yönetimin haricinde idari personeller ve teknik ekipler de yer alacak. Asansör bakımcıları, elektrik bakımcıları, mütercimler… Çünkü biz 5-6 dilde tercümanlık hizmetleri vermek istiyoruz. Dünyanın değişik ülkelerinden gelecek misafirlere bu anlamda çok iyi bir hizmet vermek istiyoruz. Mobiliyum projesinde A ve B etabı tam olarak açıldığında toplamda beyaz yakalı ve mavi yakalı ekipler mağazalardaki personeller dahil toplam bin 500 olarak gözüküyor. Bin 500’ün üzerinde bir çalışan olacak.”

 

“FUAR ALANI MOBİLİYUM YAKINLARINDA YAPILMALI”

Haluk Özbek, mobilyanın başkenti olma yolunda ilerleyen İnegöl’ün fuar alanı sorununu da değerlendirdi. İnegöl mobilyacılığının fuar alanına acil ihtiyacı olduğunu savunan Özbek, “Mevcut fuar alanlarımız artık yeterli değil İnegöl için. Fakat bu paraya bakıyor. Büyük ve değerli bir yatırım yapılmalı. 3-5 yılda diskalifiye olacak bir yatırım olmamalı diye düşünüyorum. Fuar alanı yatırımının da Mobiliyum yakınlarında olmasının İnegöl için hayırlı olacağını düşünüyorum. Şu yaklaşımı da doğru bulmuyorum; Mobiliyum ya da Mobilya AVM İnegöl fuarcılığına tutunmak istiyor. Hayır efendim, Mobiliyum İnegöl mobilyacılığına tutunur tutunursa. Zaten hepimiz buna tutunuyoruz” dedi.

 

SALONİ İNŞAAT SEKTÖRÜNE GİRMİYOR

Son olarak firması Saloni hakkında kısa bir bilgi veren Haluk Özbek, “Meslektaşlarımız neden Saloni inşaat işini düşünüyor demişler. Doğru, bir dönem inşaat işini düşünmüştük. Fakat kesinlikle kötü örnek olacağımız için ve ana faaliyet alanımızdan memnun olduğumuz için dikkatimizi başka konuya dağıtmamalıyız diye düşünüp, başka bir faaliyet alanında olmamak için böyle bir karar aldık” dedi.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22