AFET BİLİNCİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

AFET BİLİNCİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

İnegöl Kent Konseyi ile Bursa İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) işbirliğinde ?Birey ve Aileleri İçin Doğal Afet Bilinci´ konulu seminer düzenlendi.

Önceki gün Sani Konukoğlu Konferans Salonunda düzenlenen seminere Belediye Başkan Vekili Ahmet Kara, Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah ile vatandaşlar katıldı.

Bursa AFAD Eğitim Personeli Mehmet Ersoy tarafından verilen seminer kapsamında; deprem, yapısal olmayan riskler, yapısal riskler, yapısal risklerin ne zaman yüksek olduğu, doğal tehlikeler, teknolojik tehlikeler, insan kaynaklı tehlikeler neler olabileceği anlatıldı. Afet nedir, ilk 72 saat nedir, Türkiye ve afetler sayısı istatiksel olarak katılımcılara gösterildi. İlimiz ve mahallemizdeki riskler neler, afet hazırlıklarında toplumsal güç birliğinin önemli ve aile afet planının içeriği hakkında bilgi verildi. Aile afet planının nasıl hazırlanacağı detaylı gösterildi. Ayrıca eğitimde sel, taşkın, heyelan, çığ, yangın, ilk yardım, tahliye, afet sonrası ihtiyaçlar hakkında görsel ve videolar ile bilgi verildi.

Çözümün Bir Parçası Olmak Gerekiyor

Afetleri, herhangi bir tehlikenin can, mal, çevre, ekonomi ve kültürel varlıklar üzerinde yarattığı kötü etkilerle baş etmeye yerel imkanların yetmediği durumlar olarak niteleyen Ersoy, ?Kamu kurum ve kuruluşlarının ekipleri, özel sektör fabrikalarının ekipleri ve gönüllü derneklerin ekipleri olmak üzere aktif ekiplerin sayıları 30 civarındadır. Bu ekiplere eğitimleri kurumumuz tarafından verilmektedir. Tatbikatlarda görev verilmektedir. Gerçek operasyonlarda görev verilmektedir. Malzeme ve teçhizatlarını kendileri temin etmektedirler. Afet, insanlar için fiziksel, ekonomik, kültürel, çevresel ve sosyal kayıplar doğuran, normal yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplulukları etkileyen ve etkilenen topluluğun kendi imkân ve kaynaklarını kullanarak üstesinden gelemeyeceği: teknolojik, insan kaynaklı, ve doğal olayların sonuçlarıdır. Afetlerin ilk dakikalarında herkes kendi başınadır. Bizi sadece kendi hazırlığımız ve bilgimiz koruyacaktır. Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık, itfaiye, arama kurtarma ekipleri gibi birimlerin tüm bireylere anında ulaşması mümkün değildir. Afet sonrası altın saatler olarak adlandırılan ilk 72 saat için her bireyin hazır olması şarttır. Bulunduğu il/mahalle/parselde olası tüm afetlere uygun tasarlanmış, mühendislik hizmeti almış, geleneksel mimari örneği ise yapı türüne uygun ve doğru şekilde inşa edilmiş, yönetmeliklerdeki dayanım koşullarına uyan, inşa sonrası kullanım sırasında düzenli bakım görmekte, yapılış amacından farklı bir amaç için kullanılmayan kullanılıyorsa da proje ve hesapları buna uygun olarak tekrar yapılıp onaylanmış ve proje dışı tadilatlar yapılmamış olan yapılar afete dirençli yapılardır. İçinde yaşadığınız, çalıştığınız binanın depreme dayanımını öğrenirseniz, gerekmesi halinde riskinize yönelik tedbir de alabilirsiniz. Depreme karşı hazırlıkta, binamız ve zemini ile ilgili alacağımız önlemlerin yanı sıra evimizde de bazı önlemler almamız gerekir. Eşyaların sabitlenmesi gibi evde alınacak basit tedbirler afet anında yaralanmaları önleyebilecektir. Afet bilincine sahip olmak, her türlü afete dönüşebilecek tehlikenin getireceği zararlardan korunarak yaşamaktır. Afet bilinci kültürü, hayatın tüm alanlarında oluşmuş ve oluşabilecek tehlike ve risklerin farkında olmak, gerekli tedbirleri alarak yaşamak, bireysel ve toplumsal sorumluluk almak, toplumsal güç birliği oluşturarak sorunun değil, çözümün bir parçası olmak ve yaşam çevresine duyarlı olmaktır? şeklinde konuştu.

Haber Fotoğraf Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07