1 ALTINDA 20 LİRA ZARAR EDİLİYOR

1 ALTINDA 20 LİRA ZARAR EDİLİYOR

Son günlerde ulusal basında sıkça yer alan gramajı düşük yarım çeyrek altınların fiyatlarındaki aldatmacayla ilgili bilgi veren Kuyumcular Derneği Başkanı Adem Emre, vatandaşın bir altında 20 lira zarar ettiğini söyledi. Tüketici Haklar Derneği (TÜKODER)

Son günlerde ulusal basında yer alan yarım çeyrek altınların gramajına ilişkin haberler, vatandaşın kafasını karıştırdı. Gramajı yarım çeyrek altından düşük olan, ancak fiyatı gramajına göre yüksek olan 22 ayar 1 gramlık altınların, vatandaşın cebinden 20 lira fazla para çıkmasına neden olurken, konu hakkında İnegöl Kuyumcular Derneği Başkanı Adem Emre ve Tüketici Hakları Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü birlikte bir basın açıklaması yaparak İnegöllü vatandaşlara bilgi verdi.

Henüz İnegöl’de Bu Altınla Karşılaşılmadı

Adem Emre, kendisine yöneltilen soru üzerine; piyasa yarım çeyrek adı altında geçen altınların, bakıldığı zaman aslında yarım çeyrek altın gramajını doldurmadığını ifade ederek; “Dolayısıyla yarım çeyrek adı altındaki ürünlerin satışı söz konusu değil. Özellikle vatandaşlarımız altın alırken bunu sorsunlar. Bu bahsi geçen altın şu anda İnegöl’de yok. Ben satıldığını görmedim. Ancak vatandaşlarımız böyle bir şeyle karşılaşırsa şayet, bunu Kuyumcular Derneğimize ve Tüketici Hakları Derneğimize bildirsinler. Üretici firma bastığı zaman bunun 63 gram olduğunu yazmıştır, yazmaması mümkün değil. Ancak yarım çeyrek olarak başlık atması yanlış. Ben İnegöl’de bunu görmedim, ama ulusal basında bu konu yer aldı ve İstanbul Kuyumcular Odası da bu konunun takipçisi. Olay yargıya da intikal etmiş durumda. Darphanenin bu konuyla ilgili çalışmaları da var” dedi.

Altın Alırken Neye Dikkat Edilmeli?

Vatandaşa 20 lira zarar ettiren bu altınlarla ilgili yapılması gerekenlerden de bahseden Emre; “Vatandaşlarımızın yapması gereken; altın alırken dikkat etsinler. Emin olmadan hiçbir yerden alışveriş yapılmasın. Ben senelerdir kuyumcuyum, İnegöl’de böyle bir sıkıntı olmadı. Ama bu olmayacak anlamına da gelmez. Önemli olan sıkıntı yaşanmadan vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi. Özellikle vatandaşlarımız ayaküstü alışveriş yapmasın. Vatandaşlarımız altın ya da kıymetli bir saat alıyor, kuyumcuya gelince bunun altın olmadığını anlıyor” diye konuştu.

Bir Altında 20 Lira Zarar

Yarım çeyrek altınların bir tanesinden 20 lira zarar edildiğini vurgulayan Adem Emre; “Bu gibi durumlarda vatandaşımızın yaşadığı maddi kayıp, bir altında yaklaşık 20 lira civarında. Bu şekilde altın alan varsa, vatandaşlarımız gelsin söylesinler. Kimden alınmışsa gidip o arkadaşlar görüşür, vatandaşımızın da hakkını korumaya çalışırız” açıklamalarında bulundu.

Söz Konusu Yarım Çeyrek Altın, Ayıplı Mal Statüsüne Giriyor

TÜKODER Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü ise; bu durumu öğrendiğinde bazı kuyumcularla görüştüğünü dile getirerek “Hiçbirinin bu malı satmadığını öğrendim. Bize de bununla ilgili şu an için bir müracaat yok. Bu durum, Tüketici Hakları’nda ayıplı mal olarak geçiyor. Bu tür durumlarla karşılaşan vatandaşlarımız varsa eğer; TÜKODER’e ya da Kuyumcular Derneğimize başvursunlar. Kanuni yoldan da gerekli yardım yapılır” dedi..



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07