AHISKALILAR TARIMA YÖNLENDİRİLİYOR

AHISKALILAR TARIMA YÖNLENDİRİLİYOR

İnegöl Ahıskalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Taş, İnegöl´den Erzincan´a giderek TOKİ konutlarına yerleştirilen Ahıska Türklerinintarıma yönlendirildiklerini söyledi.

 

Ukrayna´nın Doneksbölgesinde yaşanan savaş nedeni ile kaçarak İnegöl´e ve ülkenin muhtelif bölgelerine yerleştirilen aileler,yerleştirildikleri Erzincan´ın Üzümlü ilçesinde seracılık yapacak.

 

SÜREÇ KARARNAME İLE BAŞLADI

677 ailenin Türkiye´ye getirilmesi ile alakalı da kararname imzalandığını ve sürecin bu şekilde başladığını belirten Mehmet Taş, ?TOKİ´nin hangi bölgelerde boş konutlar var ise oralar araştırılmaya başlandı. Toplu olarak en çok bol konutun Erzincan´ın Üzümlü ilçesinde olduğu tespit edildi. TOKİ´den Şehircilik Bakanlığı´na konutların devir teslimi yapıldı ve süreç başladı. Bu kapsamda 150 ailenin bir evin içinde gereksinim duyacağı her şeyin hazırlandığı konutlar hazırlandı. Bu 150 ailenin bir kısmı Ukrayna´dan, bir kısmı da daha önce o bölgeden gelip ülkemizin çeşitli yerlerine yerleşen 29 aile. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde 29 aileyi İnegöl´de topladık ve Erzincan´ın Üzümlü ilçesine gittik? dedi.

 

SERACILIK YAPACAKLAR

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ile görüştüklerini belirten Mehmet Taş, Ahıskalılara tahsis edilecek olan arazilerde seracılık yapmaları için çalışmaların yapılacağını ifade ederek, ?Giderken endişeler vardı.?Nasıl bir yer?´?İnsanlar benimseyecek mi?´gibisinden soru işaretleri vardı. Gittiğimizde insanların yüzlerindeki gülümseme, o mutluluk gözyaşları her şeye değerdi. Daha sonra evler teslim edildi. Ahıskalı ailelerimiz evlerine yerleştirildiler. Devletimizin her kademesinden Allah razı olsun. O kadar büyük ilgi ve alaka gösteriyorlar ki, bu bizi ziyadesiyle mutlu etti. Dediğimiz gibi iş konusunda da tereddütlerimiz vardı ama devletimiz her şeyi düşünmüş. İş olanaklarını, yaşam tarzlarını, her şeyini düşünmüş. Valimiz her gün orada bulunan Ahıskalı aileleri ziyaret ediyor. Valimiz orada 80-100 dönümlük bir arazi olduğunu, bu arazileri Ahıskalılara tahsis edip, seracılık ile alakalı çalışmalar yapacaklarını söyledi. 80-100 dönüm arazinin sera şeklinde dönüştürülmesi, orada sadece 677 aile değil, bin ailenin bile geçinmesini sağlayabilir? şeklinde konuştu.

 

ÜZÜMLÜ HALKI AHISKALILARI SAHİPLENDİ

Üzümlü halkının Ahıskalı aileleri sahiplendiğini belirten Taş, ?Erzincan´ın Üzümlü ilçesinde bulunan yerli halkın da önceden bu konu ile ilgilitedirginliği varmış. Bunu Valilik, Kaymakamlık ve Müftülük çalışmalarda bulunarak camilerde ve okullarda insanlara bazı bilgilendirmeler yapmışlar. Onlar bizim insanımız, bizden birileri, mazlum insanlar diye vatandaşı bilgilendirmişler. Biz Üzümlü´de bir markete girdik. Markette bulunan esnafa biz Ahıskalıyız deyince esnaf şaşırdı.Ahıskalıların Türkçe konuştuğunu bile bilmiyorlardı, o derece tanımıyorlardı Ahıskalıları. Tanıdıktan sonra çok daha sahiplendiler. Aileler ziyaretlere geldi. Kardeş aile edinmek için geldiler. Bu güzelliklerde bizleri memnun etti. Oraya giderken akıllara gelen bütün tereddütler ortadan kalktı?diye konuştu.

 

İKİNCİ KAFİLE 1 NİSAN´DA

Üzümlü´ye yerleştirilecek olan ikinci kafilenin 1 Nisan´a ayarlandığını belirten Taş, ?İlk 150 aile yerleştirildi. İkinci kafile de nasip olursa 1 Nisan tarihine göre ayarlanacak. İnşallah haklarında hayırlısı olsun? açıklamalarında bulundu.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR

 

 



  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04