AKBAŞ´LARDA ´DİRİLİŞ´ COŞKUSU

AKBAŞ´LARDA ´DİRİLİŞ´ COŞKUSU

İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği´nin bu yıl 17´ncisini gerçekleştirdiği ?Ertuğrulgazi´yi Anma Şenlikleri? Akbaşlar Köyü´nde düzenlenen program ile son buldu.

 

Dün saat 14.00´da Akbaşlar Köyü Çamlık mevkiinde gerçekleştirilen 17. Ertuğrulgazi´yi Anma Şenlikleri programına; AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, Ertuğrulgazi Dernekleri Federasyonu Başkanı Nihat Kula, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

HÜKÜMRANLIĞIN SIRRI MİLLETLEŞME HALİNDE ARANMALIDIR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başlayan programda bir konuşma yapan İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, ?1998 yılında kurulan Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneğimizin 1 Kasım 2014 tarihinde yapılan 9. Olağan Kongresi´nden sonra oluşan Yönetim Kurulumuz yeni bir heyecan ve aşkla çalışmalarına devam etmektedir. Bizim için Ertuğrulgazi demek, beylikten imparatorluğa giden muazzam ayağa kalkışın ve stratejik hamlenin hareket ve karar merkezidir. Bizim için İnegöl demek, engin bir vizyonla hedefini içe değil dışarıya odaklayan; yüzünü kıtalara, coğrafyalara, kürenin her noktasına çeviren aziz ecdadımızın asırlarca sürdürdüğü hükümranlığın filizlendiği ve boy attığı cevherin de adıdır. Unutmayalım ki, İnegöl´ümüz Ertuğrulgazi Ocağı´nın bir başlangıç noktalarından biri olmasının yanı sıra, atalarımızın sahip oldukları Türk kültür ve devlet mirasının daha da ileri taşınmasına beşiklik yapmıştır. İnegöl´ün fatihi Turgutalp´i, Çavuşköy´de Samsa Çavuş, Hamzabey´deki Baykoca´yı, İshakpaşa Hazretlerini bu topraklarda temsil edilerek Ertuğrulgazi neslinde değerini bulan ve cazibe merkezi haline gelen yüksek yönetim anlayışı insanlığın kaderine istikamet çizmiştir. 400 çadırlık bir Türkmen topluluğunun kurduğu Beyliği, 624 yıllık kudretli bir imparatorluğa dönüştürmesinin özünde Ertuğrul Ocağı, önceki dönemlerin kısır kavgalarından, kardeşler arasındaki husumetlerden dersler çıkarmış, hepsinden önemlisi didişerek, çekişerek, bölünerek, ayrışarak, farklılaşarak büyük hedeflere ulaşılamayacağının farkına varmıştır. Bu bütünleştirici anlayıştır ki birliği ve dirliği bozulmuş olan Anadolu coğrafyasında vücut bulan bir uç beyliğinden, çağ açıp çağ kapatan bir imparatorluğa ulaşılmasını temin etmiştir. Bu yolla ceddimiz, milli kimliğin yoğrulduğu asırlar içinde milletimizi her türlü tahribattan kurtarmış ve bugünkü varlığımızın köklü zeminini hazırlamıştır. Üç kıtaya yayılan hükümranlığın sırrı da bu milletleşme halinde aranmalıdır? dedi.

 

DESTAN YAZAN BİR NESLİN TORUNLARI BURADA

Yüzyıllar önce imparatorluk destanı için kolları sıvayanların torunlarının burada olduğunu ifade eden Yılmaz, ?Bu amaç ve felsefe etrafında bir araya gelen idealist insanların kurduğu bu derneğimiz, İnegöl´de yaşayan herkesi kucaklayan ve Mevlana´nın ?Gel, ne olursan ol gel´, Yunus´un ?Yaradılanı hoş gör yaratandan ötürü´, Hacı Bektaş Veli´nin ?Gelin canlar bir arada olalım´ çağrıları çerçevesinde yeniden atamız Ertuğrulgazi anmak için tekrar bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu çerçevede, genel eğitim, kültür sağlık ve sosyal yardım amaçları yanında özel amacı, gelişen güçlü bir İnegöl idealine hizmet etmek, İnegöl´ümüzde inançlı, milli ve manevi değerlerine bağlı insanlar yetiştirmek amacıyla, eğitim öğretim kalitesini yükseltmek, bireylerin teknik ekonomik sosyal ve kültürel alanlarda Türk insanına, Türk Devletine ve bütün insanlığa faydalı çalışmalarına maddi ve manevi destek sağlamak amacı dernek bünyemizde Kadın Kolları doğmuştur? şeklinde konuştu.

 

TEŞKİLATLANMANIN SIRRI?

Ertuğrulgazi Dernekleri Federasyonu Başkanı Nihat Kula ise, ?Biz Yörük ve Türkmenler olarak son yıllarda bizleri rahatsız eden bazı hususlardan dolayı teşkilatlanmaya karar verdik. Ertuğrul Gazi´nin torunları, Fatih´in torunları olarak bayrağımızı yere indirmeme, ezanımızı susturmama adına ant içtik. Eğer bunu yapmaya çalışırlarsa, ikinci bir Kurtuluş Savaşını verir; ikinci bir İstiklal Marşı´nı da yazarız. Bu mücadelemizi Yörük çadırı altında siyaset üstü bir şekilde sürdürüyoruz. Vatan üstünde planları olanlar bu sözlerimize kulak versin? diye konuştu.

 

BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE DOSTÇA YAŞIYORUZ

Her sene gerçekleştirilen Ertuğrulgazi´yi anma şenliklerinin Cuma günü başladığını ifade eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, ?Bugün de etkinliğin finali yapılıyor. Bugün dede pilavları, şenlikler, İnegöl´de dolu dolu programlar yapılıyor. İnegöl farklı kültürlerin dostça bir arada yaşadıkları bir şehir. Ertuğrulgazi Derneği´miz de Yörük Türkmen kültürünü yaşatmaya çalışan bir derneğimiz. Hepimiz birlik ve beraberlik içinde dostça yaşıyoruz. Bu tür programlar da birlik ve beraberliğimizi arttırma adına önemli etkinlikler. Emeği geçen herkesi kutluyorum? ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş´a ve Ertuğrulgazi Dernekleri Federasyonu Başkanı Nihat Kula´ya, derneğe yaptıkları katkılardan dolayı birer şükran plaketi verildi.

 

Bosna Hersek´ten gelen Kud Sloga Bikodze Derneği ile Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ve İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği folklor ekiplerinin gösterileri ile renklenen etkinlikler sırasında, derneğe gelir sağlamak amacıyla çekilişler yapıldı.

 

Halk Eğitim Merkezi Ata Savunma ve Jujutsu ekibinin gösterisinin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu mini bir konser verdi. Programda davetlilere bulgur pilavı ve ayran ikram edildi.

 

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10189,01%-0,76
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,75% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2399,08% -0,41
  • Ç. ALTIN

    3901,36% 0,17