www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Alibeyköy´de tarihi gelenek

Alibeyköy´de tarihi gelenek

Osmanlı Devleti zamanında İnegöl´de başlayan ´Dede Pilavı´ geleneği, her yıl olduğu gibi bu yılda coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen şenliğe Bursa ve çevre illerden birçok vatandaş katıldı.

İnegöl´de geleneksel olarak her yıl düzenlenen Dede Pilavı Şenliği, İnegöl´e bağlı Alibeyköy Mahallesi´nde düzenlendi.

Etkinliğe Bursa ve çevre illerden bir çok vatandaş katıldı. Tarihi İnegöl Mehteri´nin gösterileri ile coşkulu bir şekilde başlayan şenliğe, yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Manav Yörük Muhacır Türkmen Boyları Federasyonu ve Alibeyköy Muhtarlığı´nın düzenlediği program renkli görüntülere sahne oldu.

Okunan Kur´an-ı Kerim tilavetinin ardından açıklamalarda bulunan Manav Yörük Muhacır Türkmen Boyları Federasyonu Başkanı Burhanettin Özdemir, "Federasyonumuza bağlı 12 dernek içinde ilk kurulan derneklerden biri olan Alibeyköy kültür ve Yaşatma Derneğimiz tarafından düzenlenen Dede Pilavı Günü´ne hepiniz hoş geldiniz. Dede pilavları Orta Asya´dan beri Anadolu´ya taşıdığımız, ecdadımızın ruhlarına değsin diye yaptığımız önemli geleneğimizin bir parçası. İnegöl´ümüzün değerli evliyalarından ve Osmanlı Devleti´nin ilk şehidi Baykoca, İnegöl Fatihi Turgutalp, İshakpaşa´nın ruhlarına değsin bu okunan Kur´an-i Kerim´ler. Yine bizim geleneğimizde bu dede pilavları, toprağın ısınmaya başladığı, ağaçların yeşerdiği, çiçeklerin açtığı, yaza merhaba dediğimiz bu günlerde, bol ve bereketli olsun diye yaptığımız önemli ibadetlerimizdendir" dedi.

Konuşmaların ardından pilavı ikramı yapıldı.

Haber ve Fotoğraf:Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19