25 TON AMBALAJ ATIĞI NE OLACAK?

25 TON AMBALAJ ATIĞI NE OLACAK?

Hurda kâğıdın ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi’ne alınması ambalaj atıkları toplama firmalarını sıkıntıya soktu. 17 Haziran tarihinden bu yana ihracat yapamayan firmalar, kâğıt firmalarının da fiyatı düşürmesi ile çaresiz kalırken, İnegöl Be

Son bir yılda hurda kağıt fiyatının yüzde 100 artması üzerine hurda kağıdın İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi’ne dahil edilmesi, ihracatçılar ve kağıt üreticilerini karşı karşıya getirdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) 13 Haziran’dan itibaren hurda kağıt ihracatını şarta bağladı. İhracatçılar şartı 17 Haziran’da 171 konteynırın limanda kalmasıyla öğrendiler. İhracatçının limanda kalan mallarına bir sefere mahsus olmak üzere izin çıktı. Ancak tartışma bitmedi. Konuyu DTM’ye taşıyan ihracatçılar, Rekabet Kurulu’nun devreye girmesini bekliyor. İhracatçılar ayrıca Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan da randevu talep ettiler.

Uygulamanın ardından hurda kâğıt alımları ton başına 350 liradan 250 liraya kadar geriledi. Fiyatların gerilemesi hurda kâğıt ihracatçılarının tepkisine neden oldu. İhracatçı, Cumhuriyet’in 100. yılı 2023’te ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, şarta karşı çıktı. Kâğıt üreticileri ise; son bir yılda yüzde 100 artan hurda kâğıt fiyatının ambalaj maliyetlerinde artışa neden olduğunu, bu durumun diğer ürünlerin ihracatta rekabet şansını gerilettiğini iddia ediyorlar. Daha önce yapılan açıklamalarda İnegöl’de günlük 25 ton ambalaj atığı toplandığı belirtilmiş, geri dönüşümde kat edilen yol bu rakamlarla anlatılmıştı. Ancak geri dönüşüm firmalarının yaşadığı bu sıkıntıyla birlikte yapılan açıklamalarda ambalaj atıklarının toplanamama derecesine gelinecek bir zarara uğradıkları görüldü. Bu durumun düzelmediği takdirde İnegöl’den çıkan günlük 25 ton ambalaj atığının ne olacağı ise kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

Koyulan Şartların Aşılması Mümkün Değil

İnegöl’ün de ambalaj atıklarını toplayan ve geri dönüşümde önemli bir ivme kazanan ER-KA Geri Dönüşüm firma sahibi Serhat Kılınç, bu uygulamanın 3 kağıt firmasının kendi menfaatleri için yaptığı bir uygulama olduğunu savundu. 17 Haziran’da ihracatın durmasıyla fiyatların 50 bin lira geri çekildiğini kaydeden Kılınç; “Şu anda fiyatta 150 bin lira bir düşüş oldu. Tabi bizim de bu fiyatlarımıza göre anlaşmalarımız var. Hem atık toplanacak, hem atığı satamayacaksın. Çünkü biliyorsunuz, enerji, mazot, işçilik bunların çok maliyetli ve ciddi sıkıntılar yaratıyor. Halen de şu anda ihracatı çözmek için mücadele ediyoruz. Koyulan şartların aşılması mümkün değil. 3 tane kâğıt firmasının gelip bu kâğıt bize yaramıyor ihracat yapılması gerekir demesi gerekiyor. Böyle bir şansımız olmadığı için ihracat yapamaz olduk. Fiyatlarımız da düştü” dedi.

Gerekirse Başbakana Kadar Gideriz

Geri dönüşüm firmaları açısından zorlu geçecek olan bu sürecin nasıl devam edeceğini henüz şekillenmediğini belirten Serhat Kılınç, “Gittiği yere kadar gidecek. Gerekirse Başbakana kadar gideriz. Bizim derneğimiz güçlü bir dernektir. Merkezi İstanbul’dur. Ambalaj atıklarını toplama ve ayırma adındaki derneğimiz gerekirse Başbakana kadar çıkıp, ihracatımızın önünü yeniden açmak istiyoruz. Bu durum bizi olumsuz etkiledi. Ciddi bir yatırım yapıyorsunuz bu işlere ve kâğıdın parası bu gün bir çay parası kadar 400 bin lira, sattığınız para ise 200 bin lira, kurtarmıyor”

Böyle Giderse Atık Dahi Toplayamayız

Serhat Kılınç, 17 Haziran tarihinden bu yana ihracat yapılamadığını ve bu işin bir rant meselesi olduğunu söyledi. Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “17 Haziran günü 171 konteynır ihraç edilemeyince bu sorun ortaya çıktı. O gün görüşüldü ve o 171 konteynırla ilgili izin çıktı mallar gönderildi. O konteynırların haricinde bir daha gönderemedik. Şu anda halen ihraç yapamıyoruz. Bu durum 3 firmanın biz atık bulamıyoruz ihracatı durdurun demesi ile başladı. Bu iş bir rant sağlama meselesidir. Biz ihracatın açılmasıyla çok iyi bir gidişat yakalamıştık. Çok iyi rakamlar elde etmiştik. Ama böyle giderse atık dahi toplayamayacağız. Devlet uğraşıyor eri dönüşüm gelişsin, Avrupa Birliği standartlarına erişelim diye, sonra fiyatlar düşürülüyor böylece atıkta toplayamıyoruz. Hem ülkemiz için hem de bizim gibi firmalar için bu durumun düzeltilmesi lazım. Konuyla ilgili Dış İşleri Bakanlığı ve devlet yetkilileri olayların bu noktaya gelmesinden sonra haberdar oldu. Biz 10-15 gün içerisinde ihracatın yeniden açılacağına inanıyoruz.”



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07