2 AY SAKLAYIN, PARANIZI KATLAYIN

2 AY SAKLAYIN, PARANIZI KATLAYIN

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı buğday rekoltesinin yüzde 50 düştüğünü, elinde buğday olan çiftçinin bu hasadı 2 ay bekletmesi durumunda büyük kazanç elde edebileceğini ifade etti.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, hasat mevsiminin gelmesi ile gerçekleştirdiği inceleme çalışmaları kapsamında dün Ortaköy yolu üzerinde bulunan bir buğday tarlasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaşanan olumsuz hava şartlarının buğday rekoltesinin yüzde 50’sine zarar verdiğini belirten Çelik, elinde buğday hasadı bulunan çiftçilere bazı tüyolar verdi.

 

BUĞDAY 1 TL YAPACAK

Hasat zamanının gelmesinden dolayı çok sık basın açıklamaları gerçekleştirdiklerini belirterek konuşmasına başlayan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bugün de buğday hasatları ile ilgili bilgilendirme yapacağız. Buğday hasadı başladı. Ortaköy yolunda bir buğday tarlasındayız. Nisan ayının sonuna kadar süren ve bahara da yansıyan kuraklık dolayısı ile ülke genelinde buğday rekoltesi yüzde 50’ye düştü. Hal böyle olunca buğdayın para yapması söz konusu… Toprak Mahsulleri Ofisi her yıl buğday taban fiyatlarını açıklıyor ama bu sene açıklamayacak. Çünkü ortada bir belirsizlik var. Yüzde 50 gibi rekolte kaybı var. Çiftçimizin borcu var, sıkıntısı var biliyoruz ama mümkün olduğunca hasat yaptıktan sonra ambarına götürüp 2 ay kadar saklasınlar. Buğdayın 1 TL yapacağını biliyoruz. Çiftçilerimize söylüyoruz; hasattan sonra 2 ay dayanırlarsa buğday para edeceğiz” dedi.

 

ŞİMDİ DEĞİL, AÇIK OLURSA İTHALAT KONUŞSUNLAR

Milletvekillerinin buğday hasadının yapıldığı bu günlerde ithalattan bahsetmemeleri gerektiğini aktaran Çelik, “Hasattan sonra buğday açığı varsa bunu konuşsunlar. Bugünler ithalat konuşulmasın, mevcut ürünlerden para kazansın çiftçimiz. Saman da para ediyor. Tarlada balyası 10 TL. Daha da yukarıya çıkabilir” şeklinde konuştu.

 

İNEGÖL’ÜN REKOLTE SIKINTISI YOK

İnegöl’de rekolte sıkıntısının olmadığını belirten Çelik, “Afyon, Eskişehir ve Konya’yı da gezdik. O bölgelerde sıkıntı var. Bizde bu sıkıntı yok. Biz de bu fırsatı değerlendirelim” diye konuştu.

 

BÜYÜK BİR BUĞDAY AÇIĞI VAR

Geçen yıl ülke genelinde 17-20 milyon ton rekolte olduğunu aktaran Sezai Çelik, bunun 10 milyon tona düştüğünü ve büyük bir buğday açığı oluştuğunu sözlerine ekledi.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00