www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

5 Bin lira cezası var

5 Bin lira cezası var

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, 1 Şubat 2015 tarihi itibariyle üreticilere yönelik getirilen kayıt defteri tutma zorunluluğunu hatırlatarak, bu kurala uymayanlara 5 bin TL ceza-i müeyyide uygulanacağını belirtti.

Resmi Gazete´de yayımlanarak 1 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe giren Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmeliği gereğinde üreticilerin kayıt defterini tutmalarının zorunlu hale geldiği belirten İbrahim Ekren, ?3 Aralık 2014 tarih ve 29194 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bitki koruma ürünlerinin önerilmesi, uygulanması ve kayıt işlemleri hakkında yönetmeliğin 5. Maddesi gereğince zirai ilaç uygulamalarının yoğunluğuna göre yaş meyve ve sebze de ilaç kalıntısı olma ihtimali nedeniyle reçete ve üretici kayıt defteri tutma zorunluluğu getirilmiştir. Reçete ve üretici kayıt defteri tutma zorunluluğu olan bitki ve bitkisel ürünler ise, armut, havuç, marul, taze soğan, ayva, hıyar, maydanoz, üzüm, bezelye,  ıspanak, muz, vişne, biber, incir, nar, çilek, kabak, nektarin, domates, kayısı, patates, elma, kiraz, patlıcan, enginar, kültür mantarı, portakal, erik, limon, şeftali, greyfurt, mandalina ve taze fasulyedir? dedi.

 BİN İLE 5 BİN LİRA ARASI PARA CEZASI

Üreticinin görev ve sorumlulukları hakkında bilgi veren Ekren, ?Üretici, kimlik bilgilerini, ürün adı, bitkisel üretim yeri, üretim alanı, ürün hasat tarihi ve miktarı gibi bilgileri üretici kayıt defterine kayıt eder. Üretici, reçete zorunluluğu bulunan bitki koruma ürününü reçete ile alır ve Bakanlıktan Bitki Koruma Ürünleri Uygulama belgesi almış kişiye uygulatır. Üretici, bitki koruma ürünü uygulamalarıyla ilgili üretici kayıt defterinde yar alan bölümleri işlem sırasına göre ilgili yetkili kişilere imzalatarak kayıtların birer nüshasını ilgililere verir. Daha fazla suret verilmesinin gerekli olduğu durumlarda, her türlü sorumluluk kendisine ait olmak üzere ilgili sayfanın fotokopisini tarih, adı ve soyadı bilgilerini içerecek şekilde imzalayarak ilgililere verir. Üretici, bakanlıkça veya müdürlükçe yapılacak olan resmi kontrollerde denetleyici kişilere gerekli kolaylığı sağlar. Yapılacak kontrollerde ya da bakanlık tarafından talep edildiğinde üretici kayıt defterini ve üretim ile ilgili bilgileri denetleyici kişilere verir. Kontrol görevlilerince istenen ürün numunelerinin alınmasına yardımcı olur ve analiz sonucunda tavsiye dışı ve/veya MRL limitlerinin üzerinde pestisit kalıntısı tespiti durumunda ürünlerin hasadı geciktirme, imha gibi tedbirlerin alınmasını temin eder. Bitki koruma ürününün uygulamasında kendinden kaynaklanan pestisit kalıntısı ile ilgili her türlü hatadan sorumludur. Üretici kayıt defterinde yer alan bilgilerin doğruluğu hususunda üreticinin beyanı esas kabul edilir. Üreticiler, üretici kayıt defteri düzenlenmesine ilişkin bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uyarlar. Üretici kayıt defteri kayıtlarının bir nüshasını ürününü satın almak isteyen ürün alıcılarına verir. Üretici, üretici kayıt deflerinde yer alan bitki koruma ürünlerinin alındığını gösteren faturalarının ve üretici kayıt defterini 5 yıl süreyle muhafaza eder. Üreticiler, Müdürlükten almış oldukları üretici kayıt defterinden sorumludur. Söz konusu defterin mevzuat dışı veya başkaları tarafından kullanılması halinde sorumluluk tamamen üreticiye aittir. Bu yönetmelik ile belirlenen usul ve esaslara aykırı davrananla hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 39. maddelerine göre bakanlıkça reçeteli satılması istenen BKÜ reçetesiz olarak alıp uygulayana bin lira, bakanlıkça istenen kayıtları tutmayana ise 5 bin lira idari para cezası uygulanır? ifadelerini kullandı.

 Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19