www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Algı yaratan haberlerden bıktık.

Algı yaratan haberlerden bıktık.

İnegöl Kent Konseyi Sokak Hayvanlarını Koruma Grup Başkanı Şebnem Erkan "Sokak köpekleri hakkında yapılan kötü algı yaratan haberlerden bıktık."

İnegöl Kent Konseyi Sokak Hayvanlarını Koruma Grup Başkanı Şebnem Erkan, açıklamasında, "Sokak köpekleri hakkında yapılan kötü algı yaratan haberlerden bıktık.. 
Basına aktarılan çoğu haksız ve abartılı durumlar yüzünden yanlış bir algı yönetimi oluşmaktadır. Çok eski zamanlardan bu yana insanlar sokak hayvanları ile bir arada yaşamaktadır. Onların yaşam alanı olabilecek yerlere insan nüfusu arttığı için binalar yapmaktayız. Tabiki yerlerini yurtlarını ve çok sevdikleri insanları terk etmek istemiyorlar. 
İstatistiksel verilere göre " Köpek türü günümüzden 15000 yıl önce , kedi türü ise 5000 yıl önce insanlar tarafından kendilerine yardımcı olması için evcilleştirilmistir .."
Köpeği avda kendisine yardım etsin , evi sürüyü korusun, Kediyi de iyi bir haşere ve fare avcısı olduğu için evcilleştirmistir.
Bu nedenlerle bu iki hayvan türü de sokaklarda bizim bakımımıza muhtaç durumdadır. Bu artık insanlığın görevidir . 
Bir kedinin ve ya köpeğin tekrar ormana dönüp eski vahşi yaşamındaki gibi avlanmasını bekleyemeyiz. Aynı şekilde toplu yaşam alanları ve barınaklar sadece hayvandan hayvana geçen viral enfeksiyon riskinden ötürü toplu hayvan ölümlerine sebep olabilir. Yaratılanı Yaratandan ötürü seviyorsak bu şekilde kötü sonuçlara sebep olmak istemeyiz. Barınaklar sürekli yaşam alanı için uygun değildir. Kısırlaştırma ameliyatı , aşısı ve tedavisi yapılan hayvanların tekrar doğal yaşamına, sokaklara dönmesi en uygun yaşam biçimidir. Sokaklarda gördüğünüz küpeli köpekler hiç bir sorun teşkil etmeyen İnegöl Belediyemiz tarafından aşılanmış, kısırlaştırılma ameliyatı yapılmış sakin köpeklerdir. Bir kedinin günlük ortalama mama ihtiyacı 75 gram bir köpeğin ise günlük mama ihtiyacı 180 gramdır ve  hava soğudukça artmaktadır . Çünkü hayvanlar vücutlarını ısıtmak için çok fazla kalori harcarlar .Eğer yeterli besin alamazlarsa kendi vücutlarını ısıtamaz ve soğuktan ölürler. Üşüyen bir hayvanın apartmana girmesi ve çıkmak istememesi normal bir durumdur. Bu durumu hayvanlara yeterli besin vererek ve kötü havalarda, içine saklanabilecekleri kutular yaparak çözebilirsiniz. İnegöl belediyemiz bu konuda çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Küpesiz köpekleri 153 hattına bildirerek aşılanmasına, kısırlaştırılmasına ve geri yaşam alanına bırakılmasına yardımcı olabilirsiniz. Lütfen bu konularda hassas davranalım. Havlayan yada yanınıza gelen her köpek saldırgan davranışlar göstermez. Sokaklardan onların yok olması demek doğal dengenin bozulmasına ve bir çok salgın hastalığın baş göstermesine neden olabilir. 
Unutmayınız ;  Dünya sadece insan için yaratılmamıştır .Sözlerime son verirken bir yudum ekmek bir yudum su arayan, sadece hayvandan hayvana geçen çeşitli hastalıklar ile yaşamaya çalışan, yatacak yer bulamayan soğuyan havalarda ne yapacaklarını şaşıran sokak canlarına, Allah' ın dört ayaklı sessiz canlılarına karşı hassas ve yardımcı olalım. Onların bize yani güzel insanlara ihtiyaçları var. Asıl korkumuzu ve tepkimizi iyi niyetli taksici abimizin hayatını kaybetmesine neden olmuş cani insanlara gösterelim."
 



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19