30 Bin Fidan Dikildi

30 Bin Fidan Dikildi

21 Mart Dünya Ormancılık gününde ‘250 bin şehide, 250 bin fidan’ kampanyası kapsamında İnegöl’de 30 bin fidan toprakla buluştu.

21 Mart dünya Ormancılık gününde, İnegöl’de 30 bin fidan toprakla buluşturuldu. ‘250 bin şehide, 250 bin fidan’ kampanyası kapsamında yapılan fidan dikimlerinde dün 2. OSB girişi mevkiindeki 20 Hektar alanda protokol üyeleri ve öğrenciler tarafından sembolik olarak 600 fidan dikilirken, geri kalan 30 bin civarında fidanın dikimi de Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirildi.

2. OSB girişi mevkiinde düzenlenen fidan dikim törenine; Kaymakam Aziz İnci, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Orman İşletme Müdürü Bekir Karacabey, bazı okul müdürleri, öğretmenler, bazı dernek başkanları ile öğrenciler katıldı. Hacer Salih Yıldız İmamhatip Ortaokulu, İstaş-Kentaş İlk ve Ortaokulu, Vehbi Koç ilk ve ortaokulu, İshakpaşa İlk ve ortaokulu, Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri ve Kafkas Folklor ve Kültür Derneği yönetimi organizasyona destek verdi.

“BİR FİDAN DİKEREK GÜNDE 40 KİŞİYE İYİLİK YAPABİLİRSİNİZ”

Törende bir konuşma yapan Orman İşletme Müdürü Bekir Karacabey, 21 Mart’ın Dünya Ormancılık günü olduğunu hatırlatarak; “Dünyanın en önemli tabi kaynaklarından biri olan ormanların hızla azalmaya başladığını gören Avrupa Tarım Federasyonu Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlangıç günü olan 21 Mart günü, 1971 yılında dünya ormancılık günü olarak kabul etmiştir. Ormancılık gününün kutlanmasının amacı, toplumda ormanların önemi hakkında bilinç oluşturmak ve daha da azalmasını önleyip tam tersine ormanların geliştirilmesini sağlamak. Hayat kaynağımız olan oksijenin ormanlardan üretildiğini hepimiz biliyoruz. Yapraklı ağaçlardan meydana gelen bölgede 50 adet kuş türü barınabiliyor. Hava kirliliğinin yüzde 50`sini ormanlar azaltıyor. 100 yaşındaki bir kayın ağacı saatte yaklaşık 40 kişinin çıkardığı karbondioksiti temizleyerek oksijene dönüştürüyor. Yani sizler bir fidan dikerek günde 40 kişiye iyilik edebilirsiniz.” dedi.

30 BİN FİDAN DİKİLDİ

İstaş-Kentaş İlk ve Ortaokulu Müdürü Orhan Erdoğan ise, “Kız meslek lisesi, İshakpaşa İlköğretim okulu ve Alanyurt Kocatepe İlköğretim okulu yöneticileri ve öğretmenleriyle İnegöl havzasına Çanakkale cephesinde şehit düşmüş her vatan evladı için bir fidan dikelim diye karar aldık. Kampanyanın adı da 250 bin şehide 250 bin fidan olmuştu. Daha sonra ilçe milli eğitim müdürlüğümüzle birlikte bürokratik işlemler tamamlanarak 8 Şubat 2008 tarihli Kaymakamlık olurlarıyla kampanyaya başladık. İlk fidanımızı yine bu mevkide 03 Nisan 2008’de toprakla buluşturduk. Kampanyaya bütün okulların öğrencileri katıldı ayrıca kısa bir dönem Belediyede nikah kıyan çiftlerde fidan bağışında bulundular. Kampanyamızda hedef 250 bininci fidan dikilinceye kadar devam etmekti. Ancak elimizde olmayan nedenlerle bu hedefe ulaşamadık, bu bakımdan bugün biraz buruk bir tören yapıyoruz. Her şeye rağmen 30 bin adet mazı, akasya, badem, erik, ıhlamur, defne, ceviz, fidanlarını ekimi, çapalama, sulama ve koruma işleri de dahil olmak üzere Sungurpaşa, Karagölet ve Hamzabey tepelerine İnegöl Orman işletme Müdürlüğünün desteği ile diktik” diye konuştu.

 

FİDAN DİKİMLERİ DEVAM EDECEK

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk de bir ülkenin güzelliğinin ormanı ile belli olduğuna vurgu yaptı. “Türkiye`miz ormanları ile geniş alana sahip bir ülke” diyen Baştürk, “Ama bununla beraber Bursa`mızın adı Yeşil Bursa. Bana göre Bursa`nın yeşilliği daha çok İnegöl`deki ormanlardan kaynaklandığına inanıyorum. Her öğrencinin bir fidanı olsun mantığıyla, bir süreç başlattık. Bundan sonra yapacağımız çalışmalarla 250 bin şehidimizi 250 bin fidanla anacağız. Fidan dikimlerimiz devam edecektir” dedi.

 

Kaymakam Aziz İnci de programda bir konuşma yaptı. Projeyi destekleyen herkese teşekkür eden İnci, “Bu güzel vatanı bize bırakan, bu uğurda canlarını veren, kanlarını döken insanların hatırasına yapılacak en güzel hizmet bu fidan dikimidir. Bu etkinliğe katkı sağlayan okullarımıza ve Kafkas folklor ve kültür derneğine teşekkür ederiz. Dünyada orman varlığı azalırken, kutuplarda buzullar erirken, küresel ısınma etkilerini her tarafta gösterirken, dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden bir tanesi de Türkiye`dir. Türkiye bu konuda örnektir. Dünyada orman yangınlarıyla en iyi en etkili mücadele eden, başarılı olan ülkelerden bir tanesiyiz. Orman yangını çıktığında bütün vatandaşların o yangını söndürme konusunda herkes yangını söndürmeye koşacak. Son yıllarda havadan yangına müdahale konusunda da çok başarılıyız. Siz gençlere böyle bir ülke bırakıyoruz. Yolunuz açık olsun, gelecek sizlerindir” açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından törene katılan protokol üyeleri ile öğrenciler hep birlikte fidan dikimini gerçekleştirdiler. Katılımcılar tarafından 600 fidan toprakla buluşurken, geri kalan 30 bin fidanın Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından dikiminin yapılacağı bildirildi.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22