500 MİLYON DOLAR İHRACAT

500 MİLYON DOLAR İHRACAT

Rusya ile ticaret hacmini geliştirmeyi ve 2015’te Rusya’ya 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefleyen İnegöllü İşadamları, katıldıkları 4 günlük ‘Rusya-Türkiye Mobilya Ticaret Forumu’ndan umutlu dönüyorlar. İnegöllü iş

 

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği İnegöl Şubesi’nin organizasyonuyla Rusya-Türkiye Mobilya Ticaret Forumu kapsamında Rusya’ya giden 35 İnegöllü Mobilyacı işadamının son durağı Moskova’ydı. Rostov’dan uçakla Moskova’ya geçen İnegöllü işadamları, Milan Oteli’nde Rus mobilya temsilcileri ile bir araya geldiler. BUGİAD İnegöl Başkanı Ahmet Akıskalı’nın da bulunduğu toplantıya Moskova Büyükelçiliği Ticaret Baş müşaviri Atilla Kızılarslan ve Rusya Mobilyacılar Birliği Başkan Yardımcısı Vilademir Makaev’de katıldı.

“Türk-Rus İlişkileri Köklü Bir Geçmişe Sahip”

Toplantının açılış konuşmasını yapan BUGİAD İnegöl Şubesi Başkanı Ahmet Akıskalı, Rusya-Türkiye Mobilya Ticaret Forumu’nun Moskova ayağında Rusya ile Türkiye arasında ikili ilişkilere değindi. Akıskalı, Türkiye ile Rusya’nın ticari ilişkilerinin daha da gelişmesini arzu ettiklerini ve bunun için girişimler yaptıklarını söyledi. Rusya’nın büyük bir Pazar olduğunun altını çizen Ahmet Akıskalı, bu geziyle birlikte hem Rusyalı işadamları ile güzel dostluklar kurduklarını, hem de Rusyalı işadamlarına İnegöl’ü tanıttıklarını ve İnegöl Mobilyasını anlattıklarını kaydetti. Rusya’ya gidişlerindeki amaçlarının, ülkeler arasındaki ticaret hacmini artırmak, işadamlarına yeni iş sahaları oluşturmak ve iki ülke arasındaki dostluğa katkıda bulunmak olduğunu açıklayan Başkan Akıskalı, “Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler de köklü bir geçmişe dayanıyor. Biz BUGİAD İnegöl Şubesi olarak, bizlere destek veren ve her zaman yanımızda olan KOSGEB’e, Moskova’daki misafirperverlikleri için da Moskova Büyükelçiliği Ticaret Baş müşaviri Atilla Kızılarslan ve TUSKON temsilcisi Ali Tırnava’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

2015’te hedef  500 milyon dolar ihracat

Dünya’nın giderek küçüldüğü bir dönemde işadamlarına daha büyük görevler düştüğünü anımsatan Akıskalı, şöyle devam etti: “Rusya ile geliştireceğimiz dostluk ve stratejik işbirliği bölgemiz refahına ve istikrarına önemli katkılar sağlayacaktır. İnegöllü işadamları olarak 2015’te Rusya’ya 500 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. Rusya’ya gelen işadamlarımız kendi alanlarında söz sahibi firmalardır. Bu da bizim işimizi daha da kolaylaştıracaktır. Gerçekleştirdiğimiz bu zirvenin iki ülke vatandaşlarına güzel fırsatlar getirmesini ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

İnegöl Mobilyasını Kıskanarak Takip Ediyoruz

Rusya Mobilyacılar Birliği Başkan Yardımcısı Vilademir Makaev ise, İnegöllü mobilyacılara hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında dernekleri hakkında bilgi verdi. 13 yıllık dernek olduklarının belirten Makaev, Rus üreticilerinin yoğunluk olarak mobilya ve ağaç işleri ile uğraştıklarını söyledi. Üyelerinin Rusya’da üretilen mobilyaların yüzde 50’sini ürettiğini de sözlerine ekleyen Rusya Mobilyacılar Birliği Başkan Yardımcısı Vilademir Makaev, “Derneğimizde büyük üreticilerimiz var. Ancak bu üreticiler başka firmaların da ürünlerini satıyorlar. Gönlümüzden Rus ve Türk üreticilerinin iş birliği ve ortaklık yapması geçiyor. Türk mobilyacı dostlarımızın tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Türkiye’nin her yerine mobilya ihraç ediyorsunuz. Sizleri kıskanarak takip ediyoruz. Burada yatırım yaparsanız sizin için daha avantajlı olur. Unutmayın ki, Rusya olarak her türlü işbirliğine açığız” şeklinde konuştu.

“Gelin Burada Yatırım Yapın”

Gerçekleştirdiği konuşmada, Rusya’nın 10 saat zaman dilimi içinde bulunan çok büyük bir ülke ve Pazar olduğunu vurgulayan Moskova Büyükelçiliği Ticaret Baş müşaviri Atilla Kızılarslan da, iki ülkenin insanlarının birer imparatorluk evlatları olduğunu ve bunun da iki ülke insanının anlaşmasında büyük avantajlar oluşturduğunu kaydetti. Rusya’yla savaş dönemleri dahil tarih boyunca ilişkilerin centilmence geçtiğini ifade eden Kızılarslan, farklı bir bakış açısıyla şunları kaydetti: “10-20 yıllık süreçler, tarihte saniye gibi geçiyor. İki farklı blok insanları da olsak, Rusya’nın ülkemize yaptığı katkılar büyüktür. Rusya sanayi kurmamızda bize büyük katkılar sağlamıştır. Rusya büyük güce sahip bir ülkedir. Rusya ile tarih ve ticari ilişkiler hiç ara vermemiştir. Rusya ekonomisi ciddi potansiyel arz ediyor. Ancak bunu iyi koklamak gerek. 2 ülke arasındaki ortaklık stratejik bir ortaklıktır. Bu ortaklık, her geçen gün daha önem kazanacaktır Kendinizi sadece ihracatçı olarak görmeyin. Rusya’da ciddi anlamda hammadde var. Biraz daha ileriyi görmenizi tavsiye ediyorum. Rusya’nın sıkıntısı küçük ve orta ölçekli işletmelerin yokluğudur. Türkiye küçük ve orta ölçekli işletmelere Dünya’ya örnek bir ülkedir. İthalat sürdürülebilir bir durum değildir. Gelin burada yatırım yapın. Bizler de size her türlü desteği sağlayalım.”dedi.

Bir dizi toplantılara katılan ve ikili görüşmelere imza atan İnegöllü işadamları, Moskova’da bulunan Türk-Rus Kültür merkezini ziyaret ettikten sonra Kızıl Meydan’ı gezme fırsatı da yakaladılar.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07