www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Ahşap sanata dönüştü

Ahşap sanata dönüştü

Tiyatrocu, şair, yazar ve nakkaş Rüstem Ahmet Gözübüyük´ün hazırladığı Ahşap Yontu ve Hat/Naht Sanatı Kişisel El Sanatları sergisi, dün Kent Müzesi Serdar Rubacı Sergi Salonunda izlenime açıldı.

Usta sanatçının ilk sergisi olan serinin açılış törenine; Belediye Başkanı Alper Taban, Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan, Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, Spor ve Gençlik Hizmetleri Müdürü Yusuf Şevki Yücel, Milli Eğitim Şube Müdürleri Ayfer Er, Ali Doğru, CHP İlçe Başkan Yardımcısı Mümin Kınabaş, bazı belediye meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

 

İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Serginin açılış töreninde konuşan tiyatrocu, şair, yazar ve nakkaş Rüstem Ahmet Gözübüyük, ?Bu benim ilk sergim. Bunun heyecanı var. Sergimizde ahşap yontu ve hat örnekleri var. Sergimiz daha önce yapılan sergilerden farklı olarak konulu bir sergidir. Araştırdığım kadarıyla hat sanatında figür tasvir olarak yapılmış ama ayrı ayrı figür ve kompozisyon olarak sergimiz ilk olacak. İnşallah beğeneceğinizi umuyorum. Belediye Başkanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum? dedi.

 

EKONOMİMİZE DEĞER KATIYOR

Gözübüyük´ün ardından Belediye Başkanı Alper Taban kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Mobilyanın İnegöl´ün lokomotif sektörlerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Taban, ?Tarihten beri süre gelen ağaç işçiliğindeki ustalığımız Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzemiz ile taçlanmış oldu. Ahşabın sanata dönüştüğü İnegöl´de mobilyayı bir meslek olarak görmediğimizi, işimizi aşkla yaptığımızı her ortamda ve her platformda dile getiriyoruz. Ayrıca bu konudaki iddiamız İnegöl Mobilyasının geldiği noktaya bakıldığında da açıkça anlaşılıyor. MODEF, hünerli ellerin ağaca şekil vermesiyle sektöre yenilikçi ve vizyoner ürünler ortaya koyan İnegöl´ümüzde Salı günü açılışını gerçekleştirdiğimiz ve Pazar gününe kadar açık kalacak. Bir asrı aşkın bir tecrübeye sahip, bünyesinde 3 OSB, Mobilya müzesi ve Mobilya Alışveriş Merkezleriyle İnegöl üretiyor, değişiyor, gelişiyor ve her şeyden önemlisi bitmek bilmeyen müteşebbis ruhu ile ekonomimize değer katıyor? diye konuştu.

 

ÖRNEK BİR ŞAHSİYET

İnegöl´de bir sanatçı ruhuyla mesleğini icra eden zanaatkarların olduğunu belirten Taban, ?Yılların birikimi ve tecrübesiyle harmanlanan bir başarı öyküsü olan İnegöl Ağaç İşçiliği ve Mobilya sanayisine baktığımızda aslında her imalathanede, her çatının altında adeta bir sanatçı ruhuyla mesleğini icra eden zanaatkarlarımız olduğunu görüyoruz. İşte bugün açılışını gerçekleştireceğimiz Ahşap Yontu ve Hat/Naht Sanatının en güzel örneklerinin sergilenmesine vesile olan Rüstem Ahmet Gözübüyük Beyefendi de buna örnek bir şahsiyet. Kendisi aynı zamanda tiyatrocu/şair/yazar ve nakkaş kimliklerine haiz bir kişi. Ahşap aslında diğer yontu malzemeleri arasında hem zor hem de kolaydır. Eğer ahşabın formülünü çözmüş, onunla bütünleşmiş ve ona gerekli saygıyı ve sevgiyi gösteriyor iseniz, kendisini size teslim eder. Ona şekil vermek sizin elinizdedir. Bizde ?adamın suyuna git? diye bir deyim vardır. Bu aslında ahşapla uğraşanların deyimidir. Ahşapta ?su? vardır. Yani, yönü doğru istikamette yontulursa size inanılmaz keyif verecektir. Ve doğru iskarpelayı doğru yönde vurursanız öyle güzel ritimlerle karşılaşırsınız ki, doyamazsınız. Naht, hat sanatıyla yazılmış olan yazının ahşaba özenle işlenmesidir. Ahşapla bütünleşen hat yazılarının muhteşem eserlere dönüşmesidir. Naht, hat sanatıyla yazılmış bir eserin kıl testereyle ahşap bir zemine kabartma tekniğinde uygulanması, başka bir deyişle ağaca şekil verme sanatıdır. Bu sanat oyma, kakma, kabartma ve yakma usulleriyle icra ediliyor. Hat sanatında klasik tarzın dışına çıkılarak figürle hat sanatının bütünleştirildiği ve bu yönüyle ilk olacak bu sergide eserler anlam ve görselliğin bir arada olduğu hem göze hem de ruha hitap edecek şekilde oluşturuldu? ifadelerinde bulundu.

 

İLK KİŞİSEL EL SANATLARI SERGİSİ

Rüstem Ahmet Gözübüyük´ün ilk kişisel el sanatları sergisi olduğunu kaydeden Taban, ?25 adet hat ve 10 adet ahşap yontu örneğinden oluşan sergimizde; yontu eserlerde kayın, ceviz, çam, abanoz ve ladin ağacı; hat örneklerinde ise sedef rengini andırması sebebiyle parlak beyaz mdf kullanılmıştır. Sanatçımızın ilk kişisel el sanatları sergisidir. Rüstem Ahmet GÖZÜBÜYÜK Ahşap Yontu ve Hat/Naht Sanatı Kişisel El Sanatları Sergisi Kent Müzemizde gerçekleştirdiğimiz 96. sergidir. Sergimiz; 6-15 Nisan tarihleri arasında ilçe halkımızın izlenimine sunulacak. Açmayı düşündüğümüz bir sonraki sergimiz ise 18 Nisan Turizm haftasına özel İnegöl Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yapılacak olan Turizm Haftası Fotoğraf ve Resim Sergisi olacaktır. Bu serginin eserlerini gün yüzüne çıkaramamış zanaatkarlara ve İnegöllülere örnek olmasını diliyor, tüm ilçe halkımızı bu özel sergiyi incelemek üzere Kent Müzemize davet ediyorum? dedi.

 

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle serginin açılışı gerçekleştirildi. Usta sanatçı, eserlerini konuklarına tanıttı. Ahşap sanatının ihtişamını taşıyan eserler, büyük beğeni topladı.

 

Haber ve Fotoğraf: Kurum Bülteni



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25