www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ALTINI OLANLAR SABIRLI OLSUN!

ALTINI OLANLAR SABIRLI OLSUN!

Merkez Bankası’nın dolara müdahalesinin ardından 2 liralık düşüş yaşanan altın tasarrufçularını tedirgin etti. Elindeki altını bozdurma düşüncesine kapılan vatandaşa ilk uyarı İnegöl Kuyumcular Derneği Başkanı Adem Emre’den geldi. Başkan Emre,

Altın fiyatlarının uzun bir süredir yükseliş göstermesi ve çeyrek altının fiyatının 150 liraya kadar yükselmesi vatandaşta; ‘Acaba benzin gibi altın da bir gecede düşer mi?’ şeklinde düşüncelere neden olurken, Merkez Bankası’nın dövize yaptığı müdahale ve bu müdahalenin ardından dolarla birlikte altının da birkaç puan gerilemesi elinde altın bulunan vatandaşları tedirgin etti. Altının düşüşe geçtiği düşüncesi ile elindeki birikimini bozdurmaya başlayan vatandaşlara İnegöl Kuyumcular Derneği Başkanı Adem Emre’den uyarı geldi. Başkan Emre bu düşüşün önemli bir kayıp olmadığını, altının düşmeyeceğini, düşse dahi yarım puan gerilediğinde ardından muhakkak 3 puan ileri gideceğini söyledi.

Yarım Puan Geri Giderse 3 Puan İleri Gider

Vatandaşın tedirgin olduğu bu konuyla alakalı yol göstermek amaçlı tavsiyelerde bulunan İnegöl kuyumcular Odası Başkanı Adem Emre, altında yaşanan bu küçük puan kaybının dolardan kaynaklandığını söyledi. Altın tasarrufçusuna elindekileri tutmasını tavsiye eden Adem Emre; “Birikimim olsun diye altın alanların ben sabırlı olmasını istiyorum. Altın dünyada herhangi bir şekilde düşmesi söz konusu değildir. Altın çıkar, düşmez. Birkaç puan düşmüş olabilir; ama yarım puan geri gitmişse, 3 puan muhakkak ileri gider. Bunlar geçmişten beri konuşulan konular, altında suni fiyat oluşturulamaz. Her an sıcak olarak alınıp verilen bir şeydir altın. Kâğıt üzerinde olmaz. Çok zor durumda olan ve altın satışı yapmak isteyen vatandaşlarımız da ihtiyaçları kadarını satsınlar. Kuyumcular Derneği Başkanı olarak ben vatandaşların altını ellerinde tutmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Altındaki Düşüş Dolardan Kaynaklandı

Altında yaşanan bu 2 liralık düşüşün dolardan kaynaklandığını dile getiren Emre; “Altının birkaç puan değer kaybetmesi dolardan kaynaklandı. Doların düşmesi ile aslında altın düşmedi, dolar bazında alınan altında bir gerileme oldu. Ons bazında bakarsanız altın yine 90 lira. Şu anda 88 lira 85 kuruş. Akşama baktığımızda yine aynı seviyede görülebilir. Şu anda cumhuriyet altını 600 lira, çeyrek altın 147 lira. Altın bu güne kadar en fazla 150 lira seviyelerine kadar çıktı” diye konuştu.

Başkan Emre vatandaşın altının aniden düşmesi yönündeki endişelerinin de yersiz olduğuna değinerek, öyle bir şeyin bu güne kadar geçmişte hiç yaşanmadığını söyledi. Altının bir gecede yükseldiğinin görüldüğünü ancak bir gecede düşmesinin mümkün olmadığını ifade eden Başkan Emre, “Öyle bir şey söz konusu olamaz” şeklinde konuştu.

Dövize Müdahale Altını Etkilemez

Adem Emre; Merkez Bankası’nın dövize müdahalesi ile birlikte dolarda yaşanan düşüşün altına ne kadar etki edeceği şeklinde kafalarda oluşan sorulara net bir ifade ile yanıt vererek, “Merkez Bankası’nın dövize müdahalesinin altına etkisi ne olur şeklindeki düşünceler de var. Döviz Türkiye piyasası ile alakalı olan bir şey değil, dünya piyasası ile alakalı bir konu. Bu sebeple etki edip etmeyeceği tartışılsa da altın dünya piyasasını esas aldığından etki edeceğini düşünmüyorum. Tabi neticede fiyatı almak için ons ile doları çarpıyorsunuz, dolar düştüğünde altın düşüyormuş gibi gözükse de onsun fiyatı artıyor, çarptığınızda aslında yine aynı seviyede olduğunu görüyoruz” diye konuştu.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19